Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Nej, Emmaus, jag tänker inte gömma en potentiell Akilov hemma hos mig

av | 27 aug, 2018 | Migrationspolitik

Lästid: 5 minuter

Det damp ner ett tjockt kuvert i min brevlåda häromveckan. Det var mjukt och utan avsändare och jag öppnade det nyfiket. Döm om min förvåning när det visade sig innehålla en pikétröja med texten ”Göm en flykting – om det blir illegalt, göm två” och ett personligt brev där jag uppmanades att bryta mot lagen. Jag skriver detta eftersom jag anser att agerandet är fullständigt ansvarslöst och dessutom samhällsomstörtande. För vems är ansvaret  om jag gömmer en flykting som kommer hit på falska premisser och som sedan begår ett terrorbrott i Sverige? Jag vill gärna ha svar från de ansvariga på Emmaus Björkå som står bakom kampanjen.

Emmaus Björkå är en organisation som säljer secondhandkläder och som säger sig arbeta för frihet och demokrati, men på deras hemsida kan man bland annat läsa följande: Emmaus Björkå uppmanar till bojkottNu är det dags för oss alla att gå samman. Vi fördömer Israels ockupation av Palestina och uppmanar till bojkott av israeliska varor, tjänster samt kultur- och sportevenemang. Bojkott är ett beprövat sätt att på fredlig väg sätta press på en ockupationsmakt. Vi kan alla dra vårt strå till stacken för ett fritt Palestina!”. Emmaus Björkå tillhör med andra ord de organisationer som försöker sätta press på det enda demokratiska och pluralistiska samhället  i Mellanöstern, staten Israel. Det är märkligt när man genom sin aktion paradoxalt nog bidrar till mindre demokrati och mer förtryck, faktiskt ett mer slutet och odemokratiskt samhälle. Under parollen #röstamermänskligt säger man sig värna sina medmänniskor, men härigenom stöttar man samtidigt odemokratiska krafter som försöker begränsa yttrandefriheten. Det blir i mina ögon en logisk kullerbytta.

Innan jag går vidare vill jag säga att jag faktiskt inte har några som helst problem med att protestera mot maktmissbruk, övergrepp eller löjliga regler, jag har inget emot att idka civilkurage även om det innebär att bryta mot lagen, om jag nu anser den vara fel, skadlig eller maktfullkomlig. Men att gömma människor som befinner sig i Sverige illegalt anser jag inte vara den aktivitet som gynnar Sverige. Gynnar det då flyktingen jag uppmanas att gömma? Det är inte heller klarlagt. Kanske, kanske inte. Det är dock i mina ögon av underordnad betydelse i ett större sammanhang.

Framför allt vill jag prata om aktionen i sig och vad den kan orsaka ett land i följd av konsekvenser. Det är numera bortom rimliga tvivel fastslaget att migrantströmmar utnyttjas av terrorister, kriminella och bedragare för att ta sig till länder där de kan skapa förstörelse, begå brott samt utnyttja välfärdssystem utan att ha ambitionen att bli en fungerande medborgare.

I Sverige finns ett generöst system för flyktingar. Man har således ingen anledning att gömma sig. Är man verkligen en flykting så blir man behandlad enligt de regler som finns och har man skäl att få skydd i landet, så får man oftast stanna här. Från samhällets sida finns givetvis en förhoppning om att den som givits denna möjlighet ska anpassa sig och bli en skötsam medborgare. Sedan har vi de individer som får avslag. Det kan vara rätt och det kan vara fel. De som får avslag har av Migrationsverket befunnits sakna skäl till asyl, beslut som de kan överklaga flera gånger. De flesta av dem är ju inte flyktingar annat än i den bemärkelse att de söker ett annat slags liv än de hittills haft. De flyr inte – de flyttar. Ja, flytt undan ekonomiska svårigheter eller klimatkatastrof är givetvis också svårt, men om Sveriges myndigheter inte anser att dessa skäl är tillräckliga enligt de regler som finns för att personen ska få stanna kvar, bör individen acceptera avslaget och återvända till landet han eller hon kom från.

Denna grupp kan man ömma för, absolut. Men att gömma dessa i tron att man gör långsiktigt gott är fel väg att gå. För du vet inte vem du gömmer, Det finns nämligen ännu en kategori av migranter, och det är den som är det största problemet. Dessa migranter kallas också slarvigt för ”flyktingar” men är i själva verket kriminella individer, potentiella terrorister, mördare, våldtäktsmän… individer som terroristen Rakhmat Akilov. Mannen som orsakade det blodiga terrordådet på Drottninggatan i april 2017 då fem personer miste livet och många skadades. Akilov var kvar i landet trots att han hade fått avslag. Han arbetade svart och fick pengar bland annat av komiker Özz Nujens familj. Affären Akilov och det faktum att han kunde skicka pengar till sitt hemland, pengar som bara gud vet vad de använts till, är en mycket talande symbol för hur snett uppmaningen om att ”gömma en flykting” landar. För vad är det som säger att det inte är en Akilov jag gömmer hos mig, om jag hörsammar Emmaus Björkås uppmaning? Många av dessa människor har falska identiteter och deras bakgrund är för oss totalt okänd. Ska jag släppa in en sådan person i mitt hem?

Hur många personer som vistas illegalt i Sverige i dag är svårt att säga, men det är allmänt känt att många av dem som får avslag om uppehållstillstånd eller asyl ”försvinner”, de dröjer sig kvar i landet och blir här just illegalt. Precis som Akilov gjorde. Han dröjde sig kvar tillräckligt länge för att kunna döda människor på Drottninggatan i ett terrordåd som skar ett djupt snitt i vår tillit och som skadade vårt öppna samhälle på många olika sätt. Uppskattningar visar att det finns såväl extremister som kriminella gatuindivider i Sverige, människor som begår grova brott och som inte tänker bli fungerande medborgare. Uppemot 40.000 människor, aksnke fler, uppskattas leva i en okontrollerad skuggtillvaro bortom lag och rätt. Anders Ygeman sa 2016 att 80.000 kan komma att utvisas, en astronomisk siffra som inte har någon markkontakt. Gränspolisen vittnar om att det är rena svängdörrar in i Sverige. Det förekommer droger, trafficking, mänskligt lidande, rent ut sagt ett helvete. Emmaus Björkå anser uppenbarligen att denna laglöshet är något svenska befolkningen aningslöst ska stötta.

Jag skulle vilja ha svar på frågan, vems ansvar blir det ifall den flykting eller två jag nu skulle gömma, å Emmaus Björkås uppmaning, visar sig vara mördare, våldtäktsman, eller terrorist? Vad händer då? Jag hoppas att Emaus Björkå har ett bra svar.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min kommande bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund. Planerad utgivning är 25/6. Bevaka den gärna här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer