Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”När jag kritiserade #jagärhär:s samröre med islamister blev jag rasistanklagad och avstängd från Facebook”

av | 25 mar, 2018 | Samhälle

Lästid: 5 minuter

Den berömda svenska yttrandefriheten skördar ständigt nya åsiktsoffer. Senast i raden av dissidenter som fått smaka en 24-timmars avstängning från det sociala nätverket Facebook är juridikstudenten och debattören Paul Pascalau. Här skriver Paul själv om sin sammandrabbning med #jagärhär:s översteprästinna Mina Dennert, straffet som följde och att valet 2018 riskerar att bli den extrema censurens val.

”Det började som det ofta brukar. Mina Dennert och trollfabriken #jagärhär ertappades med fingrarna i en särdeles smutsig syltburk. Denna gång ett ”antirasistiskt upprop” de skrivit under på tillsammans med Sveriges Unga Muslimer, en organisation känd för att bjuda in antisemitiska hatpredikanter och vars ledare har problem med att fördöma Islamska staten (IS).

Detta uppmärksammades av Henrik Johansson, känd från IRM. En person jag, oaktat våra olika åsikter, kan respektera som en konsekvent antirasist. Mina Dennerts svar blev, föga förvånande, att radera alla hans kritiska kommentarer i gruppen och lägga locket på. När hon konfronterades med det på Facebook valde hon att ducka för kritiken och gömma sig bakom SUM:s beskyllningar om att Henrik Johansson är islamofob. Senare valde hon att snacka skit om Henrik bakom hans rygg och insinuera att han inte är en övertygad antirasist, vilket förstås är en lustig beskyllning. Henrik Johansson arbetar med IRM ideellt; Mina Dennert fakturerar storkovan ur #jagärhär.

Det är här jag kommer in i bilden. När Mina väl tvingas chatta med Henrik direkt i stället för att snacka skit bakom hans rygg så tar hon upp det faktum att jag håller med Henrik som något negativt. Implicit menar hon att jag är rasist. Varför? Det förklarar hon inte närmare.

Jag skickar ett meddelande till Mina och låter hälsa att det är intressant att hon tycker att det är suspekt att jag håller med Henrik men att hon inte tycker det är underligt att själv förknippas med en person som Rashid ”Att be mig ta avstånd från IS är islamofobi” Musa. Vidare skriver jag att jag har respekt för Henrik trots våra olika åsikter då han är rakryggad, vilket man inte kan säga om hennes opportunistiska vinstlystnad. Meddelandet avslutas, som sig bör, med ”god kväll”.

Nästföljande dag verkar allt normalt. Jag kör ut bråte till återvinningscentralen Hagby. Vid Circle K Marknadsvägen försöker jag ta mig in på Facebook Mobile men märker att jag blivit utloggad. När jag väl loggar in så möts jag av att jag fått en blockering på 24h.

Nu ska sanningen fram; många av mina kommentarer är sådana som i allra högsta grad strider mot Facebooks regler. Man brås väl på GW, trots att man inte är släkt med honom. Det har blivit en hel del ”vettvilling” hit och dit när man inte hållit med någon. Men kommentaren ifråga var inget annat än ett skämtsamt inlägg på Henriks sida där jag erbjöd mig att ta avstånd ifrån honom om han ville det, för att Mina inte skulle misstänkliggöra honom mer.

Var det Mina och hennes ”hatsvans” som var i farten? Ja, det kan man ju inte veta. Anmälningsfunktionen är som allom bekant anonym, vilket givetvis gynnar skenheliga St*si-wannabes på internet. Men detta vet vi:

1. Det går att missbruka Facebooks anmälningsfunktion (vilket även drabbat #jagärhär:s Maria Robsahm, såvida inte Dennert menar att Robsahm ljuger).

2. #jagärhär ägnar sig åt riktade attacker mot meningsmotståndare, där bl.a. anmälan ingår.

3. Blockeringen kommer i kölvattnet av att Dennert beklagat sig över mig till Henrik och att jag skickat henne ett meddelande där jag ifrågasätter hennes helgongloria.

4. Enligt vissa som sett skärmdumpar inifrån #jagärhär (tack goda Gud/run för infiltratörer med fejkkonton!) så har jag varit föremål för gruppens intresse.

Det går givetvis inte att bevisa någonting. Gruppen är stängd, och alla skärmdumpar inifrån den avfärdas som ”fejk” i ett sekteristiskt cirkelresonemang där endast gruppmedlemmar är pålitliga och alla andra ljuger. Beviskravet är inte uppfyllt – men konkreta misstankar finns.

Sedan 2011, då jag startade kontot, har jag inte blivit avstängd en enda gång. Det märks att det är valår och att anmälningsbenägenheten ökar i åtminstone en bemärkelse. Internet och sociala medier har varit en murbräcka som heter duga när det gäller att slå omkull åsiktskorridorens väggar. Det är därför man nu försöker slå ned på debattfriheten där. Man kallar det för att bekämpa näthat eller motverka fake news – svepskälen varierar, men målet är detsamma. Vi gillar olika, bara alla tycker lika – det vill säga, som Mina och hennes vänner i det heliga jähad.

Kosackvalet 1928 beskrivs som smutsigt, med propaganda från alla håll och kanter och fula knep och missvisande slogans på affischerna. Men jag vågar påstå att riksdagsvalet 2018 kan bli värre. Kosackvalet 1928 var debattfriheten dragen till sin extrem. Alla fick säga allt utan att tystas av sina meningsmotståndare. Riksdagsvalet 2018 riskerar i stället att bli den extrema censurens val, en censur på privat entreprenad, förvisso, men censur likafullt i demokraturens tecken.

Det finns en kinesisk förbannelse. Den lyder, ”Måtte du leva i spännande tider.” 2018 ser ut att bli väldigt spännande.”

PAUL PASCALAU

Paul Pascalau, 24, är juridikstuderande, dissident samt opinionsbildare. Hans rent generella ”värdegrundsbrott” består i att han driver med samtiden i sina uppskattade betraktelser The Sweden Värdegrund Report på Facebook och vägrar inordna sig i den skara undersåtar som blint litar på statligt finansierade lögner.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer