Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Modulhusen på Södermalm: ”En uppvisning i feghet, maktmissbruk och politisk arrogans”

av | 21 jun, 2018 | Migrationspolitik

Lästid: 6 minuter

”Ett arrangemang för inbördes beundran”. Det som skulle bli ett öppet och välkomnande event för Stockholms invånare då modulhus för 35 miljoner till ”nyanlända” skulle invigas, förvandlades till ett slutet jippo, bevakat av polis och väktare. Innanför staketet serverades porlande dryck (oklart om dessa var alkoholhaltiga) samt snittar till politiker och representanter för byggbolaget. Erik Rantzow, som begett sig till invigningen för att ställa frågor om politiska prioriteringar och livesända, motades bort och fick inte komma in. Senare hävdade en av de ansvariga politikerna att det hela rörde sig om ”ett missförstånd” och att invigningen aldrig var tänkt att vara en tillställning för allmänheten.

Den som såg Erik Rantzows livesändning på Facebook kunde åter konstatera att svenska politiker inte tillhör ett släkte med ryggrad. Det var en generad, stammande och stundtals otrevlig skara individer som vägrade att svara på Erik Rantzows frågor, trots att han var föredömligt artig och trevlig i tonen. Vid klockan 17 den 20 juni, i duggande regn och bevakade av både polis och väktare, samlades en skara på 20-25 företrädare för Stockholms stad, förvaltning, politiker från stadsdelsnämnden, representanter från fastighetsbolaget Stockholmshem samt ytterligare några oidentifierade individer, bland annat en man som fotograferade den livesändande Erik och som sedan hastigt smet iväg när han blev ifrågasatt (han syns på livesändnigen). De tilltänkta hyresgästerna – 22 familjer som består av ”nyanlända” med uppehållstillstånd – lyste däremot med sin frånvaro.

– Det här var ett arrangemang för inbördes beundran, med gäster som alla på ett eller annat sätt får betalt för att vara där, säger Erik Rantzow. Och de som ska bo här kommer också betalas av våra skattepengar. Detta bekostas med etableringsbidrag eller annat försörjningsstöd. Det kommer att bli en dryg kostnad. Det är ju tänkt att det ska vara genomgångsboende i fem år med möjlig förlängning i två år till. Och samtidigt har vi världens längsta bostadskö här i Stockholm!

Modulhusen, som inte ser särkilt vackra ut, har till dags dato kostat skattebetalarna 35 miljoner. Bara som en tankelek kan vi jämföra med en villa i Nordingrå i närheten av Kramfors i norra Sverige, där man kan få ett hus på 110 kvm för 450.000 kr. För 35 miljoner kan man alltså få 77 stycken 110-kvadratstora villor… en mycket bättre deal!

Men låt detta bli en parentes. Tillbaka till Erik. Jag ber honom berätta om livesändningen.

– Jag presenterade mig, men ingen ville svara på någonting, säger han. Jag kom till invigningen en bra stund innan, och tog kontakt med kommunens representant. Hon informerade mig om att det var en icke offentlig tillställning. Då sa jag att det ju har stått i media att allmänheten var välkommen? Hon svarade att det var ett missförstånd. Jag försökte ändå närma mig eventet, men då kom vakterna. Det var bara de inbjudna gäster som var välkomna, fick jag veta.

– Jag fick dock tillfälle att se hur denna klubb för inbördes beundran höll tal, applåderade, drack bubbel och åt snittar där på gården. Man hade hyrt in serveringspersonal och en cateringfirma. Det var en uppvisning i politisk arrogans.

Man kan fråga sig varför en pampig invigning alls behövdes. Att den skedde på skattebetalarnas bekostnad är inte att gissa alltför kvalificerat. Det vore intressant att se notan… På Eriks livesändning syns de olika politikerna som inte vill svara på frågorna. Där figurerar till exempel Feministiskt initiativs gruppledare Anna Rantala Bonnier, inte direkt talträngd. Socialdemokraten Britten Lagerkvist-Tranströmer är också en av dem som på socialistiskt manér beter sig arrogant och vägrar kommunicera (likt sina partikollegor i Köping). ”Du som är förtroendevald borde svara”, tycker Erik. Lagerström-Tranströmmer låter sig dock icke övertalas. Den enda som faktiskt har tänkt ta bladet från munnen är Miljöpartiets Else Lundin som sitter i Södermalms stadsdelsnämnd, men snabbt är där en kollega till henne och säger ifrån. Man ser en förvirrad Else Lundin avböja vidare samtal med Erik. ”Nej, tydligen ska jag inte vara med”, säger Lundin innan hon försvinner ur bild.

Dessa personer lever alltså skamlöst på medborgares surt ihopjobbade slantar. Mentalt befinner de sig dock långt från dem som gett dem makten.

– De ställer också grupp mot grupp på ett synnerligt grovt sätt eftersom de dessutom inte respekterar människor som står i bostadskön, säger Erik Rantzow.

Hur kändes det när du ville prata med dessa folkvalda politiker, men blev avvisad och de vägrade att bemöta dig med respekt?

– Helt surrealistiskt faktiskt! Tar man denna typ av beslut och försörjs av skattemedel ska man åtminstone bemöda sig att svara på frågor från medborgarna!

Hur känner du inför dem som du var med om idag vid invigningen av det nya flyktingboendet?

– Det bekräftar bilden av att politiken och politikernas beslut och prioriteringar av våra skattemedel står väldigt långt ifrån det som vanliga människor vill att deras skattepengarska användas till. Särskilt idag när man inte ens anser sig behöva svara på frågor från allmänheten.

Är det här beteendet ett bevis på förakt för väljarna och landets medborgare?

– Det är det absolut. Men jag tror att de underskattar väljarnas kraft att säga ifrån i valet den 9 september.

Möter du mycket missnöje när du är ute och pratar med människor?

– Svenskar är i regel försiktiga med att uttrycka kritik, men skrapar man lite på ytan och ställer fler och fler frågor så får man också mer uppriktiga svar. Och den uppriktiga känslan är att folk är väldigt missnöjda med att politikerna vänt dem ryggen och tar sig längre och längre ifrån medborgarnas verklighet.

Du är själv 21 år och tillhör den målgrupp som behöver bostad och som har hela livet framför dig. Hur känner du inför att du är en av de lägst prioriterade grupperna när det kommer till välfärd, bostad och omtanke från politiskt håll?

– Jag är besviken på hur det är, och jag är helt oförstående till varför man inte tar vara på Sveriges ungdomar på ett bättre sätt. Det finns en enorm vilja i min generation att få det här landet på rätt köl igen, vi är i början av vårt vuxen- och arbetslivet och det måste finnas förutsättningar att kunna skapa starka och självständiga unga vuxna i Sverige. Då kan det inte vara rätt att vi prioriteras lägre än icke-medborgare som många gånger inte ens har några lagliga skäl att vara i Sverige. Dessutom känns det som att vi unga dubbelbestraffas genom att vi både missgynnas, samtidigt som vi tvingas betala skatt till ett system som så uppenbart vänder oss ryggen.

Du kandiderar ju själv till både riksdagen men även till kommunfullmäktige i Stockholm för det nya partiet Medborgerlig samling. Vad vill du göra, om du får politiskt inflytande efter valet i höst?

– Från dag ett kommer MED att söka det nödvändiga stöd för att så snabbt som möjligt omdisponera dessa bostäder från nyanlända som inte stått i kö till unga och andra som plikttroget betalat köavgiften och stått i kö i flera år. Vi ska jaga slöseriet med skattemedel och ställa politiker med galna prioriteringar till svars.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer