Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Musikerduon Lilou & John: ”Det var vi som valde att förkasta etablissemanget”

av | 7 jan, 2019 | Yttrandefrihet

Lästid: 5 minuter

”Både Dagens Nyheter och Aftonbladet intervjuade oss i helgen och i veckan ska vi spela live i P3.” Inte direkt. Men om vi inte hade varit så extremt envisa hade vi antagligen varit ett av Sveriges mer kända band och flera mainstream-journalisters älsklingar. När vi slog in på den frihetliga dissidentvägen 2017 och började göra musik med mer progg- och punksound hade vi redan börjat få en mängd radiospelningar i en uppsjö länder. Men så hände något. Läs musikerduon Lilou & Johns personliga berättelse om varför de valt att gå sin egen väg och priset de får betala. ”Varje dag är ett val – ett existentiellt val – är jag den som tar strid för mig själv eller är jag till salu bara prislappen är tillräckligt hög?”

För två år sedan gick vi in på Sveriges Radio Sjuhärad för att spela live. En av de anställda hade hyllat oss flera veckor innan och ”kände folk som skulle älska att ha med oss på festivaler”. Två månader tidigare hade John publicerat en artikel om den sönderfallande svenska skolan på den invandringskritiska bloggen Avpixlat och en journalist på Borås Tidning började undersöka ”nazistläraren”. Det kom inte direkt som någon överraskning när Sveriges Radio Sjuhärads programchef fem minuter innan livesändningen vägrade låta oss spela och den där trevliga anställa slutade höra av sig.

Låt oss klargöra en sak: Det var inte etablissemanget som förkastade oss. Etablissemanget krävde att vi krälade och bytte åsikt. Vi vägrade. Vi förkastade etablissemanget.

Vi valde tidigt att skicka in våra låtar till i princip varenda tidning och radiostation vi kunde hitta, oavsett om den var accepterad av etablissemanget eller inte. Sedan debutalbumet 100 Faces har det blivit en diger samling recensioner, intervjuer och speltid i alternativa medier. Vissa vågar lyssna på förbjuden musik och läsa förbjudna ord.

Med tiden blev vi allt mer våghalsiga. När Nya Tider ställde ut på Bokmässan hade vi publicerat en roman hos dem och vi ville inte missa ett tillfälle att finnas med i Sveriges mest omtalade monter. Det blev en sådan framgång för både Nya Tider och oss att Bokmässan vägrade släppa in dem igen.

Några veckor innan fick vi påhälsning av journalisten från Borås Tidning igen. Vid det laget hade vi börjat betrakta hela journalist-Sverige som en enda cirkus och skrev nonsens-svar på alla hennes frågor. Hon frågade oss vilka kontakter vi hade med medarbetarna på Nya Tider och vi svarade att vi träffade varandra i Chile 1973 och gick med i Ustasja tillsammans 1991. Hon frågade varför Nya Tider sålde pepparspray och vi svarade att det behövs om man vill krydda en riktigt blodig boeuf bourgignon. Vi såg ingen anledning att svara seriöst på någonting eftersom hela intervjun – precis som alla intervjuer i etablerad media – hade som enda syfte att smutskasta alla oppositionella röster.

Sedan dess har ingen journalist från etablerad media vågat närma sig Lilou & John. Nyheter Idag är den enda av de stora tidningarna som har ryggrad nog att våga intervjua oss. Utanför Sverige har vi däremot börjat märka av en hel del journalister och DJ:s som bara tycks vänta på att de politiska vindarna ska vända såpass att icke-socialistiska band inte automatiskt får en naziststämpel på mikrofonerna.

Liknelsen är talande. Vi känner snaran dras åt kring konsten. HMF-lagen används mot alla som inte blundar och gör handhjärtan. Vi väntar varenda dag på en anmälan mot någon av våra låtar.

”Je ne regrette rien” sjöng Edith Piaf. ”I did it my way” var Frank Sinatras variant på samma tema. ”Me ne frego” skrev Gabriele D’Annunzio och om inte Theo Van Gogh hade blivit mördad av en social justice warrior hade han antagligen kommit på en lika stark slogan. Vi är stolta över att ha stått pall. Priset – radioskugga i kulturskymningens feministiska stormakt – är lätt att betala. Det är trist att inte ha råd att göra mer än cirka en EP om året, men precis som frihetshjältarna från Ungernrevolten och Solidarnosc vägrar vi att sälja oss för ett priviligerat snöflingeliv. Vi hade kunnat sitta i TV4:s morgonsoffa tillsammans med andra principlösa golddiggers, men vad är livet värt som hycklande samhällsparasit? En människa är ingenting utan sin stolthet.

Vi har dessutom fått äran att lära känna många andra som har gjort samma val som oss. Människor som har suttit i fängelse för sina åsikter. I Sverige. Människor som har offrat sina karriärer. Människor som har valt livet som partisaner, friskyttar och rebeller. 

Vi skulle alla kunna överge våra principer, sälja ut våra vänner, publicera en massa snaskigt skvaller och bli älskade av Public Service. Varje dag är ett val – ett existentiellt val – är jag den som tar strid för mig själv eller är jag till salu bara prislappen är tillräckligt hög?

Nedanstående dikt av Alfred Edward Housman summerar bra den stolthet som följer oss dissidenter och dessa ord får tjäna som ett tack till alla er som följt och följer oss. De får även tjäna som en påminnelse om varför vi har gjort våra val, och kanske är det bra för oss alla att sträcka på ryggen och ta varje politiskt korrekt smäll med stolthet, för vi är en länk i en evig kedja av fritänkare som vägrat böja sig för överheten. Det är den största gåva en människa kan ge sig själv.

Their shoulders held the sky suspended;
They stood, and earth’s foundations stay;
What God abandoned, these defended,
And saved the sum of things for pay.

Låt de orden leda in oss i framtiden. Inget annat spelar någon roll.

Me ne fucking frego, kamrater.

LILOU & JOHN

Lilou & John är Sveriges snabbast växande politiskt inkorrekta pop- och rockband. De har gett ut fyra skivor och en bok sedan 2016 och för närvarande är hyggligt aktuella i Ungern med låten ”Free Woman”Här är deras YouTube-kanal  och deras hemsida 

********

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer