Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”När svångremmen dras åt, ska den som aldrig jobbat känna av det först”

av | 14 jul, 2020 | Ekonomi

Lästid: 4 minuter

Jag läser en debattartikel av två moderater som vill komma tillrätta med bidragsfusket. Ett fusk som kostar skattebetalarna i runda slängar 4,5 miljarder kronor om året. Nu har förvisso även Moderaterna suttit vid makten och haft chansen att ta tag i diverse problem, men avsändaren är inte viktig i det här fallet. Det är däremot siffrorna. Det tog lång tid innan sossarna kände att de åtminstone borde försöka komma åt problemet (de flesta bidragsfuskare finner man ju bland deras väljare), men trots det forsar fortfarande miljarderna ut varje år, enbart i bidrag utbetalade på felaktiga grunder. Däremot gick det snabbt för S att komma åt pensionärer bosatta i Portugal för att se till att de minsann betalade skatt. Skatt som alltså bland annat går till rent bidragsfusk. Det skriver författaren Eva-Lisa Dezmin i dagens krönika.

De verkliga förlorarna på Tegnells ”Coronastrategi”, är just pensionärerna (de som nu lyckades överleva regeringens beslut om att följa Tegnells råd, vill säga). Det är inkomstpensionen som berörs mest och om det funnits någon rättvisa i det här landet, skulle naturligtvis den som jobbat i hela sitt liv och betalat massor med skatt, också vara den som drabbades sist, men nu bor vi i ett land med beslutsfattare som inte sätter rättvisan i första rummet.
Jag kan nämligen tänka mig en rad andra områden som det borde skäras i först, när vi tvingas ta oss an det ekonomiska krisläge som pandemin försatt oss i. Jag är fullständigt medveten om att inkomstpensionen är frikopplat från statens budget, men jag tänker att det i slutändan ändå handlar om skatter som den som jobbat har betalat in under många år.
Sett till hur dessa skattepengar inte bara slösas på vansinne utan även på långvarigt fusk, är det en form av förskingring som regeringarna gjort sig skyldig till.

Så, här är mina lösningar på vad som först borde stramas åt. Listan kan säkert göras ännu längre, men jag nöjer mig med följande punkter.
Vad sägs om att:

  • Ta krafttag mot bidragsfusket?
  • Strypa gratis tand- och sjukvård till illegala invandrare?
  • Dra ner på bidragen för den som vistats i landet i flera år och ännu inte ens lärt sig språket?
  • Återkalla uppehållstillstånden för människor som reser på semester till landet de precis flytt ifrån?
  • Utvisa hemvändande IS-terrorister?
  • Utvisa grovt kriminella?

De sista punkterna är extra intressanta eftersom vi gärna kastar ut invandrare som fått jobb, men där arbetsgivaren gjort någon mindre miss. Det är uppenbarligen värre än att begå mord och våldtäkter, vilket säger en hel del om hur den här regeringen styr landet. De få droppar av det utlovade kompetensregnet som ändå hittade hit, är vi alltså inte speciellt måna om att behålla.

Om inkomstpensionerna måste sänkas med hela 2,7 procent år 2022, föreslår jag därför att man upprättar ett bidrag på samma summa som pensionärerna förlorar varje månad, och pengarna till det bidraget kan med fördel tas ifrån ovan nämnda punkter. Även om regeringen endast tar krafttag mot bidragsfusket och gör det redan nu, bör det vid 2022 finnas närmare 9 miljarder i kommunala bidrag till pensionärerna.
När svångremmen behöver dras åt ska den som aldrig jobbat, också vara den som känner av det först. Det är rättvisa.
Och den som fuskat sig till sina bidrag ska givetvis lagföras och straffas, för så fungerar det i länder som har ordning och reda.
Jag antar dock att vi inte kommer att få se den här förändringen så länge regeringen Löfven styr, för det enda som är viktigt för honom och hans parti är makten. Och för att få behålla den behöver han sina väljare, väljare som han inte vill stöta sig med genom att jaga dem för bidragsbrott eller genom att ställa krav på dem.
Glöm inte det vid nästa val.

EVA-LISA DEZMIN

Eva-Lisa Dezmin är debattör och författare. Hennes nya bok heter ”Mig skall intet fattas” och du köper den här. 

https://www.adlibris.com/se/bok/mig-skall-intet-fattas-9789198498516

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer