Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Ny krishandbok efterlyses: Nationella riktlinjer om hur vi kan skydda oss mot gruppvåldtäkt

av | 10 nov, 2018 | Svenska våldtäkter

Lästid: 5 minuter

Jag läser om nattens gruppvåldtäkt – 3 män mot en ensam ung tjej – i Björns trädgård och förvånas inte längre över det sexuella våldet som likt en pestsmitta sprider sig i Sverige. Björns trädgård vid Medborgarplatsen är en innerstadsfläck som Gud glömde, om jag får uttrycka det milt. Stölder, halsbandsryckningar, överdoser, misshandel, trakasserier, narkomaner, råttor stora som marsvin (verkliga djur alltså) tiggare, nordafrikanska ”gatubarn” och uteliggare blandas här med trendiga hipsters och tonåringar på fyllan. Det var här en polis knivhöggs i augusti förra året. Jag undrar när politikerna tänker städa upp här, men även i övriga Sverige? Och när går man ut med nationella riktlinjer för hur kvinnor kan skydda sig mot gruppvåldtäkter?

Man är luttrad, i princip varje helg bjuder numera på skottlossningar, mord och gruppvåldtäkter, denna novemberlördag är inget undantag från det svenska normaltillståndet. Jag läser i Expressen att polisen har gripit tre män misstänkta för att ha våldtagit en ung kvinna strax före midnatt vid Björns trädgård nära Medborgarplatsen på Södermalm. Kvinnan kontaktade själv en polispatrull på plats och fördes sedan till sjukhus, enligt polisens hemsida. ”Vi vill gärna ha kontakt med vittnen till händelsen”, säger Anders Bryngelsson vid Stockholmspolisen. Misstanken är grov våldtäkt och rån. Den misstänkta brottsplatsen spärrades av och tekniker tillsammans med sökhund gjorde en brottsplatsundersökning. En förundersökning är inledd med rubricering grov våldtäkt.  En av de gripna männen har tidigare misstänkts för inblandning i våldtäkt, uppger källor för Aftonbladet. Man undrar givetvis vad han gör ute i det fria, men så är det numera i Sverige, kriminella får springa runt och begår nya brott. Många släpps på grund av brist på förvarsplatser – det finns endast 300 platser att förvara misstänkta i, i HELA Sverige. Ja, du läste rätt, jag har skrivit om det förr, i Göteborg finns det bara 28 platser, samtidigt som behovet är mångfalt större.

Medan trendigt klädda ungdomar frotterar sig med kulturmänniskor på innekrogen Babylon som ligger i norra delen av Björns trädgård, där de dricker drinkar, vin, öl och mumsar på stekt ost, häckar skuggorna i trappan som leder upp till moskén och vidare mot Mosebacke. Eftersom jag tillbringat mycket tid här vet jag exakt hur det ser ut i detta koncentrerade mikroskosmos som huserar på en geografiskt begränsad yta, det är som ett tvärsnitt i miniatyr av det samtida svenska samhället. Här finns de rika, de välbeställda, de välutbildade, många av dem faktaförnekande, de som sida vid sida med Malena Ernman vaknar svettiga av klimatångest och som anser att alla som påtalar systemkrisen i det svenska samhället är rasister. Ja, här finns förstås Henrik Arnstads kompisar, coola södermalmsbor som hävdar att pratet om våld är överdrivet och att Sverige är fortsatt fantastiskt. Bara ett stenkast härifrån huserar välbetalda författare och enreprenörer, boendes i bostadsrätter som sålts för mångmiljonbelopp. Längs Götgatsbacken är butikerna fortsatt flotta och erbjuder en mix av modekläder, skor, skönhetsprodukter, smycken blommor och böcker. Blundar man med ena ögat kanske man bara noterar all denna grannlåt.

Men öppnar man båda ögonen ser man bortom det läckra och designade. För vägg i vägg lurar misären. Som sagt, jag kan dessa kvarter väl för jag har i flera år frekventerat Medborgarplatsen och studerat dess särart. Jag har varit stammis på Babylon och ätit många bruncher på Kvarnen mitt emot, jag har promenerat Götgatan fram mellan Skanstull och Slussen, jag har suttit på Waynes coffe och skrivit och jag har ätit asiatiskt på Ljunggrens. Jag har druckit drinkar på Scandic Malmen och varit på dop i katolska kyrkan på Medborgarplatsen. Min relation med denna del av Söder sträcker sig tillbaka till 80-talet då vi hängde på Ritz som hade entrén nere i t-banan. Rockklubben Ritz, med ständigt nya spännande konserter, flickor klädda i klänningar och killar med myggjagare och skinnpaj, vi lyssnade på Reeperbahn och Lustans Lakejer och ordet gruppvåldtäkt och sharialagar fanns inte i vårt medvetande. Jämfört med hur det är idag var det som en helt annan del av verkligheten.

Att Björns trädgård är en socialt utsatt plats har dock varit ett faktum i många år. Har Stockholms politiker och myndigheter inte brytt sig om vad som pågår här, eller är man uppgiven och tänker att det är okej? Är man för fin i kanten för att ta t-banan hit och gå upp för trapporna som vetter mot Götgatsbackens början, är man alltför viktig för att ta sig en titt bakom skateboardrampen och korvkiosken? Tänker man att lite skit får väl folket tåla i den humanitära stormakten? Men hur många poliser ska behöva bli huggna i nacken och hur många unga tjejer ska behöva bli gruppvåldtagna innan något händer? En vän som bor på Tjärhovsgatan berättar om olusten och obehaget. Jag har tidigare skrivit om personer som inte längre trivs med att bo i dessa kvarter, men fick då veta att det var påhitt och alarmism. En gruppvåldtäkt i varje portuppgång kanske bör äga rum innan det blir andra bullar på Söder. Jag tänker på att de flesta här röstade rött. Kanske trivs de med att det ser ut som det gör. Kanske tänker de att de bor i en dystopisk Per-Anders Fogelströmnovell för 2000-talet.

Verkliga personer eller ej, detta är flyktiga iakttagelser av gestalter som har eller kan ha likheter med verkliga individer som rör sig i kvarteren. Tunnelbaneuppgången Björns trädgård är blåsig och man håller koll på sin väska och sin mobil. Här plankas det hejvilt och det är en strid ström av individer och gäng som möts i trapporna upp till den skitiga grusplätt som ligger utanför t-baneentréns glasdörrar. Den romska kvinnan i sina slitna träskor och sin kulörta kjol upprepar sitt ”hejhej” med monoton stämma medan hon trycker upp sin solkiga pappersmugg i förbipasserande svenskars ansikten. Så länge vädret tillät fanns en uteservering vid Babylon och då brukade hon gå mellan borden, personalen sa till men hon återkom med jämna mellanrum. Tjackpundargänget, med en gråhårig man med väderbitet ansikte, har sitt sedvanliga högljudda gräl med en kvinna i obestämd ålder som skakar på huvudet så det smutsiga håret flyger. De knuffas och hon samlar ihop sina plastkassar som hon trycker närmare kroppen när ytterligare en drogpåverkad man ansluter sig. En underlig figur stryker runt papperskorgen. Några tonårskillar hänger på en bänk i närheten, tjuvröker. Det luktar fränt av piss bakom snabbmatskiosken vid Tjärhovsgatan, till och med träden känns smutsiga. Taxibilarna utanför Malmen står och väntar på kunder och ett par överförfriskade smålänningar står och försöker få eld på sina cigaretter medan snålblåsten river i deras jackor.

Område för område i Sverige hamnar på gruppvåldtäktskartan. I helgen kan vi bocka av Medborgarplatsen. Sedan tidigare har vi Stockholms Central, Skanstull samt Åkers runö, för att nämna några. Jag minns inte ens allt men det sker 20 våldtäkter om dagen i riket. Kvinnofriden har nog aldrig varit så långt borta som nu. Nu krävs nog en ny broschyr. En handgriplig krishandbok efterlyses: Nationella riktlinjer om hur vi kan skydda oss mot gruppvåldtäkt.

********

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer