Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Naivitet, en svensk politisk paradgren

av | 26 jul, 2017 | Samhälle

Lästid: 5 minuter

Naivitet är helt klart svenska politikers paradgren, nästan som en folksjukdom i maktens korridorer. En osynlig farsot, ett mentalt lyte. I samband med Transportstyrelseskandalen exponeras denna missklädsamma blotta gång på gång. Dessvärre är det vi, medborgare, som får betala dyrt för det blåögda spektaklet. Konsekvenserna för oss är oöverskådliga och resultatet i förlängningen blir ett samhälle i förfall.

Den senaste i raden att komma ut som naiv är S-toppen Elvy Söderström, en av personerna i socialdemokratins absoluta maktcentrum. Hon utsågs av Stefan Löfven och regeringen att sitta i Transportstyrelsens styrelse. I oktober 2015 fick hon information om ”avsteget” från lagstiftningen, det vill säga att man bröt mot lagen, men reagerade inte på att brott begicks. Och Elvy tar till utvägen som många före henne – hon skyller på det mentala lytet. Jag var naiv, säger Elvy.

(Foto från Aftonbladet, Elvy Söderström och Stefan Löfven på partikongressen.)

Även it-experten vittnar om naivitet i den pågående Transportstyrelseskandalen.

En som för ett par år sedan uppmärksammade denna märkliga politiska avvikelse var Ann-Charlotte Marteus, som menade på att det kunde vara svårt att lita på någon som ”varit naiv”. Som om misstaget inte kunde upprepa sig?

Dessvärre är det vi, medborgare, som får betala dyrt för detta blåögda spektakel. Konsekvenserna för oss är oöverskådliga och resultatet i förlängningen ett samhälle i förfall. Vi talar om individer i vars händer vi lagt ansvaret för landet. Vi förlitar oss på dem. De får höga löner, privilegier, får tillhöra en elit som vanliga dödliga sällan kommer i närheten av. Skulle man inte kunna utkräva något mer än denna ständiga aningslöshet?

Låt oss kika lite närmare på vad detta berömda naiv faktiskt betyder. Jag hittade en enkel definition på faktatexter.seAtt vara naiv betyder att man litar på något utan att ställa sig frågande till om omständigheterna faktiskt förhåller sig som det sagts. Den naiva personen kollar inte upp huruvida ett påstående bygger på fakta och verklig argumentation eller om det endast är tomma ord. Några synonymer till naiv är godtrogen, blåögd eller att man ”sväljer allt med hull och hår”. Ytterligare andra synonymer är troskyldig och oskuldsfull. Att vara naiv är även nära sammanbundet med okunskap. En naivistisk syn på tillvaron innebär en icke fullständig och ovetenskaplig betraktelse av vår värld. Många gånger kopplas även begreppet naiv ihop med barnets föreställningsvärld, vilket har lett till att vuxna personer som vidhåller den godtrogna barnsynen också i mogen ålder, ibland kommit att beskrivas som naiva.

Kan man vara FÖR naiv i svensk politik?

Smaka på kombinationen mycket hög lön, ansvar och att svälja allt med hull och hår. Smaka på det i tider av internet och tusentals källor. Smaka på att de folkvalda har en hel stab med fotfolk som vid behov kan ta reda på fakta. Smaka på att det finns experter som tillhandahåller rapporter, forskning, information. Smaka på att dina skattepengar går till att finansiera naiviteten. Smaka på att alla felsteg ogenerat förklaras med att man helt enkelt fungerar som ett barn. Smaka på att det därmed är något slags förvuxna barn som har ansvar för landet.

Man skulle kunna tro att vissa fraser slits ut och blir så pass genanta att använda att de helt enkelt läggs åt sidan som förklaringsmodell när något barkat åt skogen. Så icke med termen naiv. Det är ett ovanligt slitstarkt uttryck. Som ett magiskt trollspö svingas det när något fatalt misstag begåtts och den felande politikern tror att han eller hon per automatik förlåts om det mäktiga N-ordet yppas i offentligheten. Bara för skojs (tragikens!) skull har jag sammanfattat några av de senaste årens naivgates. Med detta sagt hoppas jag att våra politiker börjar göra sin hemläxa hädanefter. Skriande inkompetens har inte att göra i maktens finrum. Att erkänna sina brister är fint, men att betet sig som en förväxt femåring är faktiskt helt oacceptabelt.

Det krävs inte mer än några enkla googlingar för att fullkomligt dränkas av diverse naivitetsutspel de senaste åren. Korruption, moskéfinansiering, kostnader i diverse kommunala upphandlingar, Putin, etc.

En välkänd aktör i godtrohetsträsket är fd integrationsminister Erik Ullenhag. Naiviteten erkändes i en intervju i tidskriften Neo 2015. Ämnet var bland annat IS och Ullenhag tyckte att det fanns ”anledning att reflektera över att vi varit lite naiva”.

Klassiker: Stefan Löfven har hävdat att hela Sverige ”varit naiva” (som om det vore en tröst!). 19 november 2015 kommenterade han den höjda terrorhotnivån i Sverige. ”Jag måste tyvärr ändå säga att Sverige har varit naiva i det här avseendet. Kanske har det varit svårt för oss att acceptera att det mitt ibland oss finns svenska medborgare som sympatiserar med IS. Men nu är lagstiftningen på väg ikapp den verklighet vi lever i.”

Anders Ygeman har varit naiv, inte bara en utan flera offentliga gånger… 28 februari hade ”vi” inte stått upp mot antisemitismen och 22 april 2015 pratar han om att det funnits en naivitet i Sverige inför hotet som radikaliseringen och IS utgör. Detta trots att erkända terroristexperter som Magnus Ranstorp varnat i åratal för hotet med radikaliserade jihadister.

Naiva politiker är faktiskt det sista jag som väljare önskar. Jag funderar på något slags lämplighetstest för framtiden, för den som är sugen på att ansvara för landets angelägenheter. Med slugt utvecklade frågeformulär där eventuell blåögdhet exponeras raskt. Minsta tillstymmelse till lallig naivitet, så får vederbörande söka sig till annan bransch. Men inte till vårt sagoberättarskrå, att skriva böcker är definitivt ingen barnlek.

*******

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer