Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Min sons vän skadades för livet när han blev rånad”

av | 15 mar, 2019 | Kriminalitet

Lästid: 4 minuter

Det kom ett mejl från en bekymrad tonårsmamma. Hon ville berätta om hur hennes tonårsson mår och vad det gör med henne. Jag frågade om hon ville framträda med sitt eget namn, men det ville hon inte, för, som hon skrev, är hon ”rädd för så mycket” och hon försäkrade sig om att hennes identitet skulle vara skyddad, Jag lovade givetvis detta. Tonåringar har alltid varit den grupp som utsätts för flest brott, och är själva förövare, men hur våldet eskalerat idag saknar motstycke. Allt fler familjer drabbas av brutala brott som slår sönder trygghet och tillit. Det nya är att också väldigt små barn utsätts för brott. Frågan är hur denna utveckling kan stoppas. Läs den anonyma mammans mejl.

”Häromdagen fyllde min son femton år och som mor är det naturligtvis mycket speciellt att uppleva hur den lilla bebis jag nyss höll i min famn har blivit en vältränad ung man. En ung man som jag ägnat all tid i världen åt – allt för att han ska få ett bra och lyckligt liv. Men det som vällde ur honom på hans femtonårsdag blev en kniv i mitt hjärta. Allt våld och hot han upplever dagligen tog mig på sängen för jag trodde inte att det var så illa.

Det raseri och den sorg jag känner är svårt att sätta ord på, men jag ska försöka. Min lilla fina pojke har bevittnat grova rån av sina nära vänner (en blev svårt misshandlad och är skadad för livet), han är rädd jämt när han går ut, han vågar inte ha fina kläder på sig, han vill ha en begagnad moppe som är billig, han vill inte ha någon fin mobil mm, mm.

Vad har han blivit utsatt för?

* Förra sommaren (som var stekhet) så tillät jag honom för första gången att dagligen cykla själv till ett litet bad i närheten av där vi bor. Det är ett litet badställe där jag själv vistades som barn. Barnfamiljer håller till på sandstranden och ungdomarna älskar att dyka från klipporna. Där – mitt på ljusa dagen i ”idyllen”- dyker det upp ett gäng på fyra ungdomar. De vill ha min sons kompis´ moped och bryter fingrarna baklänges på pojken – han kommer vara funktionsnedsatt i sin högerhand resten av livet.

* Hans kompis gick från skolan där vi bor för några veckor sedan. Ett maskerat gäng på fyra ungdomar rånade honom på allt – jacka, tröja, mobil, skor, mössa.

* Sonen hade en grabbkväll med fem andra killar och av någon anledning gick ett rykte om det. Efter en halvtimme dök det upp ca trettio ungdomar från ett utanförskapsområde som var beväpnade med knivar. De lyckades ta sig in i huset och skära sönder möbler, stjäla datorer och annat av värde. De slog sönder grannarnas altan men de larmade polisen direkt när de såg gänget dyka upp och tre patruller var snabbt på plats. Våra pojkar undkom med blotta förskräckelsen. Sonen med kompisar vill aldrig mer ha ”grabbkväll”.

* Min son ville fira sin födelsedag på en restaurang med sina vänner – det var en måndagkväll. Men när vi gick igenom vilka restauranger de kunde välja på så var alla uteslutna. De vågade inte åka dit. De hittade i alla fall ett ställe dit de kunde åka och så fick de en fin kväll tillsammans.

Som avslutning vill jag säga att vi bor i ett välbärgat villaområde. Jag satsade allt jag hade för att mina barn skulle få en trygg uppväxt och kunna gå ut i livet som glada och förhoppningsfulla människor. Allt det är raderat. Jag förstod det här för många år sedan och har förberett mina barn på att vi inte ska vara kvar i Sverige. Vi ska helt enkelt gå i landsflykt.

Mina egna känslor:

Jag kunde aldrig tro att jag skulle uppleva det jag gör nu. Aldrig. Har läst så många fruktansvärda historier om andra världskriget. Nazism och kommunism. Vet inte vad vi ska kalla det som händer nu men det äcklar mig att höra politiker och journalister som förnekar allt. De lever inte i samma verklighet som jag. Och vad ska allt detta göra med min son? Hatet kommer vara en stor drivkraft för nästa generation. Varför begriper politikerna inte det?”

”En mor i Sverige 2019”

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer