Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Nyamko Sabunis svävande inställning till islamism rimmar illa med ambitionerna att bli partiledare

av | 4 jun, 2019 | Politik

Lästid: 4 minuter

Det finns anledning att fråga sig vem Nyamko Sabuni, eventuellt blivande partiledare för Liberalerna, egentligen är. Nu avslöjas att hon har bolag tillsammans med sin bror Kitimbwa Sabuni (brodern står dock registrerad under annat namn), samtidigt som syskonen Sabuni påstås stå långt från varandra ideologiskt. Ändå låtsas Nyamko Sabuni som om hon ingenting vet om Muslimska människorättskommittén (MMRK), en organisation som haft (och kanske fortfarande har) samröre med terrorister. Som eventuell partiledare för L måste dock Sabuni ta avstånd från den politiska extremism hennes bror stöttar.

2013 startade Nyamko Sabuni ett aktiebolag som enligt allabolag.se sysslar med artistisk verksamhet. I styrelsen sitter två personer: Nyamko Sabuni som ordinarie ledamot och Etembwa Esisombe Sabuni som suppleant, som efter lite efterforskning visar sig vara identisk med Kitimbwa Sabuni, alltså Nyamkos bror. Frågan som givetvis uppstår är varför en och samma person presenteras under olika namn? Kitimbwa Sabuni är känd under just det namnet – men har uppenbarligen även en annan identitet. Detta faktum nämns inte i Expressens reportage om syskonen Sabuni. Enligt reportaget står de två syskonen långt från varandra ideologiskt. Men vare sig Nyamko eller brodern Kitimbwa/Etembwa vill uttala sig huruvida de står långt ifrån varandra i frågor om integration och antirasism. Kitimbwa/Etembwa Sabuni vill inte heller bemöta påstående om att han ”frotterade sig med islamistiska krafter”.

Kitimbwa/Etembwa Sabunis hustru Fatima Doubakil är aktiv i MMRK, och är en av dem som stämt den socialdemokratiska politikern Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson på skadestånd för att de hävdar att Hermansson ”kränkt dem på grund av deras tro”. (Att en åklagare ens väckt åtal är häpnadsväckande och reser frågan huruvida Sverige redan fått hädelselagar, då det borde vara självklart att vem som helst ska kunna ”kränka” vilken tro som helst utan att detta blir en rättssak). Upptakten är Hermanssons kamp mot våldsbejakande extremism, vilket inte är så ologiskt med tanke på att Doubakil tidigare de facto har haft samröre med terrorister. Doubakil och hennes gelikar menar att svenska terrorlagar är islamofobiska och rasistiska.

Kitimbwa/Etembwa Sabuni, som 2010 var talesperson för MMRK, försvarade den då terroranklagade Munir Awad. Awad, som senare dömdes till tolv års fängelse för att ha planerat ett terrordåd mot danska Jyllandsposten. Enligt Magnus Sandelin är det inte fel eller långsökt att klassa MMRK som en extrem organisation, och de personer som aktivt torgför dessa åsikter som extremister.

Man behöver inte vara konspiratoriskt lagd för att se att Kitimbwa/Etembwa Sabuni går islamisters ärenden. Det var Kitimbwa/Etembwa Sabuni som skrev förordet till Rosengårdsrapporten, en rapport som som kartlade islamistisk extremism i Malmö. Rapporten skrevs av Magnus Ranstorp, men en av initiativtagarna bakom var just Nyamko Sabuni. Och samtidigt kom den tuffaste och hårdaste kritiken mot rapporten just från Nyamko Sabunis egen familj med brodern i spetsen, som menade att den spred ”antimuslimska fantasier” och att man medvetet valde opålitliga källor” för att framställa den då ännu inte dömde Munir Awad som terrorist. Med hjälp av anklagelserna om islamofobi och rasism lyckades man misstänkliggöra och sinka det viktiga arbetet mot radikalisering och våldsbejakande islam.

Nyamko Sabuni vill ogärna prata om sin inställning till MMRK eller broderns engagemang där. Hon har ingen åsikt om organisationen, säger hon till Expressen. Hon påstår också att hon inget vet om någon rapport om Munir Award. Det är märkligt att den eventuellt blivande partiledaren för Liberalerna inte har en åsikt om en extremistisk organisation, samtidigt som hon faktiskt kritiserar januariöverenskommelsen. Nyamko Sabuni har tidigare varit engagerad i frågor som rör hedersförtryck, men en organisation som förtrycker kvinnor och kan kopplas samman med terror har hon alltså ingen åsikt om? Det rimmar illa, i mina öron. Det är minst sagt anmärkningsvärt att Nyamko Sabuni, som tidigare gett ett rakryggat intryck, svajar i frågor om en organisation namnkunniga klassar som extremistisk, där också en medlem i hennes närmsta familj ingår.

Hur ska vi veta vad för slags inflytande brodern Kitimbwa/Etembwa och hennes närmaste familj har på Nyamko Sabuni, i förlängningen hennes politik? Om Sabuni inte klargör att hon tar avstånd från extremism och islamistiska kretsar, kan hon inte rimligen tillträda som partiledare.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag sva

rar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer