Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Ny rapport avslöjar: För första gången står personer med utländsk bakgrund för huvudparten av brottsligheten i Sverige

av | 3 jun, 2019 | Kriminalitet

Lästid: 4 minuter

Sverige har inte fört statistik över brott och ursprung sedan 2005 då Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerade en undersökning på det temat. Då saken kom upp i debatter sa justitieminister Morgan Johansson (S) sa i januari 2017 blankt nej till att ge myndigheten i uppdrag att ta fram ny statistik som skulle visa brottsmisstänktas ursprung.  Därför beslöt Stiftelsen Det Goda Samhället för lite mer än ett år sedan att i egen regi och med finansiering från ett antal privatpersoner, samt i samarbete med BRÅ göra en uppdatering. Resultatet föreligger nu och visar ett unikt resultat: Att det är för första gången som personer med utländsk bakgrund står för huvudparten av brottsligheten i Sverige. Rapporten publiceras imorgon, men redan idag har Katerina Magasin fått ta del av det exklusiva 42-sidiga dokumentet, med rubriken ”Invandring och brottslighet – ett trettioårsperspektiv”.

Frågan om brottsligheten bland personer med utländsk bakgrund är en av de mest omdebatterade i samhällsdiskussionen. Brotts- och trygghetsfrågor har på senare år seglat upp som en av allmänhetens viktigaste angelägenheter, står det i rapportens förord. I samband med detta är det värdefullt med information om olika gruppers medverkan i brott, enligt initiativtagaren bakom rapporten, Patrik Engellau.

När Brottsförebyggande rådet (Brå) för mer än tjugo år sedan publicerade sin första stora undersökning om invandrares brottslighet, Invandrares och invandrares barns brottslighet – en statistisk analys (Brå-rapport 1996:2), löd förordets första mening ”Huvudparten av den anmälda brottsligheten i Sverige står svenskarna för”. Under den undersökningsperiod som rapporten täckte, 1985-1989, stod ”inrikes födda med två inrikes födda föräldrar” – som här fortsättningsvis, för att undvika denna otympliga fras, kommer att kallas för ”med svenskt ursprung” – för 68 procent av brotten. Numera är det inte längre så. Den nya rapporten visar att personer med svenskt ursprung under den femåriga undersökningsperioden 2013-2017 bara står för 42 procent av brotten i Sverige. Det är första gången som personer med utländsk bakgrund står för huvudparten av brottsligheten.

Några intressanta slutsatser ur materialet i denna studie:

* För första gången begås numera fler brott – räknat i absoluta tal – av personer med utländsk bakgrund än av personer med svenskt ursprung.

* En tidigare inte särskilt uppmärksammad grupp är de ej folkbokförda, exempelvis medlemmar av utländska stöldligor, så kallade papperslösa, EU-migranter och turister. Denna grupp har under de senaste årtiondena kraftigt ökat sin andel av det totala antalet begångna brott från tre procent till 13 procent.

* Den mest brottsbelastade befolkningsmässiga undergruppen är inrikes födda av två utrikes födda föräldrar. Denna grupps belastning ligger högre än de utlandsföddas och ökar över tid.

* De i flera fall betydande överriskerna för brott som belastar personer med utländsk bakgrund har minskat för vissa kategorier av brott. Av 54 olika observationer av utvecklingen för överrisker från perioden 2002-2006 till perioden 2013-2017 har överrisken gått upp i tolv fall, varit oförändrad i ett och gått ned i de återstående 41 fallen. Åtta av de tolv uppgångarna gäller inrikes födda med en eller två utrikes födda föräldrar. Det faller utanför denna studie att söka en förklaring till detta.

Projektledare för studien har varit Patrik Engellau, ordförande i Stiftelsen Det Goda Samhället samt Stiftelsen Den Nya Välfärden. Engellau är ansvarig för denna rapport. Materialet bygger delvis på en studie av Göran Adamson, Ethnicity and Criminal Propensity – An update of the 2005 Swedish Crime Prevention Agency Report (Working Paper), 2019. Så småningom kommer även en mer vetenskapligt orienterad rapport författad av Göran Adamson att publiceras av Stiftelsen Det Goda Samhället.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag sva

rar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer