Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Misstänkt vänskapskorruption bakom Ehrenbergs gräddfil i SVT

av | 16 jul, 2018 | Media

Lästid: 4 minuter

Det är svårt att släppa taget om public services ohederlighet och misslyckade uppdrag. Jag undrar hur det kommer sig att en institution vars verksamhet enligt beskrivningen på hemsidan ”bedrivs självständigt i förhållande till politiska, kommersiella och andra intressen i samhället” så skamlöst kan vara partisk och drivas av vänskapskorrumperade band? Det senaste som framkommer är att en av medarbetarna på Dagens ETC, grävreportern Eigil Söderin, är gift med Sindra Julia Grahn, som är reporter på SVT:s Kulturnyheterna, ja, samma kulturredaktion som publicerat snyftartikeln om att Johan Ehrenberg söker ekonomiskt stöd hos läsarna för att rädda sina tidningar.

Sändningstillstånd säger även att företaget bland annat ska utöva sändningsrätten ”opartiskt och sakligt samt med beaktande av att en vidsträckt yttrande- och informationsfrihet ska råda i tv”. Detta gäller förstås även sådant som publiceras på SVT:s webbsida och urval av nyheterna där. Det är därför jag tar upp saken igen. Ingen besvarar frågan om varför man vill hjälpa den nu av konkurs hotade bidragsbedragaren Johan Ehrenberg att rädda hans tidningsimperium ETC, som krävs tillbaka på 8 miljoner kronor han lurat till sig i falskt presstöd. Däremot har det uppdagats att en av de anställda hos ETC, Eigil Söderin, faktiskt är gift med en av de anställda på SVT:s Kulturnyheterna, Sindra Julia Grahn. Jag har tidigare skrivit om hur det är att vara i säng med SVT, och det ligger ju till så att man har rätt kletiga vänskapsband sinsemellan, både i fråga om relationer men även vad gäller kompiskretsar. Är det väldigt långsökt att tänka sig att en anställd på Kulturnyheterna tycker att det är en viktig och prioriterad fråga att rädda hushållsinkomsten när maken riskerar att bli av med brödfödan genom en konkurs?

Jag skulle gärna vilja veta ännu mer om hur pass mycket nepotism och svågerpolitik får styra på SVT och SR, hur snacket går, hur man ger varandra updrag och hur man stöttar varandra när något går snett, som nu ETC:s hotande konkurs. Det är i mina ögon inte att förhålla sig ”självständigt till politiska, kommersiella och andra intressen i samhället.” 

Apropå ETC:s bidragslögner kom också detta mejl från en person som skrivit samma inlägg på sin Facebooksida:

Nu förstår jag varför jag fick ”ETC UPPSALA” gratis ett helt år utan att prenumerera!
Året innan ville jag ge ETC en chans och tog en ettårs prenumeration. Den fortsatte ett år till utan att jag hade prenumererat på ytterligare ett år!
Jag ville inte fortsätta efter det första året.
2 % av innehållet handlade om Uppsala. En stor del av innehållet var annonser för ETC produkter!
(Alla 15 upplagor runt om i landet hade nästan samma innehåll.)
Allt handlade bara om rasism i olika former och ETC var fylld av anti-rasistiska artiklar skrivna av unga arga skribenter, ofta undertecknade med ett för mig okänt namn, ofta med tillägget: ”Antirasist”
En tidning som ETC borde kunna ha en viktig funktion att fylla i ett land fullt av sociala orättvisor och klassklyftor. Istället fylls den spaltmil efter spaltmil med texter av unga arga antirasister. Samma tuggande 52 ggr om året! I varje nummer 5-6 liknande artiklar.
Den ende läsvärde skribenten i ETC var till slut Kajsa Ekis Ekman! Som jag alltid har gillat.
Vad värre är så har ETC genom detta förfarande, att dela ut gratisprenumerationer för att få presstöd, agerat brottsligt.

Nu återstår att se om resten av ETC:s tidningar, 13 stycken, granskas på samma sätt som flaggskeppet Dagens ETC. Och det ska bli intressant att se om SVT tänker rapportera vidare om detta, för att hjälpa Johan Ehrenberg ekonomiskt… That’s what friends are for!

Läs gärna fortsättningen på Rebecka Weidmo Uvells utmärkta granskning av Johan Ehrenbergs nya eskapader. Han är pank, men ändå ska han in i byggbranschen, genom att åter be privatpersoner om donationer. Hur han lyckats snacka till sig diverse bygglov är oklart, men kanske kommer det snart ett uttömmande reportage om hans nya projekt på, låt oss gissa, SVT? Kanske rentav en nationell och public service-präglad crowsfundinguppmaning till tittarna, så att stackars Johan kan få trolla vidare. (Finns tydligen fortfarande somliga äldre personer som tror att allt som sägs på SVT är sant och relevant).

Dock vill jag gratulera Ehrenberg till hans tillfrisknande. 2016 var han enligt egen uppgift döende i cancer, och det är fruktansvärt när hälsan sviktar. Även där finns stoff till ännu ett reportage i SVT, kanske en serie i flera avsnitt, där läsare ges tips om hur man får hälsan åter, allt gestaltat via Ehrenbergs erfarenheter. Det var ju i SVT han fick tala ut om sin sjukdom (och bok), så en uppföljning är det minsta vi kan begära.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

Köp den gärna här.

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer