Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Näthatsgranskaren nekas statliga bidrag – ville ha 1,3 miljoner för att förfölja oliktänkande

av | 1 jun, 2020 | Yttrandefrihet

Lästid: 5 minuter

Den 28 maj kom beslutet att Tomas Åberg, även känd som Näthatsgranskaren, nekas statliga bidrag på 770.000 respektive 610.000 kronor, alltså över 1,3 miljoner, till fortsatt verksamhet som i stort sett går ut på att försöka censurera människors åsikter i sociala medier. Åberg har angett att han vill ha ”projektbidrag till verksamheter mot rasism och intolerans 2020”. Men Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) beslutade att avslå Åbergs ansökan. Man anser att hans ansökan inte håller tillräckligt hög kvalitet i förhållande till övriga ansökningar. Avslaget går inte att överklaga. Det är ett glädjande beslut för den svenska yttrandefriheten.

Få har nog missat den så kallade Näthatsgranskaren Tomas Åbergs förföljelse av framför allt gamla människor som är systemkritiska och ofta även oroliga för islamisering och ansvarslös migrationspolitik. Åberg har gjort det till en affärsidé att tjäna pengar på att dra pensionärer och sköra människor inför skranket. Åberg driver också en personlig vendetta mot journalisten Joakim Lamotte, vilken han stämt i Göteborgs tingsrätt för grovt förtal, efter att Lamotte har granskat sanningen om honom. Åberg har tidigare framgångsrikt stämt författaren Ramona Fransson för att hon delat ett inlägg om Åberg, en dom som har överklagats. Åberg har ingenstans kunnat bevisa att det som skrivits om honom skulle vara osant.

Jag ringde upp Kjell Böhlin, researcher som har granskat Tomas Åberg och hans ”näthatsgranskning” och de odemokratiska metoder som Åberg tillämpar. Böhlin berättar att Åberg ägnar sig åt ren förföljelse av privatpersoner och kallar de uteblivna bidragen för en delseger för yttrandefriheten.

– Det som är uppenbart är att Åberg vill ha ekonomiskt stöd för att aktivt söka efter eventuella misstag som enskilda begår. Han skapar konton för att kunna agera och dammsuger privata Facebooksidor i jakt på något han kan slå ner på.

– Det som är allvarligt är att han sitter i en maktpositionn där han har möjlighet att påverka polisutredningar. Åberg har ett fläckat förflutet med en rad lögner, och hans oärlighet är givetvis ett allvarligt problem när han anklagar andra för att begå brott.

Att Åberg har allvarliga trovärdighetsproblem kan många vittna om, inte minst om hans metoder som uppvisar tydlig brist på demokrati och öppenhet. Åbergs ansökan avslogs enligt Förordning (2008:62) om statsbidrag till verksamheter mot rasism och liknande former av intolerans. Detta innebär att Åberg nu tvingas söka privata sponsorer till sin ”verksamhet”.

Här är en del av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) motivering till varför Åberg inte får några pengar av dem:

Beslut om Projektbidrag till verksamheter mot rasism och intolerans 2020

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har den 28 maj 2020 beslutat att avslå er (Tomas Åbergs, min anm.) ansökan enligt Förordning (2008:62) om statsbidrag till verksamheter mot rasism och liknande former av intolerans.

Myndighetens motivering

Myndigheten grundar sin bedömning på er ansökan och de underlag som har bifogats ansökan. Myndigheten bedömer att er ansökan inte håller tillräckligt hög kvalitet i förhållande till övriga ansökningar.

Det framkommer av ansökan att projektets syfte är att minska och förebygga rasism och intolerans genom att ta fram ett utbildningsmaterial för huvudsakligen lärare och poliser. Projektets sekundära

målgrupp är skolelever och allmänhet. Det framkommer även av er ansökan att ni redan har påbörjat föreläsningar och att ni deltar i olika forum som ni också planerar att fortsätta med under projekttiden. Myndigheten bedömer därför att det i delar av projektet saknas en tydlig avgränsning mellan aktiviteter som ingår i er ordinarie verksamhet och aktiviteter som ska genomföras inom ramen för projektet.

Beskrivningen av projektets faser, bland annat genomförande och uppföljning, är inte tillräckligt tydlig. Projektet saknar en konkret tidsplan som beskriver när de planerade aktiviteterna ska genomföras, och det framgår inte heller tydligt hur projektet är förankrat hos de olika målgrupperna. Ansökan beskriver inte tillräckligt tydligt hur de förväntade effekterna, bland annat motverka spridning av rasism på sociala medier eller stärka skolans kunskap om rasism, ska kunna redovisas.

Det framgår inte heller av ansökan hur många ni räknar med att nå vilket också påverkar bedömningen av de effekter projektet kan tänkas ha.

Läs tidigare granskning av Näthatsgranskarens dunkla metoder och hur han gjort förföljelse av pensionärer till en affärsidé:

Så har Näthatsgranskaren Tomas Åberg gjort förföljelse av pensionärer till en affärsidé

 

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer