Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Mörka tider för svensk yttrandefrihet

av | 26 jun, 2019 | Yttrandefrihet

Lästid: 6 minuter

En stat ska aldrig försöka uppfostra sina medborgare i hur de får skriva, tala eller tänka. När man börjar ägna sig åt den sortens ingripanden är vi på mycket farlig väg. Igår föll domen mot Patrik Markström, grundare och administratör i Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige”, bland annat för att han inte städat tillräckligt effektivt bland andras rasistiska kommentarer. Jag hoppas att alla förstår att detta i förlängningen bara går ut på en sak: Att kväva kritik mot en statsapparat som misshandlar sitt eget land och sitt eget folk.

Patrik Markström, 52, driver Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige”. Nu döms han till villkorlig dom och böter på 19 200 kronor, (dessutom har han förstås advokatkostnader) – för att inte ha raderat rasistiska kommentarer. I en polisanmälan beskrivs hans Facebookgrupp som ”största hatsajten i Sverige” med över 180 000 medlemmar. Markström är en av flera administratörer. Han åtalades för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anlagstavlor (BBS-lagen) i totalt åtta fall från mars 2017 till september 2018 – och döms för dem alla. ”En administratör för Facebookgruppen Stå upp för Sverige döms till villkorlig dom och böter för att han inte tagit bort andra personers kommentarer som uppenbart utgjort hets mot folkgrupp”, skrev Eskilstuna tingsrätt i ett pressmeddelande.

När man tittar lite närmare på domen mot Markström (som jag personligen inte alls är förtjust i, men det hör egentligen inte hit vad jag som individ tycker om en annan individ) ser vi tydligt att det är åsiktsbrott han dömts för. Absolut att själva Markström uttrycker sig oborstat (att ifrågasätta, som Markström gjort, att somalier som lever på bidrag i Sverige åker på semster till hemlandet anser jag dock inte är ”hat” utan berättigad kritik av ett dysfunktionellt system där ett land plundras på skattebetalarnas pengar) och absolut att andra personer i Facebookgruppen skriver både grovt, vulgärt och nedsättande, absolut många gånger rasistiskt, men lagen om Hets Mot Folkgrupp och den här domen är ändå djupt, djupt problematiskt. Den öppnar nämligen upp för att individer i förlängningen ska kunna hållas ansvariga för vad andra människor gör (inte enbart skriver!). Och detta skapar givetvis också ett samhälle av kontrollanter och angivare. Indirekt vill statens tvinga oss att helt oavlönat vara väktare över andras åsikter. Precis som det var i gamla kommunistdiktaturer. Om du inte angav din vän, arbetskamrat eller till och med familjemedlem, var du kanske lika god kålsupare själv. Det skapar givetvis ett samhälle där människor skälver av skräck inför en överhet som bestämmer vad som är ”god värdegrund”. Värdegrundsnormen, upphöjd till religion, är till för att hålla oss på mattan, för annars riskerar vi att förlora arbete, anseende, vänner, kanske allt. Makthavare är väl medvetna om att svensken är ängslig och livrädd för att bli kastad ut i kylan. Den sociala stigmatiseringen är det hårdaste straffet en individ kan utsättas för. Således är åsiktsbrott ett effektivt verktyg att kuva röstboskapen med.

Vad har man mer ansvar för? Vad människor talar om när man umgås på en fest? Vad någon skriver i en Twittertråd? Vad grannarna gör i din tvättstuga? Vem dina barn umgås med? Vad människor du känner tänker och tycker? Kanske vem du är släkt med? Felaktiga blodsband kanske i sig blir anledning för att du kallas in till förhör i en närliggande framtid. Fråga dig om det är ett sånt samhälle du vill ha.

Det är alltid nyttigt att kika på historien. Jag har tittat lite på Rumäniens envåldshärskare Nicolae Ceausescu, som lät uppföra monumentala palats till sin egen ära medan hans folk frös och svalt (tänk Löfven och ”Brilliant Minds” som festar på en lyxjakt med gräddan av amerikanska kändisar medan Sverige bombas, skjuts, våldtas och rånas i småbitar) och som etablerade stenhård förföljelse av oliktänkande. Ceausescu tålde ingen kritik och klarade aldrig att förlora, inte ens i schack. All opposition ströps. Rumänien blev Östeuropas hårdaste polisstat. Efter ett besök i Nordkorea 1971 återvände Ceausescu hem full av inspiration och förbjöd allt som var västerländskt: långt hår på män, kjol eller jeans på kvinnor och ”dekadent” konst. Säkerhetspolisen, Securitate, fanns överallt – avlyssnade, skuggade, bröt sig in hos oliktänkande. Politiska dissidenter fängslades eller klassades som mentalsjuka och sändes för hjärntvätt till psykiatriska kliniker.

Låter det vansinnigt? Otänkbart? Groteskt? Men sanningen är att vi inte är särskilt långt från ett liknande scenario i Sverige. Domen mot Markström och mot en rad gamlingar som avskyr islam (varför är det ett brott? det borde istället vara naturligt att hata en ideologi som dödar) visar att utvecklingen går åt ett repressivt håll.

Vi har i Sverige redan en Securitate-liknande organisation, Näthatsgranskaren, som spionerar på enskilda individer elektroniskt och som gör tusentals anmälningar som givetvis belastar rättsväsendet och samtidigt skapar självcensur och osäkerhet. Det är den sparkade polisen Tomas Åberg, även dömd för djurplågeri, som på detta sätt skapat sig en ny karriär genom sin förening som på heltid försöker spåra upp så kallade ”näthatare”, så gott som alltid människor som vågar kritisera islamisering och massinvandring. I september 2018 dömdes Christina, en 65-årig kvinna från Jönköping, till tre månaders fängelse för hets mot folkgrupp och för invandrings- och islamkritiska inlägg hon skrivit i diverse Facebookgrupper. Nyligen dömdes också en 72-årig man i Nyköping till tre månaders fängelse för liknande ”brott”, nämligen hets mot folkgrupp. Mannen döms för tolv fall av hets mot folkgrupp efter att vid flera tillfällen ha publicerat texter och bilder där han, enligt domen, har uttryckt rasistiska kommentarer mot olika folkgrupper och homosexuella. (”Folkgrupper” ska läsas som kritik mot islam och massinvandring).

Jag har själv blivit kontaktad av flera personer vars gamla föräldrar har kallats in till polisförhör för att ha skrivit kritik mot just muslimer och invandring på Facebook. Oftast är detta gamla människor som inte stillatigande orkar se på när landet Sverige snabbt rustas ner. Det är ytterst anmärkningsvärt att man i poliskrisens och i det ansträngda rättsväsendets tidevarv satsar så mycket kraft och resurser på att tillrättavisa, skrämma och varna (framför allt) pensionärer som är förbannade över samhällsutvecklingen. Det visar på en ohygglig ruttenhet i staten Sverige, och samtidigt politikernas skräck över att allt fler börjar få nog. De gamla har inget att förlora, och därför måste de tystas. Likaså diverse Facebookgrupper, där många individer kan nätverka med varandra, och kanske uppmuntra varandra till att protestera, idka civil olydnad, rösta på ett parti som misshagar Stefan Löfven eller rent av till fullo inse att det svenska tillståndet har spårat ur fullständigt. Alltihop är förstås livsfarligt för de maktmissbrukande politikerna, som på detta sätt blir ifrågasätta och deras auktoritet krackelerar.

Socialdemokraterna med justitieminister Morgan Johansson i spetsen vill nu i god Ceausescu-anda strypa informationsfriheten ytterligare. Morgan Johansson vill  i strid mot regeringens tidigare avlagda löften om att vara den fria journalistikens främsta försvarare införa en omfattande form av censur av rättsliga dokument för hela den svenska befolkningen. Trots att lagförslaget röstades ner i riksdagen i fjol, kommer man tillbaka med samma lagförslag för att begränsa medborgarnas tillgång till rättsliga dokument. Det som eventuellt går att utläsa i utredningsdirektiven är att denna gång kommer alla medier att omfattas av inskränkningen. Det vill säga, regeringen kommer i sin inskränkning av informationsfriheten den här gången även inskränka ”seriösa och etablerade medier” tillgång till rättsdatabaserna. På enklare svenska: Ingens ska kunna göra efterforskningar på individers kriminella förflutna.

Som sagt, det är mörka tider för svensk yttrandefrihet. Var det ska sluta vet ingen, men förbered dig på en nära framtid av ännu hårdare åsiktsförtryck. Det är en indikator på ett samhälle som mår allt annat än bra.

 

Christina, 65, döms till tre månaders fängelse för hets mot folkgrupp

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer