Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

När medlemmar i #jagärhär röstar på #jagärhär kan det inte bli annat än jättebra – eller?

av | 29 nov, 2017 | Samhälle

Lästid: 4 minuter

Det är så många värderingar som inte längre verkar gälla i Sverige av idag. När jag var liten fick jag till exempel lära mig att det var fusk om den som skrev ett prov samtidigt fick glutta i facit. Var det din affär, så skulle du tala om det, ifall du gjorde reklam för varorna. Du skulle vara ärlig om du hade intressen i något. Om det rörde sig om en tävling och du var med i gruppen som tävlade så kunde du förstås inte rösta på dina kompisar. För det kunde bli skevt annars. Partiskt. Orättvist.

I Sverige 2017 verkar det inte spela någon roll om man röstar fram sina vänner, om man har egna intressen i en verksamhet eller om man är partisk. Det verkar rentav vara en fördel. Det gör att man har större chanser att vinna! Hurra! Att ogenerat lyfta fram varandra och därmed ge dem man gillar fördelar, verkar ha blivit det nya normala.

Mitt favoritnätverk #Jagärhär spelar förstås efter nya tidens regler. Nu har dessa fantastiska människor blivit nominerade igen, som ett av elva nominerade bidrag till Årets initiativ, som bland annat IBM står bakom. Priset är konsulttimmar från IBM. Utmärkelsen delas ut av Forum, som är en intresseorganisation för idéburna organisationer. Juryn, som består av Forum, IBM, Vinnova och Fritidsbanken kommer att utse tre finalister och en vinnare, som presenteras 5 december. Vinnaren får konsulttimmar från IBM, skriver webbtidningen Dagens Opinion.

Nu är ju kanske inte Årets Initiativ något särskilt märkvärdigt pris, men spännande är att hela tio personer som sitter i de idéburna organisationernas styrelser och toppskikt, samtidigt också är medlemmar i – trumvirvel! – #Jagärhär…

Kika till exempel på Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, vars uppgift är att bidra till hållbar tillväxt genom att förbättra förutsättningarna för innovation. Vinnova ska stimulera samverkan mellan företag, universitet och högskolor, offentlig verksamhet, civilsamhället och andra aktörer. Verksamheten är även inriktad på att stärka internationell samverkan. Hos Vinnova hittar vi fyra #Jagärhär-medlemmar i organisationens toppskikt: Karin Sevedag Tell, kommunikationsdirektör och avdelningschef samt medlem i verksledningsgruppen, Andreas Aurelius, enhetschef inom industriell utveckling, samt David Sonnek och Johan Elvesjö, ledamöter i Vinnovas styrelse.

Hos Forum, som är den organisation som delar ut priset, är tre av styrelsens åtta medlemmar också medlemmar i #Jagärhär. Det är vice ordförande Erika Brundin, ledamoten Carl-Åke Andersson och ledamoten Ola Mattsson.

Sedan har vi Fritidsbanken, en verksamhet ”som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Här kan man låna utrustning för en aktiv fritid, som t.ex. skidor, skridskor, inlines, flytvästar, snowboards och mycket mer. Utlåningstiden är 14 dagar”, finns att läsa på hemsidan, och det är trevligt. Men också Fritidsbanken har fingrarna i #Jagärhär-burken:

Varumärkes- och kommunikationsansvarig Henric Byström som hanterar alla frågor rörande Fritidsbankens press, kommunikation och varumärke. Han sitter också på Fritidsbankens huvudkontor i Karlstad, och är med i #jagärhär… liksom Distriktssamordnare Södermanlands, Västmanlands och Östergötlands län, Johannes Hedlund och Fredrika Lindström, som är distriktssamordnare Småland.

Finns det skäl att fråga sig om medlemskapet i den grupp man är med i på något sätt kan påverka dessa personer, då de ska rösta fram någon i en tävling?

Jag såg om ett avsnitt av Solsidan igår. Ove är med i byggnadsnämnden, men är snabb att påpeka att det har inget att göra med att han fått bygglov för sin nya altan.

Häpp.

Uppdatering: Jag hade visst missat att #Jagärhär nu även gått till final som en av tre. Motiveringen lyder: #Jagärhär har lyckats med att konkretisera en enkel problemlösning som handlar om civilkurage: Att stärka människor i att reagera och stå upp när andra bli utsatta för hat och hot. Att stoppa polariseringen genom att ta den politiska diskussionen på ett sakligt sätt. Samt att hindra spridning av desinformation genom att hjälpa andra med källor till faktagranskad information. 

Pressreleasen finns här och vill man veta mer kan man kontakta Elin Aronsson som är presskontakt
på Forum – idéburna organisationer med social inriktning – samt givetvis medlem i #Jagärhär. 

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto SE-Banken 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer