Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Nej, södermalmsbor ska inte behöva flytta till Rinkeby – det är invandrarnas uppgift att integrera sig i Sverige

av | 14 jun, 2019 | Integration

Lästid: 7 minuter

Mycket ska man läsa innan öronen trillar av. Och jag förstår att vissa texter är menade som provokationer. De ska få oss att tänka till, att ifrågasätta. Men jag funderar ändå på hur det kommer sig att vissa (oftast verkligt pursvenska) skribenter, som gissningsvis aldrig upplevt ett totalitärt samhälle, inte ens försöker tänka till en smula, innan de rapar ur sig sina världsfrånvända, förvirrade fantasier. Igår var det Södermalmsbon Emma Stenström, innehavare av en bostadsrätt à tre rum på Hornsgatan, samt docent på Handelshögskolan, som vädrar förslaget om något slags befolkningsutbyte, där tusentals Södermalmsbor bör flytta till Rinkeby för att svenskar är så dåliga på att integrera in sig i den mångkultur de infört. Tidigare i veckan avslöjades att Trollhättans kommun vill utnyttja skolbarn som verktyg för att minska den segregation som politikerna själva skapat.

”Södermalmsförslaget” förkläs förstås i en frivillighetsskrud, och Emma Stenström talar i termerna av ”vi”, men mellan raderna doftar det av gammeldags totalitarism. Om nu innerstadsborna vägrar, borde då inte den ”goda” staten få tvinga dem att förstå deras eget bästa? Människor som själva bestämmer var de vill bo, som helst vill vara nära andra som liknar dem själva, det måste vara av ondo! På samma sätt resonerar Trollhättans kommun som tänker tvångsbussa barn från skötsamma skolor till utanförskapsområdenas kaosskolor för att ”minska segregationen”. Allt oftare hör man tankegångar om att svenskar ska ”integreras” in i tillresta människors livsstil, kulturer, och religioner. Säger man emot, blir man omgående stämplad som en galen rasist.

Själv vidhåller jag att integration är något som en tillrest invandrare ska pyssla med. Inte de som bor i landet. Har man kommit till Sverige så är det gissningsvis Sverige man vill bo i, och inte det egna hemlandet, som man flytt/lämnat. Om man nu var så förtjust i allt det som hemlandet bjöd, varför stannade man inte kvar? Ja, krigets flyktingar har för det mesta inte gett sig av frivilligt, men de bör vara tacksamma över länder som erbjuder skydd och inte sätta igång och domdera om att mottagarlandet ska anpassa sig. Så nej, integration går inte åt båda hållen, som den mediala propagandistmegafonen på Dagens Industri, krönikören Emma Stenström vill slå fast. Hon anser att staten med tvång ska fostra medborgarna till att tvånsintegreras till andra kulturer, vare sig de vill eller ej. Stenström berättar att hon själv tar ut sina studenter på ortensafari för att förevisa främmande kulturer, men det är bara blixtvisiter, då hon själv lever långt från den mångkultur hon anser vi bör integrera oss in i. Ja, hon bor tryggt i en mer eller mindre svensk innerstadszon där man fortfarande kan rasta sin hund utan att kallas ”smutsig svennehora” och få höra ”eyyy horunge, jag ska knolla din mamma” så fort man sticker sin bleka svenska näsa utanför ytterdörren.

Stenström är född 1964 och dotter till litteraturvetaren Thure Stenströmprofessor vid Uppsala universitet, således en flicka som kommer från ett gissningsvis bildat, akademiskt hem, troligen uppväxt i ett Uppsala som såg diametralt annorlunda ut än det gängmördande, knarklangande och tiggeriplågade samhälle det idag är, där det tidigare harmlösa Resecentrum nu blivit Upplands capital of rape. Emmas vardag tillbringas inte i någon no go-zon utan i ett vackert hyreshus mitt i hjärtat av Södermalm, och när man ser fasaden utifrån (den som är nyfiken kan googla och får då upp adressen precis som jag gjorde) inser man att det ännu inte sprängts någon handgranat i entrén. Ändå vill Emma gärna flytta ut sina grannar, kanske även sig själv, till Rinkeby. Har hon då tröttnat på sin bostadsrätt med tre rum på 76 kvadratmeter som ligger på andra våningen i fastigheten mitt på Hornsgatan? Tja, lägenheten är ju mindre än de flesta av grannarnas lägenheter i fastigheten. Kanske det är därför som något rymligare, med tillhörande loftgångar, lockar i lilla Mogadishu?

Emma tycker att svenskar är dåliga på att integrera in sig i det nya, flykting- och mångkulturtäta samhället som de svenska politikerna skapat och som många svenskar inte alls gett sitt samtycke till att tvingas acceptera. Därför vore det, enligt henne, en innovativ och härlig idé att flytta kanske tusen Södermalmsbor till Rinkeby. Ingen ska framöver ostraffat få gömma sig i det rödvinsstinna kulturreservatet på Södermalm! Tvärtom bör motsträviga, integrationsovilliga medborgare flyttas (eventuellt med tvång, om så behövs) till utanförskapsområden. Återvandring för illegala invandrare fungerar ju så där, men tvångsförflyttning av den lydiga, kuvade skatteboskapen bör inte vara något problem. Det sägs givetvis inte rakt ut men man behöver inte tillhöra begåvningsreserven för att tolka innebörden: Kulturelitens bostadsrätter på Södermalm bör exproprieras och deras barn omedelbart ryckas upp ur sina trygga rum i Maria och Katarina skola, för att nämna några. Även dagisbarn ska ut i orten, så de får möjlighet att redan från späd ålder lära sig arabiska, pashtu och dari.

Likt en vass kniv bör integrationssåret löpa rakt igenom Södermalm. Är det utifrån värdegrund man ska plocka ut dem som ska flyttas till orten? Eller via ett lotteri? Det är inte särskilt svårt att föreställa sig scenariot. Man riktigt känner magkatarren och ångesten som kommer vina genom aftnarna på Babylon, Urban Deli samt Ljunggrens. Oroliga blickar över Apperol Spritz och IPA-ölen. ”Vems tur är det härnäst? Har grannen fått?”. Och skammen, när man själv drabbats. Alternativt förnekelsen, som resulterar i desperat skryt. ”Det är så gott om grönområden där ute! Och god kebab!” Det statliga, icke-överklagansbara beslutet om vem som ska tvångsförflyttas till Rinkeby, Tensta eller till och med längre bort, kanske till Vivalla i Örebro, kommer som ett rekommenderat brev. Det instiftas en nämnd där betrodda centerpartister och socialdemokrater fattar beslutet. Nu jävlar ska de här bortskämda innerstadssvennarna på knä en gång för alla.

Människorna i Emmas kvarter beskrivs som i genomsnitt ”singelhushåll med höga inkomster och lägenhet i storstädernas mest urbana lägen”. Vanliga intressen är konst, andra länders kultur, teater, utrikespolitik, segling, inrikespolitik, jämställdhetsfrågor, litteratur, modenyheter och ungdomskultur. Vid Mariatorget är medelinkomsten högre än på övriga Södermalm. Den är på 32 980 kr, vilket är 22% högre än snittlönen i Sverige. Personerna i området har i snitt 1 836 295 kronor i lån. Folk som bor här jobbar ovanligt ofta inom IT och kommunikation… De flesta (17%) jobbar inom företagstjänster. Andra populära arbetsområden är finans och försäkring och kultur. Däremot är det väldigt ovanligt att man jobbar med jordbruk, skogsbruk, jakt och fiske.

Och, ser man på! Feministiskt initiativ är ovanligt starka i valdistriktet där Emma bor! Man röstar förresten främst vänster. Feministiskt initiativ får 258% fler röster än riksgenomsnittet. (Men ändock: Moderaterna är största parti med 23,4% av rösterna.)

Vänstern, vänstern, ”den goda” vänstern. Den som inget hellre vill bestämma över dig, ditt liv, dina tankar, dina känslor, dina vanor. Det är inte så långsökt att tänka sig att Emma själv sympatiserar med kommunismens idéer, som går ut på att den lilla människan inte ska ha särskilt mycket att säga till om i sitt liv. Det ska däremot staten. Därav dessa tokiga idéer, får man anta, att tvångsförflytta männsikor och tvinga dem till integration. Har Emma funderat på hur det går när man begår övergrepp på människor? Jag gissar att Emma varit anhängare av #metoo, av att män inte ska få göra vad de vill med kvinnors kroppar. Men si där, vad det gäller överstatlighet har Emma inga problem med att föreslå en jättelik våldtäkt utan samtycke på folks livsval. Tvångsförflytta dem. Tvinga bort dem från deras hem.

Emma Stenström har en diger CV: Hon disputerade år 2000 vid Handelshögskolan i Stockholm med avhandlingen Konstiga företag och hon har sedan dess fortsatt intressera sig främst för relationen mellan kultur och ekonomi, kan man läsa på Wikipedia. Och det kommer mer: Stenström är idag docent (Associate Professor) vid Handelshögskolan i Stockholm, gästprofessor vid Konstfack och lärare vid Stockholm School of Entrepreneurship vid Handelshögskolan. Hon forskar och undervisar i kulturellt företagande och ledarskap. Vid sidan av det akademiska är hon sedan år 2000 regelbunden krönikör i Dagens industri och driver tillsammans med Tobias Nielsén bloggen kulturekonomi. Tidigare har hon också varit programledare för Sveriges Televisions konstprogram Arty och VD för Föreningen Kultur & Näringsliv. Hon har suttit i ett flertal styrelser, bland annat Statens Kulturråd, och sitter i dag i styrelsen för Stiftelsen Dansens hus, Svensk-Danska Kulturfonden, arkitektfirman Wester & Elsner samt Gertrude & Ivar Philipsons stiftelse. Sedan 2010 är hon programchef för Handelshögskolan i Stockholms kandidatutbildning.

Man blir orolig när en akademiskt bildad individ luftar dylika tankegångar. Vore det ironi, lite galghumor ungefär som ”komikern” Betnérs ”Sverige har aldrig varit tryggare” så kanske man drogo lite på mungipan. Men det tycks vara blodigt allvar. Stenström sitter i sin trea på Hornsgatan och känner att hon är i sin rätt att komma med sinnessjuka förslag för att sabba folks liv. Det här hyckleriet är skrämmande på riktigt.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag sva

rar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer