Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

När själva verkligheten är ”rasistisk” – vad gör vi då?

av | 21 nov, 2017 | Uncategorized, Samhälle

Lästid: 6 minuter

Det här är en berättelse om ännu en avkrok av den svenska samtiden 2017. Om ett stökigt bostadsområde, om kvinnliga studenter som känt sig otrygga och en rektor som försökt ta ansvar och därför blivit #rasistanklagad. Frågan är vem som tjänar på att problem sopas under mattan?

Högskolan Dalarna finns i grannstäderna Borlänge och Falun. I Borlänge ligger även stadsdelen Tjärna Ängar, ett av de 61 områden som idag dras med problem och klassas som ”risk”. Här finns ett studentboende, kring vilket en konflikt blossade upp i oktober 2016. I delutredningen ”Studiesociala effekter och konsekvenser för studenterna och deras arbetsmiljö” framgick det nämligen att de kvinnliga studenterna inte kände sig trygga i bostadsområdet, där det bland annat förekommit stölder och skadegörelse.

– Det här är oacceptabelt. Studenterna måste kunna erbjudas ett boende redan när de antagits, eller åtminstone vid utbildningens början.  Bostädernas allmänna standard måste ses över och framför allt måste studenterna kunna känna sig trygga och inte oroliga för sin personliga säkerhet. Något annat kan inte diskuteras, sa högskolans dåvarande rektor Marita Hilliges. Högskolan Dalarna krävde Borlänge kommun på anständigt boende för studenterna. Hilliges begärde härmed att studentboende skulle ordnas i andra områden än Tjärna Ängar.

Man skulle kunna tro att en sådan här fråga kan hanteras med sunt förnuft och med studenternas bästa för ögonen. Men då ska vi inte glömma att vi befinner oss i Sverige, där det mesta kan vantolkas, förvridas, vinklas och utnyttjas i helt andra syften än att man försöker lösa problem. I stället fick rektorn motta skarp kritik för sina uttalanden, av bland annat en representant för organisationen Dalarna mot rasism, Angelica Andersson.

– Jag tycker att det är ett rasistiskt påhopp. Det bidrar till en demonisering av den här typen av områden, och som inte är riktig. Vi pratar med studenter varje dag och det är många som trivs jättebra, sa Andersson i en intervju i Sveriges Radio. Hilliges uttalande var även, enligt Andersson, “ett uttryck för strukturell rasism”. Så här skrev hon i en debattartikel i Avesta tidning: ”När en pratar utan att tänka sig för, när alla medieträningar, värdegrunder och mångfaldsplaner faller undan för en stund, då hörs fördomar tydligt. Fördomar som när de uttalas högt får konsekvenser. Det var det som hände i förra veckan, när Marita Hilliges, rektor på Högskolan Dalarna, berättade för oss alla att Tjärna Ängar inte är anständigt att bo på, i alla fall inte för hennes studenter. Jag anser att uttalandet är ett uttryck för strukturell rasism , eftersom det skiljer på folk och folk. Att vissa studenter känner sig otrygga eller vill flytta väcker stora rubriker och skapar debatt. Förutsättningarna på Tjärna Ängar, den upplevda studiesociala miljön, blir bara viktig när det är inflyttade studenter som känner sig utsatta. Studenter som har ett boende i toppklass, gemensamhetslokaler, fräscha bostäder, trygghet, låsta dörrar. Studenter som sitter inne i sina rum och tittar ut på ”ghettot” som några av dem kallar det i trygghetsundersökningen som gjorts. En student säger att ”detta är inte Sverige!” och en annan tycker det är på tok för många invandrare i området, någon beskriver det som att bo i ett flyktingläger.”

Rektor Marita Hilliges tvingades be om ursäkt, och backade sedan från sitt uttalande om Tjärna Ängar. Ingen vill bli kallad rasist i Sverige. Ingen vill bli anklagad för att uttrycka strukturell rasism. Att kräva trygghet för kvinnliga studenter får anses som underordnat. Att antyda en bild av sakers tillstånd som ”inte är riktig” är snudd på kriminellt. Alla får panik.

Länsstyrelsen Dalarna kände sig därmed manade att rycka ut med en motåtgärd. Det fick bli en “kunskapshöjande” förmiddag om rasism, pedagogiskt förlagd på Högskolan Dalarna. Den som bjöds in som föreläsare var samma Angelica Andersson, som här gavs rollen som självklar expert. “Dalarna mot rasism” är grundat av riksdagsledamoten Daniel Riazat (V). Trots denna tydliga koppling till Vänsterpartiet hävdar man att man är “partipolitiskt obunden”. Riazat beskrevs i februari 2017 som en person som gjort ”förolämpningen till sin politiska gärning” av en moderat politiker i Dalarna. Intressant kuriosa är att Riazats syster, Helya Riazat, sitter tillsammans med Angelica Andersson i styrelsen för bolaget Järvaskolan AB. Angelica Andersson beskriver sig själv som ”aktivist” och är verksam i bland annat Rädda Barnen. I egenskap av representant för en organisation (Dalarna mot rasism, Rädda Barnen) har Andersson alltså grundlöst anklagat en högskolerektor för rasism. Detta får stå oemotsagt. Det är så det går till i Sverige i dag. När rasistkortet dras mot dig är du hjälplös, maktlös, och misstänkliggjord. Fasan inför r-ordet är så omfattande att man direkt lägger sig platt inför högljudda aktivister.

Spännande nog bor Andersson själv inte i Tjärna Ängar, utan i Skräddarbacken, som inte klassas som något riskområde av polisen. Enligt livsstilskartan är medelåldern här 46 år, vanliga intressen är föreningsverksamhet, ishockey och arbeta i trädgården. Medelinkomsten är 26 228 kr/mån och snittbelåning är 985 907 kr. Man kör gärna Volvo, Toyota och Volkswagen. Här får Sverigedemokraterna 23% fler röster än riksgenomsnittet. De flesta bostäderna är småhus, närmare 800 stycken. Härifrån kan man, med lite tur, se ända bort till Romme Alpin.

Marita Hilliges har lämnat Högskolan Dalarna och arbetar sedan 1 oktober 2017 som generalsekreterare för Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF), som är en intresseorganisation som arbetar med samordning och utveckling för landets universitet och högskolor, både nationellt och internationellt. Om bråket kring Tjärna Ängar säger hon så här i Dala-Demokraten: ”När någon frågade mig vad jag menade med uttalandet insåg jag att det kan tolkas fel. Men jag är också människa, som gör fel.

Tyvärr har ingen påpekat det absurda i att rasistanklaga en rektor som tog sina studenters otrygghet på allvar. Marita Hilliges tvingades be om ursäkt. Vad hade hänt om hon stått på sig?

Brinnande bil i Tjärna Ängar. Foto från Dala-Demokraten.

Några avslutande ord om Tjärna Ängar: Stadsdelen är alltså, som nämnts i blrjan av texten, ett så kallat ”riskområde” enligt polisens nya uppdelning. Ett riskområde är en benämning som är något ”bättre” än de värsta drabbade ”särskilt utsatta områden” men sämre än ”utsatta områden”. Tjärna Ängar ligger på första plats på listan över landets sex riskområden. Särkilt utsatta områden, de värst drabbade, är 23, och utsatta områden är 32. Totalt alltså 61, jämfört med förra årets 53. Så här står det i rapporten från Nationella operativa avdelningen Underrättelseenheten som kom i juni 2017:

 ”Den senaste tidens migrationsströmmar har satt samhället på prov vad gäller initiala åtgärder som mottagande, asylprövning och boende. I integrationsfasen kommer en allt större del av samhället behöva hantera de spänningar och konflikter som tidigare beskrivits. Den komplexa problematik som präglar många utsatta områden är dock inte unik för just utsatta områden eller större städer utan finns i viss mån redan även på vissa mindre orter. Strukturella förändringar av bostadsmarknaden kan få stor betydelse då det finns tendenser till att delar av miljonprogrammet gentrifieras36, och att resursfattiga hushåll i allt högre grad kommer att koncentreras till några, ofta allmännyttigt ägda, bostadsområden. Sverige är ett välutvecklat teknologiskt samhälle där invånarna har tillgång till information via internet och sociala medier. Detta innebär sannolikt att Sverige, parallellt med utvecklingen i Europa, inom de närmaste 10 åren också kommer att påverkas av konflikter som sker långt utanför Sveriges gränser. Denna utveckling kommer att ställa högre krav på institutionernas förmåga att upprätthålla en social ordning som speglar det svenska lagstadgade samhället demokratiska normer och värderingar.”

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto SE-Banken 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer