Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Next stop Ronneby, läkarens larm: ”Vi håller på att få tillbaka sjukdomar som varit utrotade i Sverige”

av | 3 dec, 2017 | Hälsa

Lästid: 8 minuter

RONNEBY. ”Svenska läkare måste vakna upp och tänka om. Sverige drabbas nu av bakterier och parasiter som läkarna inte har någon erfarenhet av, samt sjukdomar som varit utrotade men som nu kommer tillbaka, som till exempel tbc och difteri. Läkarkåren kan inte vara kvar i det gamla sättet att tänka, enligt sitt traditionella sätt att se på hälsa och sjukdomar, för det finns inte längre. Forskningen måste snabba på, man måste skaffa ny kunskap och sen rätt behandling. Vi håller på att få tillbaka sjukdomar som varit utrotade i Sverige och läkarkåren är inte beredd och uppdaterad.” Det säger den Ronnebybaserade läkaren Anne-Marie Karlsson, som har bred erfarenhet av sjukvård i bland annat Afghanistan, Libanon och Kongo.

Jag möter läkaren Anne-Marie Karlsson när jag besöker Ronneby och snart har vi börjat prata om hur den svenska verkligheten förändras. Som en mycket erfaren läkare som arbetat utomlands och bott i bland annat Syrien är Anne-Marie bekymrad. Hon driver egen praktik i Ronneby, Skärgårdsdoktorn, efter att flera avdelningar på Karlshamn sjukhus där hon tidigare varit verksam lagts ner (trots att sjukhuset renoverats för mångmiljonbelopp, en visa som inte är helt unik i Sverige). Hon berättar om sin syster, som också är läkare, som drabbades av parasiten loa loa efter en resa till Turkiet. Den svenska vården ville inte tro vad Anne-Maries syster berättade utan bad henne konsultera en psykiater, när hon berättade att det kröp bakom ögat. Inte förrän en mask faktiskt kröp ut genom ögat mobiliserades vårdapparaten. En CT av hjärnan visade att parasiten gjort gångar i systerns hjärna. I dag är systern återställd, tack vare att Anne-Marie själv framställt ett preparat utifrån gammal kunskap, men Anne-Marie är starkt kritisk till den svenska läkarkårens naivitet inför sjukdomar, parasiter och bakterier som kommer till Sverige från andra delar av världen.

 

– I Sverige har man alltid trott att vi står högt kulturellt, teknologiskt och medicinskt. Men när det gäller insikter och medvetenhet om risker med smittor, parasiter och bakterier från andra länder är Sverige verkligen ett u-land.

Vi talar lite om hälsokontroller för nyanlända och Anne-Marie bekräftar att det är både ansvarslöst och naivt att fullständigt negligera fakta kring smittospridning och hälsorisker som detta innebär. Det gäller även svenskar som vistats utomlands… som till exempel hennes egen syster. Hon har själv arbetat som läkare i Afghanistan (i sju månader med FN-styrkor under 2008), Libanon och Kongo och även vidareutbildat afghanska läkare för att de i sin tur kan lära ut svensk medicinsk standrad på universitet i Afghanistan. Hon i sin tur bär med sig många insikter och kunskaper från mindre utvecklade länder.

– Det finns väldigt mycket olika parasiter och maskar i till exempel tropiska klimat och där hygienen och folkhälsan är sämre… och man tänker kanske inte på att folket har med sig sin mat hit fast det är förbjudet. Något som bekymrar henne är till exempel hudkvalstret Demodex (googlar man bilder så ser man ett otäckt monster som ser ut som en alien, med klor och sköldar) som vanligen lever i porer i ansiktet. Det finns måga olika sorter av Demodex, men enligt Anne-Marie ökar nu förekomsten av en elakare sort, som svenska behandlingar inte biter på. (Varning för otäck bild på kvalstret i rejäl förstoring här nedan).

– Detta ökar lavinartat i Sverige, säger hon. Och behandlingen som finns i Sverige börjar de bli resistenta mot. Men det pratar man inte om, jag får en känsla av att läkare vill tysta ner detta. I januari hade vi möte om behandlingar i Malmö. Det kom två personer till mötet… Behandlingen som finns, Soolantra, den biter som sagt inte på de nyare, aggressivare varianterna. Inte heller fanns det effektiv medicin mot luo luo-masken som min syster drabbades av.

Anne-Marie Karlsson på sin egen mottagning Skärgårdsdoktorn i Ronneby. På fredagarna är det drop-in.

Anne-Marie Karlssn är inte bara allmänmedicinare och akutläkare. Hon är också specialist på kemisk, radioaktiv och biologisk krigsföring. Hon berättar att 60%-sprit, som finns på apoteken, inte räcker som total desinfektion, att det måste vara 95%-sprit, men att denna är svår att få tag på. Hon har kontaktat läkarkollegor i både Umeå och i Lund för att ta upp den nya problematiken, men har inte fått mycket gehör. Anne-Marie Karlsson är dock på grund av sin realistiska syn en läkare som många vänder sig till för att få hjälp, när andra sviker.

– Den första som var riktigt förtvivlad var en kvinna från Sölvesborg. Läkaren hade inte lyssnat på henne. Det var en svensk kvinna som aldrig varit utomlands men som hade tagit emot somaliska flyktingar. Hon led av en parasit i magen och vanlig svensk behandling hjälpte inte. Så jag började söka kunskap utomlands och tog kontakt med läkare där. Jag har kontakter över hela världen… Jag köpte nytt mikroskop, och ett mikroskop som kopplades till datorn, och då såg jag dessa parasiter. Jag har också nyanlända som kom för fula utslag i ansiktet. Flera kom för att de hade bölder… Då upptäckte jag i mitt mikroskop att alla dessa hade den mer aggressiva formen av hudkvalstret Demodex.

Anne-Marie visar mig bilder på hur dessa utslag och bölder kan se ut. Det är acne, rosacea och ansikten som är täckta av aggressivt röda prickar.

– Nu kommer det folk hit till min mottagning varje dag. Det ringer till mig från olika delar i Sverige. När dessa hudkvalster blir resistenta mot behandlingen sprider de sig, och börjar angripa hårbotten. Det är helt klart en elakare sort vi fått i Sverige. Jag drar upp ett hårstrå och sätter i mikroskopet och ser massor med dessa kvalster på det här hårstrået. Vi har nu även ögonläkare i Stockholm som har specialiserat sig på kvalster som sitter i ögonfransarna. Man måste söka behandling internationellt. Det som just nu fungerar bäst är en salva som tillverkas i Kina, gjord på en blandning av svavel och zink. Vad vi nu akut behöver i Sverige är forskning för att få fram ett bra svavelpreparat eftersom Soolantra inte är tillräckligt bra. Och att alla blir mer medvetna om hygienen. Vi tvättar till exempel i för låga temperaturer. Folk borde börja tvätta i 60-grader, inte 30… Man måste upp i temperatur. 30 grader räcker inte för att ta kål på smuts. Helt plötsligt när jag började gå ut med all den här informationen på Facebook så exploderade det. Massor av folk började höra av sig.

Anne-Marie berättar också om skillnader i folkhälsa och hur till exempel felbehandling med antibiotika bidrar till att resistenta stammar och sjukdomar kommer till Sverige.

– I till exempel Afghanistan så skriver man ut penicilin lättvindigt. Patienterna ges flera olika sorter, de äter kanske inte klart kurerna… det är ett helt annat förfarande. Man ger också fel dos och fel behandling. Det skapar resistens.  Alla organismer strävar efter överlevnad, även bakterier och virus. De muterar för att överleva och det skapas alltmer aggressiva former.

– Sjukdomen difteri hade praktiskt taget försvunnit i Sverige. Nu ger vi sedan några år tillbaka stelkramp med difteritillsats för att minska difterispridning… Och många svenska läkare och vårdpersonal är oförberedda på att tidigare utrotade sjukdomar dyker upp och ger symtom. Till exempel kan jag berätta om en afrikansk kvinna som hade ont i ryggen och sökte för detta på vårdcentralen. Hon kom från ett område där ingen var vaccinerad för tbc… det visade sig att hon hade tbc i ryggen. Det hade man inte förstått på vårdcentralen eftersom man inte sett detta tidigare.

Enligt Folkhälsoinstitutet är dock TBC inte särskilt smittsamt?

Anne-Marie skakar på huvudet.

– TBC kan absolut smitta lätt, beroende på var på kroppen du har det. Det är vanligast i lungorna men man kan även ha det på huden… En man hade det till exempel i finnar på halsen. Han arbetade som barberare och stod böjd över folk och klippte dem… En annan person blev diagnosticerad med lugncancer. Läkarna tänkte inte på att det kunde vara tbc, att tbc kommer tillbaka. De misstar cancer för tbc eftersom den angriper lungan. Men jag som arbetat mycket utomlands vet att man alltid ska misstänka tbc i sådana fall. Läkarna måste vakna upp och tänka om, de kan inte vara kvar i det gamla sättet att tänka, enligt svenskt sätt att se på hälsa och sjukdomar, för det finns inte längre. Forskningen måste snabba på, man måste skaffa ny kunskap och sen rätt behadling. Nu väntar nya utmaningar för svenska läkare. Vi håller på att få tillbaka sjukdomar som varit utrotade i Sverige och läkarkåren är inte beredd och uppdaterad. Men många avfärdar fortfarande oss som larmar.

– Dessutom fattas det resurser. I svensk sjukvård av idag är det ekonomin som får styra. Råden från landstinget är till exempel att inte skriva ut den nya diabetesmedicinen för att den är för dyr. Ekonomin styr på ett helt annat sätt idag än vad vi nånsin har sett. Vi har också fått råd från landstinget och läkemedelskommitén att inte längre skriva ut en del av de receptfria preparaten, som vi gjorde tidigare, idag ska privatpersoner betala i allt högre utsträckning själva… Man tar bort subventioner för mediciner så att folk måste betala fullpris. Förr var diabetesmedicinen gratis, detta är nu borttaget. Liksom att hjälpmedel för stomi och inkontinens var kostnadsfritt förut, nu är det lagt under läkemedel så att man får betala fram till frikortnivån. Generellt är det så att många hjälpmedel som man förut fick gratis får man betala själv idag. Man kan fråga sig, vart går pengarna?

Mycket av kritiken tystas ner, menar Anne-Marie. Människor väntas acceptera försämringar och nerläggningar av väl fungerande sjukhusavdelningar. Samtidigt drabbas vården av de nya utmaningarna i sjukdomar som är på frammarsch. En hel del av skulden på detta lägger Anne-Marie på medierna.

– TV, tidningar och radio fördummar tyvärr. Information når inte ut eftersom vi som har viktiga saker att berätta inte släpps fram. Så yttrandefriheten ifrågasätter jag skarpt.

 

De tidigare delarna i serien:

Next stop Ronneby: ”Det är bråk med kroksablar, svärd och knivar”

Next stop Ronneby: ”På min dotters gamla förskola talar de nu nästan mer arabiska än svenska”

 

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto SE-Banken 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer