Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Morgan Johansson vägrar svara på kriminalvårdens frågor om hur fängelseplatserna ska bli fler

av | 15 dec, 2018 | Kriminalitet

Lästid: 4 minuter

Att politiker ofta svänger sig med vackra löften är ett faktum som de flesta av oss känner till. Många har i färskt minne Anders Ygemans påstående om att 80.000 illegala migranter ska utvisas, ett uttalande som inte förankrats i verkligheten och som ingen politiker velat ta ansvar för sedan dess trots folkliga påstötningar. Nu uppvisar justitieminister Morgan Johansson exakt samma beteende när han ger löften om att fler kriminella ska lagföras, utan att svara på var dessa ska placeras då Sveriges förvar och anstalter är överfulla. Trots att han fått direkta frågor från kriminalvårdsanställda på Twitter vägrar han klargöra hur socialdemokrater tänkt genomföra sina planer.

Frågan lyfts nu av Jonas Sjösteen, rättsvårdsexpert på Kriminalvården och som twittrar på kontot Krimvarden, undrar i flera tweets varför inte Morgan Johansson svarar på frågan hur man tänkt sig lösa den skriande platsbristen på Sveriges anstalter. Han ställde en direkt fråga till Johansson på Twitter men det har gått två veckor utan att något svar getts av justitieministern.

”Nu är det inte bara fullt på många anstalter och häkten. Det är överfullt och dubbelbeläggningar är ett faktum. Med det följer risk för ökat våld, gäng som kommer samman, rädda intagna, logistikproblem och en rad andra negativa effekter, skriver Sjösteen på Twitter den 14:e december.

 

Sjösteen fortsätter: ”Morgan Johansson slår sig själv för bröstet och talar om fler utbildningsplatser för polisstudenter och att fler grips för vapenbrott. Men svarar inte på frågan om var dömda ska placeras. Socialdemokraterna har inte tänkt igen.”

Sjösteen har även skrivit en artikel på Kriminalvårdens intranät, där han pekar på att flera anstalter är fullbelagda och riskerna med detta.

”Flera av Kriminalvårdens anstalter är idag fullbelagda. Likaså har flertalet häkten en hög beläggning. Det påverkar i hög grad hur Kriminalvården placerar och omplacerar klienter”, skriver Sjösteen.

Frågan är varför Morgan Johansson vägrar klargöra om hur planen för fler fängelseplatser ser ut? I dag larmar även polis om att man saknar förvarsplatser för kriminella som plockas in från gatorna då de begår brott. Totalt finns 300 förvarsplatser i hela Sverige. Med tanke på hur många kriminella det finns som skulle behöva tas in ser varje sund människa att ekvationen inte går ihop. Jag har i samtal med polis i bland annat Göteborg fått höra horribla historier om hur till exempel drogförsäljare släpps efter ett par timmar och flinande går ut på gatan igen för att fortsätta med sin kriminalitet. De kriminella vet att de blir släppta, het enkelt för att det inte finns pltas för att de ska hållas kvar. Vilka signaler detta sänder ut och vilka konsekvenser detta har för samhället Sverige måste man inte vara raketforskare för att räkna ut.

Därför måste nu Morgan Johansson svara: Vad är planen för att öka antalet platser i förvar, häkten och anstalter? Själv föreslår jag att man köper platser i utländska fängelser enligt dansk och norsk modell. Vad svarar Morgan Johansson på detta? Läget är akut.

********

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer