Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

När journalistik blir ”grovt förtal” lever yttrandefriheten farligt

av | 11 feb, 2022 | Yttrandefrihet

Lästid: 6 minuter

Individ som inte blir kallad ”hen” av sin lärare har rätt till 150.000 kronor i ”skadestånd” – medan en kristen 9-åring som tvingas låtsas vara muslim bara ska tugga i sig och acceptera behandlingen, och journalisten som skriver om saken blir stämd för grovt förtal. Jodå. Så ser det ut i det sorgligt vänsterpolitiserade, odemokratiska Sverige av idag. Det är jag som skrivit och därför nu blivit åtalad för ”grovt förtal” av en lärares undervisningsmetod, för att jag rapporterat hur illa behandlat ett litet barn blivit av en lärare i en svensk skola, utan att det ens framgår vad det är för handling jag begått. Det fria ordet och sanningen lever farligt i Sverige, det har jag själv fått smaka det senaste året. Att som journalist rapportera om händelser av allmänintresse betraktas numera som brottsligt i de lättkränkta snöflingornas land. Även om allmänintresset är stort när en skola går överstyr och utsätter små barn för kränkande behandling så är det politisk korrekthet som drar längsta strået. Politiska aktivister i form av åklagare har på förhand bestämt sig för att statuera exempel och argument kvittar lika när man vill göra en politisk poäng.

Låt oss spola tillbaka tiden två år. Det är mars 2020 och det kommer till min kännedom att en mamma skrivit på Facebook att hennes 9-åriga dotter tvingats låtsas vara muslim på en lektion i religion. Familjen är kristen och flickan har tagit illa vid sig. Mamman har gått i taket. Det finns en skrivbok där flickan tvingats skriva ”Hej jag tillhör Islam. Jag ber i moskén. Jag firar ramadan. Jag läser koranen.” Det barn som inte ville delta skulle få kvarsittning, skulle få göra uppgiften på rasten ihop med läraren. Barnen fick också ha böneutrop i klassen, muslimsk reningsritual samt firandet av muslimska högtiden ”Eid Mubarak”. De muslimska barnen behövde inte på motsvarande sätt låtsas vara kristna eller delta i några kristna ritualer. Trots att skolan påstod att man på liknande sätt undervisat om ”alla” stora världsreligioner uppdagades att man hoppat över judendomen helt. Skolledningen erkänner att tonvikten lades vid – islam.

Efter att jag publicerat intervju med mamman fick skolan reaktioner. Folk blev upprörda. Precis som folk blir när de läser något i tidningen som väcker deras reaktioner. Just vad det gäller islam är kanske toleranströskeln lite lägre då vi ständigt pådyvlas denna ideologi och man knappt får kritisera den, i ett slags inofficiella hädelselagar. I Sverige klumpar man dock gärna ihop kritik med aggressioner. Helst ska ingen reagera. Så fort minsta starka negativa känsla uppstår är man snabb att kalla det för ”hat och hot”. Visst finns konkreta våldsuttryck, men för det mesta är det motiverad kritik som framförs. Men i Sverige betraktas starka känslor som något hotfullt. Skolan kallade in väktare. Om det var motiverat? Det kan jag inte svara på. Jag skrev om saken utifrån ett journalistiskt perspektiv, då det finns stort allmänintresse i hur skolor behandlar minderåriga elever.

Skolan uppgav att de skulle ”polisanmäla”. I slutet av sommaren 2021 fick jag så kallelse till förhör av polisen. ”Misstänkt för grovt förtal av lärares undervisningsmetod”. Jag skaffade advokat. Förhöret var långt och mästrande och försökte påskina att jag medvetet förtalat läraren och att jag på något sätt bar ansvar för reaktionerna som kom efteråt. Trots att namnuppgifterna redan hade publicerats och händelsen spridits på sociala medier. Åklagare Michael Ehrencrona vid Uppsala tingsrätt har därefter valt att väcka åtal. Det är oklart vad jag står åtalad för – och vad syftet med denna kostsamma process är – men för mig är det ett solklart fall av politisk värdegrundsrättegång där man ska markera att kritik mot politiskt korrekta auktoriteter och normalisering av islam inte ses med blida ögon. Trots att Tierps kommun och skola bekräftat att undervisningen av 9-åringarna gått till precis som jag beskrivit det. I förhöret anammar polisen lärarens uttryck om den berörda mamman som tillhörande en ”sekt” och jag beskrivs som att jag har ”mörka kanaler”. Vad detta ”mörker” innebär förklaras inte närmare, utan bara att jag ”skriver skit”. Dock är det alltså brottsligt och ”förtal” att ifrågasätta lärarnas metoder? Skolverket betonar att man ska undvika trosbekännelse i undervisningen, ändå har läraren valt att låta 9-åringarna i tredje klass göra just det, trots att trosbekännelsen stred mot vissa barns egen trosuppfattning.

Det hela är en fars, naturligtvis, men det blottlägger större frågor som i förlängningen kan skapa ett  samhälle där röster tystas i rädsla för statliga repressalier. Var känner vi igen det från? Jag minns politiska rättegångar från forna östblocket. Godtycke, förföljelse, och som resultat en tystnadskultur där de som vågade säga sanningen bestraffades.

Journalistiken lever farligt. Ska journalister alltså tvingas ta ansvar för läsarnas reaktioner? Ska orden vägas på guldvåg för att inte någon ska bli förbannad? Ska en elev få skadestånd för att den inte kallas ”hen” medan en annan elev ska få sin trosuppfattning kränkt genom omotiverat rollspel? Ska lärare få göra vad de vill och skylla ifrån sig när de blir påkomna? Vem ska stå på de svagas och utsattas sida när rättsväsendet skyddar auktoriteter och kriminaliserar det fria ordet? Jag själv kallas felaktigt ”högerextrem” och pekas ut som suspekt gång på gång av allehanda medier, enligt åklagare Ehrencronas sätt att se på världen utsätts jag alltså för grovt förtal regelbundet, men inte sjutton pågår det rättegångar för att ställa dem som ljuger på riktigt till svars? Jag har sedan 2017 blivit uthängd, deplatformerad, cancellerad, smutskastad i såväl public service som i tex Dagens Nyheter och Expressen, men för en person som är systemkritisk finns ingen rättvisa. Värdegrundsrättegångarna sker för att tysta kritiker av de orätt som begås. Mot barn, mot kvinnor, mot män, mot politiskt oliktänkande. Skadestånd betalas till förövare medan offer går fria. Våldtäkter, misshandel, rån, bedrägerier utreds inte, men för en journalist som skriver sanningen finns ett helt rättsväsende tillgängligt, för att journalisten ska sluta säga som det är. Syftet är otäckt tydligt, men resultatet för journalistiken blir än värre. VI ska tystas. Sanningen är farlig. Auktoriteter ska skyddas medan ingen bryr sig om barnen. Jag tycker det är sorgligt, och framför allt livsfarligt för yttrandefriheten, som redan är farligt kvävd.

Rättegångsdatumet är satt till den 30 augusti i Uppsala. Fortsättning följer.

*******
Äntligen! Nu kan du köpa ”Ingen Kvinnas Land” på Bokus – eller direkt av mig och få ett signerat exemplar. Det är fortsättningen på spänningsromanen ”Blodsådd” där du åter får möta journalisten Dea Wilenius och hennes försök att överleva i ett farligt och trasigt land. Vill du köpa en signerad bok av mig så mailar du till katjanouch@gmail.com – märk mailet ”Ingen Kvinnas Land”.

Eftersom jag såg det komma har jag givetvis även beskrivit våra vanvettiga politiker och deras framfart med att förstöra Sverige. Löfven lämnar snart posten som Sveriges statsminister men även hans anhang borde hamna på soptippen. Där de tyvärr ännu inte är. Men du kan bli flockimmun mot det svenska tillståndet!

Vill du köpa även denna så mailar du till katjanouch@gmail.com – märk mailet ”Helt Oacceptabelt”.

Vill du köpa båda böckerna eller några andra, till exempel ”Bilden av Sverige” så märker du helt enkelt mailet ”Böcker” och preciserar vad du önskar beställa, samt din adress och hur många du vill ha.

 

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

 

Swish: 1236749063

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). Bankgiro: 5630-6376

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE8150000000052311121146, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste boken ”Helt oacceptabelt” köper du här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921334/helt-oacceptabelt-anvisningar-for-att-uppna-mental-flockimmunitet-mot-det-svenska-tillstandet

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här! Del 2, Ingen kvinnas land, kommer hösten 2021.

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer