Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Ofta sker inga kontroller alls då det helt saknas personal”

av | 11 aug, 2017 | Samhälle

Lästid: 3 minuter

”Du vet säkert hur det går till…” Nej, det gör jag inte! Men jag ser ju att det är bara att promenera in när jag kommer med flyg från utlandet. Sverige står med dörren bokstavligt på vid gavel. Läs mejlet från hustrun till en passkontrollant.

Obemannat var det här…

Hej Katerina,
Jag kan tänka mig att du får oerhört många meddelanden, men jag chansar och skriver ändå och hoppas att du får en liten stund över för att läsa mitt.
Min man jobbar som ID- och passkontrollant vid Lernacken (på den Svenska sidan av Öresundsbron), samt på Hyllie tågstation (där tåg från Danmark anländer), och vad han har att berätta är fullständigt absurt och skrämmande. T ex har Lernacken nu under sommaren haft många dagar då gränskontrollerna varit helt borta. De senaste två dagarna har det saknats all form av kontroll och ingen har kontrollerats när de kört in på Svensk mark. Samma sak gäller gränskontrollen vid Hyllie; ofta är där inga kontroller eftersom det saknas personal. Poliserna som jobbar vid gränsen är ditkommenderade, många av dom från andra delar av Sverige – vilket innebär att de mer eller mindre känner sig tvingade att vara där – och utför sitt jobb därefter. Intresset hos polisen är extremt lågt, och min man känner en enorm uppgivenhet. Min man har ensam hittat både vapen, narkotika, och stoppat resenärer som både varit efterlysta, personer som har inreseförbud, och personer utan giltiga ID-handlingar. När kontrollerna tas bort som de görs då och då, sprids ryktet och dessa personer har fritt fram att åka in i Sverige.
Migrationsverket har stora problem, och absolut noll koll. De personer som min man varit i kontakt med gällande individer som vill in till Sverige, verkar uppgivna och nästan som att dom inte bryr sig. Många gånger har min man fått höra ”släpp in personen i landet och be honom ta kontakt med migrationsverket på måndag”. Det är inte svårt att räkna ut att ingen tar kontakt på måndag, utan istället går under jorden. Frustationen är fullständigt total.
Min man (och jag) vågar inte ”gå ut” med hur det fungerar bakom kulisserna, de gånger min man har talat med sin gruppchef om saker har han fått problem. Vi har inte råd att han förlorar sitt jobb, men han söker nytt och förhoppningsvis får han snart chans till ett nytt.
Du vet säkert att det är såhär det går till, men de som lever mitt i detta (min man t ex) upplever en situation som är fullständigt bisarr.
Mvh
Uppgiven hustru

*******

Jag efterlyser just nu särskilt poliser och vårdpersonal för intervjuer. Även personer i chefspositioner. Anonymitet garanteras.

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer