Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Ny kulturstiftelse ska värna den svenska kulturens överlevnad

av | 24 nov, 2020 | Kultur

Lästid: 7 minuter

Den svenska kulturen för i våra dagar en tynande tillvaro, ibland hånad, ofta förlöjligad av politiskt korrekta värdegrundsriddare som anser att det inte ens finns något som kan kallas svensk kultur. Inget kan vara mer fel. Svensk kultur finns visst, men den behöver såväl uppmärksamhet som kärlek och inte minst finanser. Ett nytt initiativ för att värna den svenska kulturens överlevnad har därför bildats, en stödförening för att inom ett år kunna bilda Svenska Kulturstiftelsen. ­Denna ska skapa bättre möjligheter och villkor för de kulturutövare som inte känner sig bekväma med kulturvänsterns antinationalism. Stödföreningen för har precis lanserats med en presentationsfilm på föreningens YouTubekanal. Den finns även på Facebook. I dagsläget arbetar fem personer med den nya stödföreningen, däribland skådespelerskan Paula Ternström som är vice ordförande. Ordförande är skribenten Richard Sörman som också är docent i romanska språk. Jag tog en pratstund med Sörman för att be honom berätta mer om det nya initiativet som ska stärka den svenska kulturen och det svenska språket i Sverige.

– Svenska Kulturstiftelsen ska bli en stiftelse där svenska kulturutövare ska söka finansiering för sin verksamhet. För att få del av stiftelsens medel ska man på något sätt i sin verksamhet bidra till att stärka den svenska kulturens och det svenska språkets ställning i Sverige. Vad det handlar om är att skapa bättre finansieringsmöjligheter för de kulturutövare som inte känner sig bekväma med kulturvänsterns antinationalism. Många kulturutövare är oroliga för den svenska kulturens framtid och de måste ges möjlighet att uttrycka sig och engagera sig, säger Richard Sörman.

– Vad vi gjort nu är att vi bildat en stödförening för att komma igång med verksamheten och kunna samla in de pengar som behövs för att få stiftelsen på plats. Förhoppningen att få igång stiftelsen inom ett år. Men det ska sägas att det här är ett långsiktigt projekt. Vi har ingen aning om hur Sverige ser ut om 50 år och vilka som då bestämmer över svensk kulturpolitik. Det finns en svensk kulturfond i Finland som arbetar för det svenska språkets ställning där. Den bildades 1908 efter att de ägnat två år åt att samla in de pengar som behövdes för att komma igång. Idag delar de ut 40 miljoner euro om året till finlandssvensk kultur.

Varför behöver vi en sådan verksamhet i dagens Sverige?

– Att vi nu behöver en liknande stiftelse i Sverige har dels med invandringen att göra, dels med globaliseringen. 25 procent av Sveriges medborgare har idag utländsk bakgrund och andelen ökar. Vill man tro på en möjlig integration av de som kommit hit måste man också tro på existensen av en svensk majoritetskultur. Vad ska de som kommer annars integreras till? En majoritet av invandrarna vill nog förresten att Sverige ska vara Sverige. Det är jag ganska övertygad om. När det gäller globaliseringen är det många av våra ungdomar som konsumerar all sin kultur på internet. Där kan de lyssna på koreansk pop och titta på amerikanska tv-serier. Det är så det ser ut idag. Vad vi kan göra är att försöka skapa ett större intresse för det svenska. Drömmen är förstås att det ska bli inne att vara svensk igen, att det blir inne att äta svensk mat och lyssna på svensk musik.

Finns det någon chans att det ska hända? Att svenska ungdomar ska börja intressera sig för det traditionellt svenska?

 – Det vore märkligt om 30 år av globalisering med internet och migrationer inte skulle följas av en världsomspännande trend av nationella renässanser. I alla fall i de länder där globaliseringen varit som starkast. Det brukar vara så i kulturhistorien att en dominerande tendens föder sin egen motreaktion. På sätt och vis är det redan igång. Vi har en växande nationalism i många av de västländer som drivit på globaliseringen. Och Sverige har varit extremt när det gäller självförnekelse och ”oikofobi” som man säger: rädslan för det egna. Men reaktionen måste också komma in på kulturområdet. Det får inte bara handlar om politik.

Men finns inte redan mycket pengar för svenska kulturarbetare att söka?

– Det gör det, men de pengarna är ofta ideologiskt villkorade. Inte alltid, jag vill inte förenkla, men tendensen är tydlig: Opponerar du dig mot kulturvänsterns, eller för den delen mot kändisvärldens förenklade syn på mångkultur får du svårare att ta dig fram, vilket jag knappast behöver tala om för dig. Det här är inget som skapandet av en svensk kulturstiftelse kan ändra på i rödaste rappet, men vi kan bli en del av ett växande alternativ. Och ju fler vi är, ju fler strukturer vi skapar desto starkare blir vi. Hur det än är måste människor köpa mat och betala hyror. Alla de som inte platsar i den svenska åsiktskorridoren måste skapa inkomstmöjligheter för sig själva och varandra.

Men det handlar också om att bjuda ett mentalt motstånd, att skapa motbilder. Det finns ingen naturlag som säger kulturarbetare måste älska öppenhet och mångfald, i alla fall inte vänsterns mångfald. Jag brukar nämna Evert Taube här. Han var en övertygad nationalromantiker som i sina visor om vår natur nästan skapade vår bild av den svenska sommaren. Samtidigt älskade han sydländska kulturer som han träffade på i Argentina och i Italien. Det ena utesluter inte det andra. Snarare tvärtom skulle jag säga. Den som har förstånd att älska sin egen kultur har också förstånd att uppskatta andra kulturer. Ska vi ha en verklig mångfald av olika kulturer i världen måste även den ursprungligt svenska kulturen få finnas med där och den kan bara existera i Sverige.

Borde inte svensk kulturpolitik ta hand om det svenska?

– Jo, man kan tycka det… Men tittar man på de nationella mål som regering och riksdag har fastställt för svensk kulturpolitik står det ingenting, så vitt jag har sett i alla fall, om den specifikt svenska kulturen. Det är samma sak med kulturarvspolitiken: Det specifikt svenska kulturarvet tillskrivs ingen formell särställning, vilket är helt absurt. Vilket land på jorden ska ta på sig ansvaret att förvalta det svenska kulturarvet om inte Sverige? Jag har läst igenom den proposition som regeringen la fram 2017 angående kulturarvspolitiken. Man ser att regeringen är livrädd för att svensk kultur ska användas som källa till identifikation med det svenska. Därför pratar om kulturarvet som något som är gemensamt för alla: Det är hela världens kulturarv man siktar på. Dessutom ska kulturarvet vara ”öppet och föränderligt” tror jag det står. Det här med öppenhet är ett mantra som kulturvänstern aldrig tröttnar på. Kulturen ska vara öppen för nya intryck, och kulturen ska göra oss öppna för det nya och främmande. Men en nationell kultur som den svenska kan inte bara leva på en öppenhet mot allt som den inte är. Det säger sig självt. Det blir lika absurt som när man säger att en kultur alltid förändras och att man därför inte kan definiera begreppet svensk kultur. Visst är det sant att en kultur förändras över tid. Men det är också sant att en kultur existerar tack vare människors motstånd mot förändringar. Hur skulle vi ens kunna tala om en specifik kultur som den svenska om den inte uppvisade någon form av kontinuitet? Ordet ”kultur” syftar bland annat just på de levnadsmönster och traditioner som karaktäriserar en specifik grupp människor och som överlever de enskilda individerna. Och när det gäller kultur i betydelsen konstnärligt skapande är det uppenbart att författare, konstnärer och arkitekter i viss utsträckning skapar för eftervärlden. Anledningen till att vi än idag kan avnjuta litteratur som skrevs på 1800-talet är att vi har upprätthållit idén om en svensk kultur och ett svenskt språk som överlever den enskilda individen. Om allt bara hade förändrats hade vi inte förstått någonting av vad Selma Lagerlöf skrev.

Så vad ska Stödföreningen för Svenska Kulturstiftelsen nu jobba med konkret?

– Nu ska vi hitta finansiärer. Vi uppmanar alla som vill att stödja oss ekonomiskt. Små summor är också välkomna. Vi har inga kända namn i stödföreningen utan vi ser det här som ett folkinitiativ. Vi är fem personer som sitter i en styrelse och vi jobbar helt ideellt. Den som vill kan mycket väl testamentera sina pengar till oss. Har man inga arvingar försvinner pengarna till Allmänna arvsfonden och till meningslösa nonsensprojekt. Målet är att snarast få igång stiftelsen. Vi räknar med att vi behöver cirka 500 000 för att det ska vara meningsfullt att dra igång någon verksamhet.

Vi ska också ge ut en bok med temat ”Vår svenska kultur”. Vi uppmanar nämligen människor att skriva in till oss och berätta vad svensk kultur är för dem. Vi har ett upprop för detta på vår Facebooksida och där finns mer information.

Du kan stödja bildandet av Svenska Kulturstiftelsen via Bankgiro 5567-4410 eller swish 123 620 70 88.

Mer information om Svenska Kulturstiftelsen finns på Facebook, YouTube och på stödföreningens hemsida.

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer