Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Moralkapital

av | 28 apr, 2017 | Debatt

Lästid: 1 minut

Hur har du det med ditt moralkapital? Om kvinnligt, manligt, patriarkatet och kulturen.

Låt oss prata lite om kvinnligt och manligt, om sexattityder och patriarkatet och vår samtidskultur och synen på vad som är ok och inte ok i olika sexuella sammanhang… Ja, det är mycket! Framför allt hur kvinnor fortfarande delas in i “fina” och dåliga” beroende på hur deras sexualitet ser ut. Döms män utifrån sin sexualitet? Mycket sällan. Men kvinnors moralkapital är väldigt flyktigt och används till fördel mot dem. “Moralkapital” förresten. Är inte det ett bra ord? Som sammanfattar vad det handlar om? “Hej hur står det till med ditt moralkapital? “Hennes moralkapital var rejält urholkat. Han hade väldigt låga tankar om vederbörandes moralkapital. Ditt moralkapital har stärkts, grattis. Alternativt: Ditt moralkapital har devalverat ansenligt på sistone.

Visst finns skillnader på attityder kring kvinnlig och manlig sexualitet. Trodde du att allt är jämställt? Naturligtvis är det långt ifrån så. Men ändå har mycket hänt de senaste tio-tjugo åren, i alla fall här i väst. Tänk förr, det skulle varit otänkbart att prata öppet om att EN KVINNA VILL KNULLA helt utan att i bakhuvudet ha man, äktenskap och barn, men så pass långt har vi kommit att ett livslångt äktenskap inte är idealet för alla och att vi faktiskt mer eller mindre fritt kan resonera kring kvinnors sexuella behov och kanske lusten att vilja ha sex utan kärlek… eller ha tillfälliga sexuella kontakter. Via nätet. Faktiskt svarar svenska/norska kvinnor i undersökningen (som omfattar 11 länder) att 50% haft sex med en främling. Ja, vi är långt från forna tiders kristna kyska ideal. Och BRA är det eftersom de där unkna patriarkala värderingarna ändå mest bara är till för att fösa tillbaka kvinnorna till spisen och JA de utgår väldigt mycket från en mans sexuella behov.

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer