Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Om det var krig i Norden

av | 28 apr, 2017 | Debatt

Lästid: 3 minuter

“Om nästan hela Sverige, nästan hela Stockholm låg i ruiner efter bombnedslag. Om huset som du och din familj bor i har fått hål i väggarna, alla fönsterrutor krossade och taket bortslitet. Vintern är på väg, värmen fungerar inte, det regnar in. Ni kan bara vara i källaren. Din mamma har luftrörskatarroch håller på att få lunginflammation. Din äldre bror har förlorat tre fingrar på vänster hand i en minsprängning och går med i milisen mot dina föräldrars vilja. Din lillasyster har blivit skadad i huvudet av granatsplitter och ligger på sjukhus utan utrustning. Din farmor och farfar dog när deras vårdhem träffades av en bomb.”

Så här börjar “Om det var krig i Norden” av Jane Teller, och det är en kort, tunn liten bok, formgiven som ett svenskt pass, utgiven 2012, men värd att läsa om och ge till barn i passande ålder, låna på bibblan om du inte hittar den i bokhandeln!

Orden går snabbt att läsa, du kan plöja de 58 sidorna på en kvart, men budskapet går in i dig och stannar kvar. Oj vad det bränner till där inne, oj vad det ställer känslorna på ända.

Vad skulle hända om vårt fina Sverige plötsligt styrdes av galna maktmän som ville skapa ett Svenskt Samnorden, ett kontrollsamhälle där människor försvann och där oliktänkande betraktades som förrädare? Vad skulle hända om svenskar tvingades söka asyl i Mellanöstern, och för resten av sitt liv blev betraktade som paria på grund av att de kom från ett land av omoral och gudlöshet? Om ord som “kultur” och demokrati” inte blev vatten värda? Hur skulle det kännas att hamna i ett egyptiskt flyktingläger och tvingas leva på att sälja kakor, när man egentligen var professor i sitt gamla hemland Sverige?

Perspektiven kastas omkull. Kriget kryper olustigt nära. Vi och dom, men vilka är vi, vilka är dom? Vi är de lyckligt lottade, som får gå på konsert och äta på McDonalds, och de olyckliga, som måste fly, som förhörs och torteras? I dag är det så smärtsamt aktuellt med Syrienrapportering bara ett klick på tevekontrollen bort, med barn som torteras och misshandlas, med människor som skjuts, städer som bombas, oliktänkande som försvinner, världen tittar stillatigande på. Om det var krig i Norden, ja, om ondskan med självklarhet bredde ut sig här, på Södermalm, i Vasastan, i Båstad, Norrtälje, Luleå, Götene? Om grannen din kunde förråda dig för en portion mat och tobak, om du tvingades tigga eller prostituera dig för att dina bebisar fick mat.

När jag var barn fick jag ibland se så kallade journalfilmer från krig innan den riktiga filmen – tex Dumbo – rullade igång på bioduken. Journalfilmerna var svartvita och kunde visa hur städer raserades vid flyganfall, hur människor sprang för sina liv, hur vackra hus blev högar av bråte. Åh, jag hade panik för de där filmerna, de skrämde bokstavligen talat skiten ur mig. Rädslan för krig har suttit i mig sen dess, sen tanksen intog Prag 1968, sen avlyssningsapparaten blev inmonterad i vår vardagsrumsvägg och hemliga polisen började förfölja pappa. När jag nu läste Om det blev krig i Norden vaknade den gamla skräcken till liv. Att läsa Janne Tellers bok är att hamna där igen, både i fasan men också i verkligheten, den verklighet som ondska och övergrepp innebär.

Men just därför är det så viktigt att barn får läsa denna genialiska lilla bok. Just därför borde den vara obligatorisk i skolorna, över hela västvärlden. Kanske kan vi förändra något genom att faktiskt få en känsla av hur kriget kan kännas, när det verkligen är inpå kroppen, inuti själen, hemma hos dig själv, när tryggheten slås i spillror och vän blir fiende?

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer