Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

När humorn blir farlig väntar värdeavgrunden

av | 24 sep, 2017 | Samhälle

Lästid: 4 minuter

Jag hörde en politisk satir i morse på Godmorgon världen, ”Public Service med Erik Blix”, Rachel Mohlin låtsades vara Margot Wallström som ringde in och bad dem inte säga något till Peter Hultqvist, 10 minuter av trevlig drift med sossepolitiken, och jag kom på mig själv att undra hur det kommer sig att Erik & gänget fortfarande får driva med utrikes- och försvarsministern?

Nästan så jag blev häpen, och samtidigt lite lättad. Vi har inte riktigt nått upp till DDR och Nordkorea, man får fortfarande driva med makten i Sveriges Radio. Okej, det kanske inte var den allra hårdaste driften, men det var fortfarande en gliring, en verbal – om inte smocka, så åtminstone ett tjyvnyp. Själv raljerade jag glatt med PK-parlören i förrgår men blev bums censurerad och avstängd från Facebook i 24 timmar.

Det kom en förklaring om att jag hade publicerat något olämpligt.

Jag minns från min barndoms Tjeckoslovakien att var det något man inte fick, så var det att skoja med makten. Att driva med kommunisterna i allmänhet och Breznjev och president Husak i synnerhet var absolut inte tillåtet (vilket var svårt, eftersom Husak är ett ord som har sin bas i ”gås”, ungefär motsvarande ”Gåsaktig” eller något liknande, vilket man på tjeckiska även kallar dumskallar för, som i svenska, ”din dumma gås” ungefär, varpå man givetvis frestades svårt att hela tiden vilja kalla presidenten ”den dumma gåsen”, ja, du fattar ju själv…). Jag lärde mig från det att jag var liten att det kunde vara farligt att skoja med högt uppsatta potentater. Komikerna avskyddes och förföljdes, den politiska satiren var helt klart samhällsomstörtande och utmanade makten. För när man skrattade åt de uppblåsta pompösa politrukerna så syntes de i all sin ynklighet och arrogans.

Breznjev och Husak, två goa gubbar man inte fick skoja om i 60-talets Tjeckoslovakien.

Idag är det visst farligt att skoja om lite andra saker. PK-samhället med sin förljugna vokabulär och retorik, vänstern, feminismen, migrationen, islam… se bara vad som hände på Charlie Hebdo. Se vad som hände och händer Lars Vilks. Konst är farligt, humor och satir är omstörtande. Människor som skrattar är svåra att kontrollera. Får man skratta i Nordkorea? Åt statsöverhuvudet? Svaret på det vet du.

När det nu talas om inskränkningar i yttrandefrihet vet vi redan att den politiska humorn ryker först.

Som avslutning får ni lite Lars Hillersberg, den svenska politiska satirens egen enfant terrible. Konsumeras med ögonen på egen risk! Handhjärta på er.

Och denna, som är baserad på Hillersbergs satir, i originalet var det en polis som slog en kommunist men här är den mer anpassad till dagens klimat:

 

 

********

Stötta mig gärna genom att köpa min senaste bok Vapendragerskan! Det är den tionde delen i romanserien om barnmorskan Cecilia Lund, utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta då Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige. 

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments:

IBAN: SE5750000000052061604404

Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Den 1:a oktober föreläser jag i Göteborg. Välkommen! (Begränsat antal platser).

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer