Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Nu ber sjukhusen om mat till personalen – efterlyser restauranger som kan hjälpa

av | 31 mar, 2020 | Coronakrisen

Lästid: 5 minuter

Sent igår kväll upptäckte jag på Aftonbladets digitala anslagstavla ”Hjältehjälpen” att såväl Danderyds sjukhus som Karolinska Huddinge ber allmänheten om hjälp med mat och dryck till  dem som nu sliter med att rädda liv under Coronapandemin. Att Sveriges beredskap inför kriser är i princip obefintlig blir allt mer tydligt. Hur kan det i vårt extrema högskattesamhälle ens vara möjligt att landets största sjukhus i tider av kris inte har kapacitet att förse sin hårt arbetande personal med mat och dryck? De donationer som ges är inte tillräckliga och måste därför lottas ut bland avdelningarna på Danderyds sjukhus. Kanske tror man det är fake news att sjukhusen är beroende av privatpersoners välvilja att förse sjukhuspersonal med mat. Tyvärr är det idag vår realitet och tankarna går till socialistiska länder där människor utnyttjas och piskas hårt av en stat som utåt hävdar att man tar väl hand om sina medborgare. Att medicinsk personal inte får adekvat skyddsutrustning är en skandal, men att de inte heller ges mat och dryck för att orka är bortom ord. En del restauranger hjälper redan till med matdonationer – men det är långtifrån tillräckligt. Mer hjälp behövs.

I Aftonbladets nya initiativ hjältehjälpen som syftar till att kunna hjälpa andra i coronakrisen efterlyser en nystartad avdelning för Coronapatienter på Karolinska Huddinge följande :
* Skyddsvisir
* Munskydd
* Skyddsplast att bära över kroppen
* Mat och dryck till personalen
 
Det är koordinatorn Johanna som förklarar den materialbrist som för närvarande råder på våra sjukhus med att det sker centrala inköp och sjukhusen får ange sina behov av t ex skyddsmasker. Sedan sker en tilldelning till samtliga sjukhus. Bristen är dock skriande. Som exempel: När man beställer 500 ansiktsskydd får de levererat 50 stycken. Just nu på avdelningen där det arbetar 23 sjuksköterskor/undersköterskor och ett antal läkare har de totalt 20 ansiktsskydd som de kan använda för att skydda sig själva. När det gäller plastskydd som de ska bära utanpå sina kläder är de långärmade helt slut och de tvingas att arbeta med det som finns tillgängligt just nu, vilket är kortärmade plastskydd. Dagligen lägger de nya beställningar på skyddsutrustning men det råder en stor brist centralt på material och det är långa väntetider. Bristen på skyddsutrustning gör också att personalen som gör en hjälteinsats för våra medborgare blir oroliga för att själva bli smittade av Covid-19.
 
Vad gäller brist på mat och dryck till den hårt arbetande personalen förklarar Johanna att Sodexo dagligen levererar mat till samtliga patienter. Men för personalen som har en mycket hög arbetsbelastning är det otroligt stressigt att lämna sjukhuset för att kunna köpa någonting att äta. För att täcka behovet av mat och dryck till sjukvårdspersonalen skulle avdelningen vara oerhört tacksam om de kunde få 50 portioner mat och dryck per dygn levererat för att markant underlätta deras situation.
 
Om du driver en restaurang och vill hjälpa till under pandemin att stötta vår utsatta vårdpersonal med dagliga matleveranser till avdelningen så skulle det vara ett fantastiskt initiativ. Johanna berättar också att avdelningen är också oerhört tacksamma för donationer av skyddsvisir, skyddsplast de kan ha utanför uniformen, samt ansiktsskydd. Om du känner någon som har 3D skrivare som kan tillverka visir så vore det en fantastisk insats samt om du genom kontakter kan hjälpa till att förse avdelningen mer skyddsplast samt munskydd.
Donationer ska levereras till :
Karolinska Huddinge
GAVA
Avdelning R61-63
Hälsovägen 13
141 57 Huddinge.
 
Även Danderyds sjukhus har liknande problem som Karolinska i Huddinge och även de efterlyste mat och dryck via Aftonbladets ”Hjätehjälpen” igår.
 
Vi har varit i kontakt med sjukhuset för att få en uppfattning om antalet portioner och det går till som så idag att en del restauranger levererar matlådor till sjukhuset och de sprids ut mellan de olika avdelningarna på sjukhuset. Eftersom matdonationerna inte är tillräckligt måste man lotta ut dessa mellan avdelningarna, vilket givetvis är påfrestande för alla inblandade. När vi pratar med deras koordinator, som också hon heter Johanna, så beskriver hon hur tacksam personalen är när ideella krafter i samhället donerar mat, det ger en en energiboost för dem att veta att deras medmänniskor i Sverige ställer upp under dessa svåra tider. 
– Vi blir extra taggade och positivt påverkade av att samhället uppskattar vårt arbete, säger Johanna.
Om du driver en restaurang i Stockholm och har möjligt att donera matlådor till den hårt ansatta personalen så ta kontakt med Johanna på medicinkliniken 08-123 59 372 så koordinerar hon mottagning av matlådor samt utdelning till olika avdelningar.
Det finns troligtvis ett stort behov av matlådor till personalen på övriga av Sveriges sjukhus, så om du driver en restaurang och vill hjälpa till så ta kontakt med ditt lokala sjukhus.
 

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer