Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

MSB-rapport om valpåverkan: En av skribenterna ville ”skydda sund islamistisk extremism” 

av | 1 nov, 2018 | Svensk valpåverkan 2018

Lästid: 7 minuter

Striden om Sverigebilden går vidare. I en nyutkommen rapport som bekostas av skattebetalare och som presenteras av MSB – där den fd misslyckade polischefen Dan Eliasson i dag styr – hävdas att det största problemet för Sverige är att alternativa medier rapporterar om hur verkligheten faktiskt ser ut, inte det faktum att samhällsproblemen växt sig större. Rapporten är framställd av fyra kända utländska skribenter, varav en, Jonathan Birdwell, i brittiska Guardian uttalat sig om att islamistisk extremism kan vara naturlig och hälsosam. Är detta verkligen rätt personer att uttala sig om Sverige?

Jag har tittat närmare på vilka som gjort rapporten som MSB beställt, namnet Anne Appelbaum är jag väl bekant med, en gång i tiden var hon en ansedd korrespondent och journalist, idag är jag mer tveksam till hennes verksamhet. Att kolla upp dessa fyra är enkelt. Info finns på nätet och är bara ett googleklick bort. Något som välbetalda journalister med sina trygga 9-5 jobb borde kunna åstadkomma på sina redaktioner. Nåväl, som vanligt gör de inte sitt jobb.

Det är alltså fyra utländska journalister/analytiker/ ”experter” som inte bor i Sverige och har ingen vidare kontakt med den svenska verkligheten och vet således ingenting om hur det är för människor att leva i Sveriges utanförskapsområden men inte ens hur det känns att få sin klocka avsliten från handleden i en port på Östermalm. De kan inte svenska och man undrar om de läser de svenska alternativa medierna via Google Translate? I så fall lär de missa många nyanser och detaljer, kanske får de till och med en osann bild av nyheternas innehåll.

Namnen bakom MSB:s rapport är Chloe Colliver, Anne Applebaum, Jonathan Birdwell och Peter Pomerantsev.

Låt oss börja med Pomerantsev, en person med ryskt ursprung, kännare av Ryssland, inte kännare av Sverige. Så här står det om honom på Wikipedia:

Peter Pomerantsev, född 1977 i KievSovjetunionen, är en brittisk journalist, tv-producent och författare, son till den ryskfödde poeten och journalisten Igor Pomerantsev. Peter Pomerantsev flyttade 1978, tio månader gammal, med sina föräldrar till Västtyskland, sedan London och München. Efter universitetsstudier flyttade han 2001 till Ryssland och arbetade i nio år för tv-kanalen TNT, bland annat med program om rika ryssars privatliv. I november 2010 återvände han till London. Under 2013 och 2014 har han framträtt som kännare av Ryssland med artiklar i NewsweekThe Atlantic Monthly och andra tidskrifter. Han har myntat begreppet ”postmodern diktatur” för Vladimir Putins regim.

Jättebra, men på vilket sätt kvalificerar det honom att veta ett jota om Angered, Dorotea eller Örnsköldsvik? Vad veta han om våldtäktsepidemin i vårt land?

Nästa ut är Anne Appelbaum, som visserligen talar flytande polska, men det gör ju knappast att hon begriper vad som står i Samhällsnytt:

Anne Applebaum, född 25 juli 1964 i Washington, D.C., är en amerikansk-polsk journalist och författare. Hon har studerat vid Yale UniversityLondon School of Economics och vid St Antony’s College i Oxford. Applebaum är mest känd för boken GULAG de sovjetiska lägrens historia (GuLag: A History) 2003, för vilken hon fick bland annat 2004års Pulitzerpris. Tidigare har hon utgivit Between East and West (1996) för vilken hon erhöll Adolph Bentincks pris. För närvarande (2008) bor hon med sin familj i Chobielin, Polen, och skriver för The Washington Post. Appelbaum, som är av judisk härkomst, är gift med den förre polske försvarsministern, utrikesministern och talmannen Radosław Sikorski med vilken hon har två söner. Hon talar förutom engelska även flytande franska, polska och ryska. Hon blev polsk medborgare 2013.

Därefter har vi Chloe Colliver, som är projektledare på anti-extremistinstitutet ISD. En ung kvinna som arbetar med utveckling och leverans av ISD: s onlineforskning, programmering och policyrådgivning i frågor som rör arbete mot extremism och desinformation. Colliver arbetar med att analysera sociala medier och arbetar här med området ”hate speech”, alltså det som av nätverket #jagärhär ofta används som ett argument för att tysta systemkritiker. Själva begreppet ”hate speech” är ett slags fake news-påhitt, för att tysta obekväma röster som inte tramsar med i det vänstervridna narrativet. På Twitter presenterar Chloe Colliver sig enligt följande: Digital policy and research at @ISDGlobal, London. Amateur adventurer and running nut.

Mest intressant av de fyra är dock Jonathan Birdwell, brittisk journalist som liksom Chloe Colliver arbetar på ISD-institutet och som inte överraskande tagit ställning mot ”högerpopulism”. Birdwell skrev 2010 i The Guardian att att viss islamistisk extremism kan vara naturlig och värdefull. ”In the panic over Islamic extremism at UK universities, we must not forget that some student radicalism is natural and valuable” – han tycker man ska ”skydda den hälsosamma extremismen”. Förlåt, men en person med dessa åsikter, är han lämplig att tala om för svensk allmänhet vad som är korrekt och mindre korrekt information? För att vara opolitisk är Birdwell extremt politisk, och att hans sympatier inte ligger på den borgerliga flanken är mer än uppenbart.

Som vanligt ifrågasätter ingen varför skattefinansierade MSB anlitar just dessa fyra vänstersympatiserande personer för att göra en ”neutral” rapport om den svenska valpåverkan. Att det absolut finns en politisk agenda här är bortom rimligt tvivel. Samtidigt slår MSB ifrån sig och hävdar att rapporten är ”opolitisk”. Men för den som dagligen möter den svenska verkligheten är det tydligt vad MSB sysslar med. Just detta kallas desinformation och propaganda, och jag vågar påstå att detta i sig är ett långt större problem för Sverige än att Nyheter Idag och andra alternativa medier korrekt återger landets negativa utveckling. För många litar blint på MSB och sånt som staten producerar. Om vi inte kan lita på en sådan gedigen institution, vem kan vi lita på då? Tyvärr visar sig alternativa medier gång på gång vara mer renhåriga än dessa statliga jättar. Jag är den första att önska att så inte var fallet…

För det är inte första gången vi har att göra med dimridåer som läggs ut av myndigheter och mainstream-medier som krampaktigt vill upprätthålla bilden av Sverige som fortsatt varande ett mönstersamhälle. Men mönstret ar blivit ett monster och det går inte att sminka över en gris och utge den för att vara en fotomodell. För samtidigt som man försöker ge sken av att allt är lugnt och under kontroll eskalerar på många håll den sociala oron, missnöjet och dysfunktionerna. I den rapport som MSB beställt berörs inte det faktum att samhället lider av svåra slitningar och polarisering till följd av just invandring och konflikter mellan det sekulära samhället och religiös extremism, som yttrar sig i att framför allt flickors och kvinnors rättigheter och frihet beskärs och att dessa utsätts för sexuellt våld, något som sprider sig likt en cancersvulst i samhället. Samtidigt står det sekulära samhället lamslaget inför dessa konflikter och är uselt på att skydda sina svaga från övergrepp och aggressioner. Vad får vi för land om denna typ av rapportering anses som suspekt?

Jag vill gärna ställa frågan på vilket sätt det hela borde ha hanterats, om nu rapporteringen om sexuellt våld, trakasserier, misshandel, rån, knivöverfall, gängvåld, traffisking, tiggerligor samt ansvarslös migrationspolitik är felaktig. Borde man ha lagt locket på? Men mänskligheten fungerarinte så. När felk begås vill människor tala om det. Att alterantiva medier och medborgarjournalistiken, som idag i viss mån finasieras av frivilliga donationer som till exempel swish, växer sig allt starkare är inte själva problemet. Det är symtomet på ett problem nämligen att de statligt styrda public service samt maktfjäskande mainstreammedierna inte gör sitt jobb. Detta kanske MSB borde fokusera mer på, det faktum att de mesier som fortfarande har många läsare och tittare, inte på allvar rapporterar om missförhållanden i landet, och i stället rapporterar med en tydlig vänstervinkel på ett sätt som gynnar extremism och antisemitism. Som exempel kan den senaste tidens skandal med islamism, homofobi, rasism och antisemitism inom SSU användas. Den socialdemokratisympatiserande SVT och SR är helt uppenbart störda över hur saken utvecklats. Dessa skandaler har initialt avslöjats av alternativa medier, i detta fall Samhällsnytt, en källa som mainstreammedierna ogärna anger då Samhällsnytt är en publikation som bedriver en SD-vänlig journalistik (det vill säga systemkritisk). Men är det då Samhällsnytt som är problemet? Naturligtvis inte. De alternativa medierna gör det jobb som de välbetalda, presstödfinansierade jättarna sviker.

Katerina Magasin är en liten, swishfinansierad aktör, vill jag i sammanhanget nämna. Ändå är det många gånger jag som först tar upp ämnen som mainstreammedierna många månader senare rapporterar om. Jag har kontakt med enskilda individer som drabbats av samhällets försämring. Jag har till exempel skrivit om de usla gränskontrollerna långt innan detta blev en stor nyhet i mainstreammedierna. Jag har rapporterat om vårdköer och cancersjuka som dör i dessa. Jag har skrivit om hur det generösa svenska asylsystemet utnyttjas av samvetslösa bedragare, många av dem så kallade ”ensamkommande” män som ljuger om sin ålder och åtnjuter därför förmåner som är till för minderåriga barn. Jag har skrivit om det katastrofala läget i kommunerna, om ekonomiska förlutser, om oro, om sociala problem i skolor och inom institutioner, om diskriminering och rasism, om kvinnoförtryck och barnmisshandel. Om hur orter drabbas av ansvarslös migrationspolitik, om Sveriges demografiska förändring. Är detta desinformation? Nej, naturligtvis inte. Den som inte är blind kan själv ta en tur till Rinkeby, Filipstad, Borlänge eller Rosengård. Den som inte är döv kan lyssna med människor i Sala, Enköping, Västerås eller Borås. Men Jonathan Birdwell och Anne Appelbaum har knappast varit i KUpolen i Borlänge eller i Tjärna Ängar. Därför skriver de inte heller ett ljud till exempel om den socialdemokratiska desinformationskapampanjen på arabiska, som påverkade många utlandsfödda väljare i Sverige. Istället vill man ”demonitarisera” alternativa medier. Det vill säga strypa medborgarnas möjlighet att få del av sanningen.

MSB:s rapport är inget annat än ful propaganda. Och föga förvånande är att hjärnan bakom detta är just Dan Eliasson, som i april 2017 satt och gnällde ”hjälp oss, hjälp oss” efter att han förstört polismyndigheten och skapat en hel del av det kaos vi nu ser i Sverige.

********

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer