Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

När samhället går sönder är det barnen som får ta smällen

av | 4 nov, 2018 | Samhälle

Lästid: 11 minuter

Svenska barn mår inte bra. Det läser jag på Facebook i en annons för BRIS, Barnens Rätt i Samhället. Jag uppmanas att bli månadsgivare för att ”hjälpa”. Jag undrar hur mina pengar ska kunna avhjälpa det faktum att allt fler barn tvingas leva i rädsla för våld, sexuella övergrepp och misshandel, både i skolan och på sin fritid. Känslan av att vuxenvärlden inte kan skydda måste vara avgrundsdjup.

”Antalet barn som kontaktar Bris för att berättar om självmordstankar har ökat lavinartat. Situationen är oroande… Barnen och Bris behöver din hjälp. Bli månadsgivare idag!” uppmanar BRIS mig och jag stannar upp inför annonsen. Som mamma till fem barn äter sig givetvis dessa ord rätt in i hjärtat. Hur hamnade vi här? Barnen, som är vår framtid, vad gör ett trasigt samhälle med deras känslor? Situationen är inte bara oroande, den är ohållbar. Lägg till detta det faktum att många inom barn och ungdomspsykiatrin går på knäna. Resurser och personal saknas. Många vittnar om hur illa det är ställt och att de som behöver hjälp sorteras bort.

Barn och ungdomar har ingen talan, ingen möjlighet att påverka politiskt och tvingas finna sig i det som sker, tvingas leva i det samhälle de vuxna skapat åt dem. Rubrikerna är många, de duggar tätt i dag, såväl i mainstream-medierna som i de alternativa. I de alternativa får vi dock oftast veta fler detaljer om förövarna. Det är främst unga kriminella killar som sätter skräck i barn och tonåringar i sina närområden och som skapar kaos i skolorna. Visst finns det svenska ungdomar som jävlas men de flesta av dem som blir omskrivna har utländsk härkomst. Jag lägger ingen värdering i det, jag konstaterar bara fakta. Det reser förstås tankar och frågor, jag funderar kring detta många timmar varje dag. Är dessa unga killar offer för kulturkrockar? För en frånvarande, ängslig vuxenvärld? Är de vana vid annat bemötande då de begår övergrepp? Blir de kaxiga och starka för att de testar gränserna, och när inga gränser finns tar de ut svängarna ännu mer? Vad gör deras föräldrar? Ensamkommande män har sällan föräldrar i Sverige, men de som är andra generationens invandrare har ju det. Hur funkar det hemma hos dessa unga förövare? Vad gör deras mammor och pappor? Och naturligtvis finns frågor om hur de unga brottslingarna mår, det är oundvikligt. Hur mår till exempel ett 8-årigt barn som bär med sig kniv till skolan? Vad är det för miljö som skapar ett sådant beteende? Ingen kan slå i mig att ett barn som använder så grovt våld mår särskilt bra, och jag vill inte ens tänka på hur våldsspiralen kan eskalera. Hur kan vuxenvärlden låta det ske? Jag har inga svar och det finns säkert inga enkla sådana, men frågorna måste ställas, diskussionen måste komma igång. För så här kan vi inte ha det. Barnen är vår framtid, men om de små redan i späda år tappar hoppet – var hamnar vi då? För BRIS har rätt, det är oerhört tufft att vara barn och tonåring i Sverige idag. Kanske främst därför att det är ett samhälle som vänder de allra svagaste ryggen.

Mycket av det som pågår runtom i Sverige når aldrig vare sig teve, radio eller tidningar. Det är ofredande, småstölder, mobbning, trakasserier… allmän otrygghet. Rädsla. Oron att det som drabbar andra, kan drabba även mig. Våld smittar. För barn läser på nätet, rykten sprids via sociala medier. Barn pratar med varandra. Barn ser vad som händer, barn hårdnar, blir misstänksamma, kanske aggressiva. Barn tar också ut svängarna. Det kan bli väldigt fel. Barn kan förstås också fyllas av svartvita känslor av hat. Den som drabbas har inget att förlora. Just för att barn har ett svartvitt tänk kan de lätt dra sig till extremism. Överallt där de kan få skydd och stöd, när samhället sviker. Ja, barn riskerar att radikaliseras. Vi ser det överallt i världen och jag vågar påstå att det är en fullkomligt katastrofal utveckling.

Naturligtvis ingår här också barn till alla de ”oanständiga” svenskar som röstar ”fel” och som därför blir ifrågasatta av jämnåriga och även får höra i skolor etc att deras föräldrar och släktingar är ”nazister, rasister, främlingsfientliga”… Och de själva också, om de sympatiserar med icke-socialistisk värdegrund. Hur mår dessa barn? Dem pratas det inte så högt om om, däremot får skolornas hjärntvätt pågå utan protester, många lärare är ideologiskt färgade åt vänster och gör ingen hemlighet av det. Detta, plus genusflum och klimatalarmism kan få vem som helst att må dåligt. Man skrämmer barn med att jorden kommer gå under om de slänger glasspappret i fel soptunna, hur tror man sånt får en unge att må? Och att politiker uppmuntrar barn att byta kön redan som unga, det ger knappast bättre livskvalitet heller. Så jag är inte förvånad att barnen i Sverige mår pyton.

Ibland anklagas Katerina Magasin för att bara kasta ur sig svepande påståenden utan att ange källor. Det är givetvis falska påhopp för att misskreditera min webbplats och mitt journalistiska jobb. Jag skriver naturligtvis ingenting som inte stämmer, däremot är det en bild av den nya svenska oroliga verkligheten som många vill förneka. För att i denna artikel undvika invändningar om överdrifter har jag därför plockat fram ett antal allvarliga incidenter som drabbat barn och familjer i det allt mer laglösa, rättsosäkra Sverige. Jag lägger här upp ett axplock av några de grövre incidenterna som under 2018 nått nyhetsplats. Våldet är tyvärr spritt över hela landet:

Januari 2018:  

Skolbarn knivrånas av maskerat ungdomsgäng i Nacka utanför Stockholm. Gänget sprider otrygghet, ett tiotal barn och ungdomar har rånats, ofta med kniv. 14-årige Lucas berättar i denna artikel om hur han rånades med kniv…

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/brutala-ungdomsgang-ranar-barn-med-kniv/

April 2018:

13-årig flicka våldtagen och filmad av tre 17-åriga killar i Västerås. 17-åringarna bjöd flickan på sprit – sedan våldtog de henne. Övergreppen filmades och spreds på sociala medier. Killarna har dömts, två av dem för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott. Den tredje för våldtäkt mot barn. Västmanlands tingsrätt dömer trion till åtta månaders sluten ungdomsvård vardera.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/tre-17-aringar-filmade-och-valdtog-13-arig-flicka

April 2018:

16-årig pojke knivhuggs i Staffanstorp. (Offrets ålder uppges lite olika av olika tidningar, min anm.) Samma eftermiddag grips en 15-årig afghansk kille. Några dagar senare häktas han, på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. I mainstreammedierna låter det som vilket bråk som helst, men i alternativmedierna får vi en mer inträngande bild: En ensamkommande från Afghanistan är häktad av Lunds tingsrätt på sannolika skäl för ett mordförsök på en 17-årig pojke med svensk bakgrund i centrala Staffanstorp den 28 april. Enligt uppgifter till Samhällsnytt gick afghanen innan mordförsöket runt i samhället och skrek att han ville knivhugga någon. Pojken fick flera knivhugg och blev allvarligt skadad. Medierapporteringen om fallet har varit knapphändig – ingen information om den misstänkta förövarens bakgrund eller möjligt motiv överhuvudtaget har publicerats.

https://www.sydsvenskan.se/2018-05-21/15-aring-erkanner-knivhugg-i-staffanstorp-men-fornekar

EXKLUSIVT: Ensamkommande försökte mörda svensk tonåring med kniv

 

Maj 2018:

Minderårig flicka (exakt ålder uppges ej) våldtagen av tre män på Östervåla kyrkogård (Uppsala). Flickan var på väg hem från skolan då hon överfölls. Ingen har hittills häktats. Det betyder att flickan och hennes familj lever i ovisshet och skräck.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/ingen-gripen-for-valdtakt-pa-kyrkogard

Juni 2018:

Tonåringar tortyrmisshandlades i Emporia-gallerian, Malmö. Två 15-åriga pojkar knivhotades, rånades, misshandlades, förnedrades och mordhotades av tre ungdomar. En av de misstänkta gärningspersonerna är Hassanain. En person i rånartrion uppges vara endast 14 år gammal. Hans delaktighet i brotten utreds fortsatt även om han på grund av sin låga ålder inte kan åtalas. Det blir sedan de sociala myndigheternas sak att vidta åtgärder. 14-åringen är känd av polisen sedan tidigare för grova brott.

Hassanain häktad för förnedringsrån på Emporia i Malmö

 

Juli 2018:

Några tonårskillar hamnar i en dispyt med ett gäng killar när de är och badar i Karlskrona. De ringer sin pappa, som tar sig till platsen – och misshandlas svårt. Under misshandeln kallas pappan ”svennejävel”, enligt tidningen Expressen.

https://www.expressen.se/kvallsposten/mattias-misshandlades-svart-av-ungdomsgang/

September 2018:

11-årig pojke rånad på väg hem från skolan i Västerås. Enligt polisen sprang tre för pojken okända gärningsmän ifatt honom och drog av honom hans väska som de rotade igenom – de hittade och stal hans telefon och ett bankkort.

https://www.vlt.se/artikel/vastmanland/vasteras/11-aring-ranad-pa-vag-hem-fran-skolan

Oktober 2018:

8-åring hotade klasskamraterna med kniv i Luleå. En orosanmälan har upprättats hos socialförvaltningen efter att en 8-årig pojke hotat personalen och ett jämnårigt barn med kniv. Skolledningen ska ha känt till problemet med knivbarnet under en längre tid och nu upprörs föräldrar över att ingen agerar.

 

8-åring sprider skräck i skola med kniv – skolledningen agerar inte

Oktober 2018:

10-årig flicka våldtagen i förråd i Malmö. Förövaren är en trebarnspappa från Libyen som är född 1988 och som är en känd sexförbrytare som tidigare sexofredat flera tonårsflickor samt en kvinna. han sitter anhållen.

https://www.expressen.se/kvallsposten/smabarnspappa-haktad-for-valdtakt-av-10-aring-i-cykelforrad/

Oktober 2018:

Skolungdomar i Björkhagen (Stockholm) lever i skräck inför ett tonårsgäng som ansätter dem. Utpressning, kränkningar, misshandel, rån och hot lever i påtaglig grad bland områdets tonåringar. Men varken barn eller föräldrar vågar längre anmäla, trots att knivar ofta är inblandade. Tidigare kontakt med polis och sociala myndigheter har bara resulterat i mer trakasserier.

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/foraldrar-valdet-i-bjorkhagen-har-eskalerat/reprjs!Y6Ehns38QezFIoPEIGkLg/

Oktober 2018:

Barnfamilj rånad i Höllviken i Skåne. Vid 21-tiden på lördagskvällen tog sig tre beväpnade män in i en villa i Stora Hammar och utsatte två vuxna och två barn för grovt rån. Gärningsmännen, som ska ha varit beväpnade med pistolliknande föremål, ska ha hotat personerna i huset.

https://www.skd.se/2018/10/06/bevapnade-man-stormade-villa/

Oktober 2018:

Barnfamilj rånad i Upplands-Bro (Stockholm). Tre personer blev misshandlade vid ett rån i en bostad i Upplands-Bro norr om Stockholm. I bostaden fanns en familj med små barn, ett av dem gömde sig i sitt rum medan mamman lyckades ta med sig de minsta ner i källaren. Mannen, en tonårig son och en gäst blev misshandlade av rånarna. Tonåringen fick ett pistolliknande föremål riktat mot huvudet och tvingades ge rånarna värdesaker.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Xw1Wrg/ranare-tog-sig-in-i-bostad–tre-till-sjukhus

Mamman i familjen har skrivit ett inlägg på Facebook där hon själv beskriver mardrömmen. Jag försöker föreställa mig hur familjen idag mår. Sådana uppföljande reportage får man nämligen sällan läsa. Men familjens 8-åring och 12-åring ska kunna gå i skolan. 17-åringen går troligen på gymnasiet. Dessa barn måste alltså nu leva med erfarenheten av pistolrån i hemmet.

November 2018:

Tonåring knivhotad (Axelsberg). Mamman, Malin Appeltofft, komiker och lärare, boende i Axelsberg, skriver en debattartikel i Aftonbladet: ”Under en tid har mina tonåringar sagt att det inte känns tryggt att ta sig hem från tunnelbanan och nattbussen om kvällarna. Härom kvällen blev ett av mina barn hotat med kniv mot halsen när hen kom hem med nattbussen men lyckades som tur var slita sig loss och springa hem utan någon fysisk
skada.”

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/Rx0px8/gor-nagot-nu–innan-vi-far-medborgargarden

Och så fortsätter det. Misshandel, våldtäkter, rån, trakasserier, oro i skolorna, övergrepp och försummelse. Det är så sorglig läsning, förfärande och upprörande, det gör ont i magen, det går inte att andas. Det här är landets barn och ungdomar som ska växa upp och bli vuxna. De ska förhoppningsvis studera, utbilda sig, skaffa jobb, arbeta och betala skatt, och bilda egna familjer en dag. Men hur påverkas ett litet barn, en ung människa av att tidigt i sitt liv möta grovt våld och samtidigt med förfäran att det inte finns någon rättvisa, att känna att samhället sviker? Straffen för många unga förövare är löjligt låga. De stjäl ett barns sinnesro och tillit, de våldför sig på en ung människas integritet, men de kan gå skrattande ur detta i förvisning att det svenska samhället står likt en idiot och låter detta pågå. Ja, jag anser att ett samhälle misslyckats när barn blir offer för våld i denna utsträckning och gärningsmännen tillåts repetera övergreppen. Därmed försvinner också respekten för ”lagens långa arm” vilket manifesteras i att gäng kastar sten på polis och blåljuspersonal. Gränserna är borta när förövare inte respekterar de små och de svagare och inte heller den stat de lever i. Empatin och moralen är gravt urholkad då flera fysiskt starkare ger sig på en ensam individ.

När mina egna barn var små var det inte så här, i alla fall inte i det lugna villakvarter där de fick växa upp, men inte heller i Stockholms innerstad där vi bodde dessförinnan. (När jag själv var barn i Sverige ska vi inte tala om! I Täby där jag bodde mellan 1975-1983 var det tryggt och lugnt. Varken våldtäkter, bränder, knivhot eller rån. I Åkersberga/Österskär, där det i år förekommit minst en gruppvåldtäkt, var det nästan provocerande sömnigt och stilla…)

En av mina söner var som liten rädd för inbrottstjuvar och mördare och han kunde ha svårt för att somna på grund av det. På den tiden, runt 2005, var det lätt att krama honom och försäkra honom om att det inte var någon fara. Att tjuvarna inte tog sig in i villor när folk var hemma. Att mördare var sällsynta. Och att polisen kunde hjälpa oss om det värsta skulle hända. I dag är jag inte alls lika övertygad om hur jag skulle möta sonens rädsla. För inbrottstjuvar och rånare tar sig in i folks hem oavsett om de är där eller inte, de drar sig inte för att attackera människor som är hemma med sina små barn. Mördare… ja, alltså, det eskalerande gängvåldet har utkrävt flera oskyldiga offer, däribland små barn som dödats vid sprängattentat. Det senaste är avrättningen av 22-årige lärarstudenten Shayan Gaff.

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/polisen-tror-att-shayan-22-mordades-av-misstag/

Mannen som sprängdes till döds av en handgranat i Vårby vid årets början hade lika gärna kunnat varit ett nyfiket barn som var ute och lekte.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/qnR1r0/man-pa-cykel-dod-efter-misstankt-handgranat-detonerat

Tonårskillar har blivit knivhuggna till döds i skolan.

https://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/a/bKaW5l/elev-knivhoggs-till-dods-pa-skola-i-stockholm

Och apropå skolor, de bränns ner…

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/RxeP1r/fritidsledaren-om-skolbranden-ar-en-katastrof/promo

…vandaliseras, hemsöks av gäng… lärare trakasseras…

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sextrakasserier-mot-larare-okar

och många elever får därför inte heller någon studiero.

https://www.expressen.se/gt/misstankte-eleven-nekar-till-valdtakt/

Jag pratar med en väninna som har en tonårspojke på Östermalm i Stockholm och hon är orolig. Östermalm är relativt förskonat, men också här görs inbrott, dyra bilar stjäls och människor rånas på sina ägodelar. ”Jag talar om för honom att han måste vara försiktig. Så var det inte när vi växte upp” säger hon med sorg i rösten. Hon funderar på att skicka sin pojke på internatskola. Ja, deras familj har möjlighet till det, men det har verkligen inte alla. Och det är relativt få barnfamiljer som bor på Östermalm, det är en liten välbeställd klick som har råd att skaffa sig larm och skjutsa sina barn från och till skolan. De flesta andra bor i andra slags områden, även om långtifrån alla klassas som ”utanförskapsområden”. Men den sociala oron börjar sprida sig även till delar av Sverige som tidigare varit lugna, till medelklassens prydliga radhus och villor bakom vitmålade staket. Överallt finns barn. Barn som påverkas. Barn som drömmer mardrömmar och som har en klump i magen för att det kan stå någon med kniv och lurpassa på dem när de är på väg hem från skolan. Det pratas mycket om klimatångest, däremot är det tyst om samhällsångesten som många barn känner. Men barn drabbas även av de vuxnas osäkerhet och oro. Barn är som små svampar som suger i sig av stämningar och känslolägen. Barn känner på sig att något är galet. När man inte får gå hur som helst på stigar där man tidigare kunnat skutta fram utan bekymmer, är det en signal om att något är mycket, mycket snett.

Det är också oerhört synd om alla de gymnasieelever som nu måste gå i skolan med vuxna män. Närmare 11 000 vuxna män som egentligen inte är särskilt intresserade av att studera och som saknar asylskäl för att vara i Sverige, men som hålls om ryggen av rabiata lobbygrupper på riktiga gymnasisters bekostnad. BRIS borde fundera på hur donatorpengar kan hjälpa i sådana situationer, hur kronorna de får in kan användas för att hjälpa alla de gymnasieelever som mår dåligt för att deras tid i skolan påverkas och de tvingas vara en del av masspsykosen. Tänk dig själv att du ska behöva leva i en sån sjuk scharad, med lögnen att 28-åringen med fårad hud och grå strån i skägget i din klass är 17 år som du själv? En snubbe som kanske knarkar och som kladdar på tjejerna i klassen men där allt han gör slätas över och om du knystar är det du som pekas ut som rasist och främlingsfientlig lögnare? Alla vet om att detta är en fejk men vuxenvärlden låtsas som om det är i sin ordning? Vad gör det med en tonårings syn på verkligheten och samhället? Vad gör det med tilliten när tonåringens rättigheter och trygghet åsidosätts för att istället ta hänsyn till vuxna mäns behov och möjligheter?

Ja, svenska barn mår uselt. Då har jag inte ens tagit upp det faktum att runt 250.000 unga uppskattas leva i hedersförtryck där deras fri- och rättigheter beskärs och där de misshandlas fysiskt och psykiskt. Flickor könsstympas, gifts bort och tvingas leva ett liv utanför de möjligheter som svenska flickor har. Små barn tvingas täcka sig med slöjor och flickor och pojkar separeras åt i på grund av religiös fundamentalism. En homosexuell tonåring kan inte leva öppet som homosexuell i en hederskultur. Kan BRIS göra skillnad här om vi samlar in pengar?

Svenska barns- och ungdomars mående borde vara prio ett för politiker och makthavare. Förr fanns en kampanj ”För varenda unge” – jag önskar skaka liv i den igen. Ingen endaste unge i Sverige ska behöva bli våldtagen, rånad, hotad eller kösstympad. BRIS får gärna gå i täten för att detta ska bli verklighet.


BRIS: Barnens Rätt I Samhället

********

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer