Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Om inte partiledare kan ta avstånd från mobbning – hur ska då deras väljare kunna göra det?”

av | 15 aug, 2018 | Val 2018

Lästid: 5 minuter

Gårdagens partiledardebatt i Expressen/DI blev ännu ett flagrant exempel på att mobbningskulturen frodas i den svenska politiken och därför även i det svenska samhället. Det är fritt fram att på det barnsligaste sätt att ta avstånd från ett demokratiskt framröstat parti trots att landet bokstavligen brinner och alla krafter behövs för att skapa ordning. Men fortfarande är det mobbningen som står högst upp på agendan. En stolt svensk tradition av att frysa ut och vända ryggen till blir pinsamt synlig om och om igen. Författaren Eva-Lisa Dezmin skriver om hur politiska ledare föregår med dåligt exempel – och därmed skapar ett respektlöst land. ”Hur går detta ihop med pratet om alla människors lika värde?”

Det är inte bara tonläget gentemot Sverigedemokraterna som är exkluderande. Det har också blivit ett extremt tråkigt tonläge i debatterna som förs i olika kommentarsfält på Facebook. Utöver det verkar det numera vara helt i sin ordning att riva ner politiska motståndares valaffischer och störa torgmöten. Det sistnämnda verkar främst vänstern ägna sig åt och Jonas Sjöstedt tog bara lite lättsamt avstånd från detta, men inte från att störa torgmöten. Jag undrar hur han upplevt det om flera personer kom och störde hans egna framträdanden?

Valsabotör fångades på bild då personen rev ner Sverigedemokraternas affischer i Upplands Väsby.

På sätt och vis kan jag förstå att det blivit så här, inte acceptera, men förstå. För om inte ens partiledare kan ta avstånd från mobbningen, hur tror de då att deras väljare ska klara av att göra det. Idag fungerar ju politikerna lite som föräldrar eftersom majoriteten av det svenska folket uppenbarligen inte själva kan skilja på vad som är rätt och fel. De gör alltså inte som man borde, utan som deras politiska företrädare gör. Det här hade aldrig behövt bli ett problem om bara alla förstod att ingen sitter inne på den exakta sanningen. Sanningen ser olika ut eftersom vi fokuserar på olika samhällsproblem. Vänstern fokuserar på ”de rika” och invandringskritikerna, medan invandringskritikerna fokuserar på den höga invandringen, kostnaderna för den, otryggheten i samhället och grov brottslighet.

I dag är det också fritt fram att hoppa på debattörer med horribla invektiv. Inte för att de river ner valaffischer eller stör torgmöten, utan för att de använder sig av yttrandefriheten. Dessvärre kommer det mesta hatet från vänstern. Inte alla vänsteranhängare förstås, men tillräckligt många för att man måste börja undra hur de tänker. Om man är edsvuren till ”Alla människors lika rätt och värde”, förstår i alla fall inte jag hur man kan finna det legitimt att plötsligt hoppa på någon annan med fruktansvärda anklagelser, bara för att man inte delar deras åsikter. Är man inte lika mycket värd bara för att man inte delar deras tankar och uppfattningar? Och om det går en gräns för när man inte längre är det, var går då gränsen? Och om det finns en gräns, kan man då anse att det finns ett ”Alla människors lika rätt och värde”?

Symptomatiskt nog är dessa högljudda personer väldigt tysta när flickor faller från balkonger, när kvinnor i förorten förtrycks, eller när kvinnor våldtas och gruppvåldtas. Det är uppenbarligen inget som faller inom deras mantra, trots att det alltid finns offer i ovanstående fall. Om däremot någon yttrar fakta eller kritik som inte de s k ”antirasisterna” gillar, är plötsligt alla medel tillåtna, detta trots att ingen blivit skadad av att någon pekar ut ett problem och efterlyser lösningar på det. Det här beteendet är något som politiker och journalister skapat eftersom de uppför sig på liknande sätt själva. De anser att mobbning och utfrysning är okej om någon inte delar deras åsikter. Tyvärr blir då samhället likadant och det är därför vi ser den här sandlådementaliteten både i kommentarsfält och ute i samhället. Vill vi ha en vuxen valrörelse? Ulf Kristersson efterlyste ju en sådan, men deltog senare själv i fiaskot med den upplåsbara elefanten, så jag är tveksam till att partiledarna verkligen vill ha det de efterlyser.

Eftersom många väljare inte själva klarar av att bedöma när demokrati och yttrandefrihet övergår i rena övertramp, tror jag att det är politikerna som måste förklara vad som gäller. Sjöstedt kan med fördel börja, för i en demokrati har alla partier rätt att hålla torgmöten utan att bli störda. Tror man verkligen på ett allas lika värde, kan det inte heller finnas några som exkluderas från det bara för att deras åsikter inte stämmer överens med andras. Det är själva andemeningen i uttrycket.
Som det är nu, tycks det vara invandringskritikerna som förhåller sig till ett uttryck som etablissemanget myntat. Den som säger sig tro på alla människors lika rätt och värde, är också oftast den som inte lever som den lär. Det här kan vara värt att begrunda, för om man säger en sak utan att leva upp till det, betyder det nämligen ingenting.

EVA-LISA DEZMIN

Eva-Lisa Dezmin, 47, är författare och bor med sin man och två hundar i Lycksele. Hon är även delägare i det nystartade förlaget DareMe Publishing. Hennes nya bok Guessing game köper du här. 

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min kommande bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund. Planerad utgivning är 25/6. Bevaka den gärna här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer