Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

När Säpo börjar stämpla systemkritik som hot, är demokratin illa ute

av | 20 jan, 2022 | Maktmissbruk, Myndighetsvänstern

Lästid: 6 minuter

Vi var många som satte kaffet i vrångstrupen när det igår kablades ut en varning från Säpo om ”desinformation och propaganda i sociala medier” som enligt den svenska statliga säkerhetstjänsten ökat i den pågående pandemin. ”Just nu ser Säkerhetspolisen ett ökat flöde från framför allt högerextremism kring pandemirelaterade frågor som till exempel vaccinmotstånd” står det att läsa på Säpos pressrum. Jag undrar när den svenska säkerhetspolisen blev vetenskaplig och politisk så att den med säkerhet kan avgöra vad som faktiskt är sant och osant i diskussionerna om just virus, läkemedel och medicin, samt hur det kommer sig att man tar politiskt parti genom att stämpla alla systemkritiker som högerextrema? Observera att inget sägs om vare sig islamism eller vänsterextremism i säkerhetspolisens pressmeddelande. Och att det indirekt slås fast att alla som inte accepterar statlig vaccinationsideologi, ska betraktas som säkerhetshot.

Säkerhetspolisens pressutskick fångades upp av diverse mainstreammedier, bland annat TT och förstås SVT. Under rubriken ”Desinformation och propaganda i pandemins spår” konstaterar Säkerhetspolisen i sitt arbete att ”desinformation och propaganda i sociala medier ökat” i den pågående pandemin.

Så här skriver Säkerhetspolisen i utskicket som finns publicerat på myndighetens pressrum:

Säkerhetspolisen har tidigare pekat på att såväl de våldsbejakande extremistmiljöerna som främmande makt kan komma att utnyttja pandemin för sina egna syften. Just nu ser Säkerhetspolisen ett ökat flöde från framför allt högerextremism kring pandemirelaterade frågor som till exempel vaccinmotstånd. Även främmande makt bedöms kunna ligga bakom spridandet av desinformation på nätet.
För att minska såväl extremistmiljöernas som främmande makts möjligheter att agera på nätet är det nödvändigt med ett källkritiskt förhållningssätt till information som man tar del av, gillar eller sprider vidare.
– Budskap som sprids förpackas ofta på ett sätt som gör det enkelt för människor att hålla med, ofta i relation till aktuella händelser eller frågor som engagerar. Antidemokratiska, ofta falska, budskap döljs i flöden av korrekt information där det uppmanas till att gilla, kommentera eller dela för att på så sätt sprida den verkliga propagandan, säger Susanna Trehörning, biträdande chef inom författningsskydd och kontraterrorism vid Säkerhetspolisen.
En metod för att sprida desinformation eller extremistisk propaganda är att lägga informationen i kommentarsfält i till synes harmlösa inlägg. På så sätt får de spridning utan att man ens är medveten om vad som delas. Till exempel kan kluriga räkneexempel och bildgåtor ha publicerats i andra syften än att underhålla mottagaren.
– Publiceringen av de budskap som sprids är i sig sällan brottslig, men i förlängningen handlar det om att undergräva förtroenden, polarisera och underblåsa hoten mot demokratin. För att motverka desinformation och extremistisk propaganda är det viktigt att vi alla är medvetna om hur extremistmiljöernas och främmande makts metoder på nätet fungerar. Källkritik och vaksamhet, i synnerhet på nätet, är nödvändigt, säger Susanna Trehörning.

Att ett lands säkerhetstjänst så här tydligt tar ställning mot systemkritiska röster är såväl anmärkningsvärt som oroväckande. det öppnar för politisk förföljelse och misstänkliggörande av alla dem som ifrågasätter statligt narrativ. Av historien lär vi oss att bara för att en stat säger en sak, så betyder det inte per automatik att detta är riktigt, sunt, nyttigt, rätt eller ens lagligt. Vi har otaliga exempel i historisk närtid när människor förföljts, fängslats, skadats och avrättats för sina politiska åsikters skull. I många länder är det fortfarande förbjudet att kritisera makten eller religiösa ledare. Det är det som utmärker ett demokratiskt samhälle med yttrandefrihet från en totalitär stat, där bara vissa åsikter är tillåtna. Att svensk säkerhetspolis på det här sättet tar ställning mot systemkritiska röster visar att den socialistiska ideologin tar ett allt starkare grepp om det en gång frihetliga svenska samhället. Man beskär här igenom medborgarnas yttrandefrihet och stämplar även relevant och sund kritik som ”desinformation” och ”propaganda”.

Det är här viktigt att komma ihåg att de stater som hårdast driver linjen som den som Säpo nu uppvisar, själva i mångt och mycket använder sig av politisk propaganda och desinformation för att stärka sin egen makt och skrämma medborgare till lydnad och tystnad. Propaganda är i själva verket totalitära staters mest effektiva verktyg för att hålla befolkningen i schack. Den andra delen är skrämsel och skräck. Hot om repressalier. Även rättsprocesser där systemkritiker pekas ut och framställs som fiender. I forna Sovjet var det till exempel det fruktade KGB som ägnade sig åt dessa metoder, där man förföljde oliktänkande. I totalitära stater anses alla avvikande, systemkritiska åsikter som hotfulla för den sittande nomenklaturen och måste därför desavoueras och oskadliggöras. Genom att stämpla systemkritik som hotfull, osann och framför allt ”högerextrem” har man på en gång misstänkliggjort även relevant och saklig kritik och buntat ihop den med våldsbejakande strömningar.

Att MSB tidigare gjort liknande utspel är en sak. Men att Säkerhetspolisen nu börjat använda samma retoriska grepp är direkt otäckt. Det innebär att vår yttrandefrihet krymper i snabb takt och att den demokrati vi vant oss vid och tagit för given, är ett minne blott. När maktmissbruk och dess polisiära tentakler börjar gripa in i människors fullt legitima och relevanta åsikter och ifrågasättanden, är vi riktigt illa ute.

*******
Äntligen! Nu kan du köpa ”Ingen Kvinnas Land” på Bokus – eller direkt av mig och få ett signerat exemplar. Det är fortsättningen på spänningsromanen ”Blodsådd” där du åter får möta journalisten Dea Wilenius och hennes försök att överleva i ett farligt och trasigt land. Vill du köpa en signerad bok av mig så mailar du till katjanouch@gmail.com – märk mailet ”Ingen Kvinnas Land”.

Eftersom jag såg det komma har jag givetvis även beskrivit våra vanvettiga politiker och deras framfart med att förstöra Sverige. Löfven lämnar snart posten som Sveriges statsminister men även hans anhang borde hamna på soptippen. Där de tyvärr ännu inte är. Men du kan bli flockimmun mot det svenska tillståndet!

Vill du köpa även denna så mailar du till katjanouch@gmail.com – märk mailet ”Helt Oacceptabelt”.

Vill du köpa båda böckerna eller några andra, till exempel ”Bilden av Sverige” så märker du helt enkelt mailet ”Böcker” och preciserar vad du önskar beställa, samt din adress och hur många du vill ha.

 

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

 

Swish: 1236749063

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). Bankgiro: 5630-6376

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE8150000000052311121146, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste boken ”Helt oacceptabelt” köper du här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921334/helt-oacceptabelt-anvisningar-for-att-uppna-mental-flockimmunitet-mot-det-svenska-tillstandet

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här! Del 2, Ingen kvinnas land, kommer hösten 2021.

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer