Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Miljöpartistisk kampanj: ”Kommuner ska kunna beslagta bostäder för att ge dem till flyktingar”

av | 14 nov, 2018 | Uncategorized, Politik

Lästid: 6 minuter

Först tänkte jag att jag skulle låta bli att skriva om detta. Kanske var det fejk? Kanske tänkte faktiskt inte Miljöpartiets Maria Ferm stå på sig med en sådan här namninsamling, för att hon själva insåg att det var tokigt. Fyra personer hann skriva på uppropet, innan det togs bort från nätet. Men sedan bestämde jag mig för att lyfta frågan ändå, trots att namninsamlingen nu har avlägsnats. Anledningen är att den visar skrämmande tankegångar som uppenbart häckar inuti ett riksdagsparti, ett parti som dessutom har makt i Stockholm och i flera andra kommuner i landet. I Stockholm styr Miljöpartiet tillsammans med Moderaterna och det finns risk för att den här typen av idéer därmed kan få praktiska konsekvenser. I synnerhet som det också finns lagförslag om att få beslagta privatpersoners mark utan ersättning lagts fram av regeringen.

Det handlar alltså om en namninsamling initierad av Miljöpartiet i Högalid och undertecknad av riksdagsledamoten Maria Ferm, om att ”säga nej till tältläger” och att flyktingar ”SKALL ha rätt till en lägenhet eller villa om de har många barn”. Uppropet handlar om att ”Sveriges kommuner måste börja handla in bostäder till alla stackars flyktingar”. Jag kan tala om att det görs redan, i Lomma till exempel har kommunen köpt hotell för 16.5 miljoner kronor för att göra detta till flyktingboende, i Nacka köpte kommunen bostadsrätter till flyktingar, något som det blev ett fasligt hallå om förra året (minns ni polygamisten i Nacka, som nu dock flyttat till Markaryd i Småland), och det finns flera andra exempel där den svenska generositeten visar upp sig från sitt allra mest givmilda ansikte (för skattebetalarnas pengar).

 

Kanske skulle jag inte ha uppmärksammat denna blygsamma lilla namninsamling om det inte vore för att formuleringarna i den får det att gå kalla kårar längs med ryggen. ”Innan pengar avsatts för detta ändamål (alltså att skaffa bostäder till flyktingar, min anm.) SKALL kommunerna kunna evakuera personer som har för stora boenden tex. par där barnen flyttat hemifrån, eller sambos där partnern har en bostad på annat håll. Vi måste hjälpa de nyanlända med värdiga bostäder.” Ja, så står det i uppropet, och jag erinrar mig samtidigt  att regeringen Löfven går vidare med lagförslaget om ett snabbare bostadsbyggande som även omfattar ingrepp i såväl Europakonventionen som regeringsformen, vilket Ledarsidorna rapporterade om den 24 oktober. Utredningen har letts av Nooshi Dadgostar (V) och harmonierar med Vänsterpartiets partiprogram genom att upphäva äganderätten som annars ytterst regleras i Europakonventionens första tilläggsprotokolls första artikel. 

På ren svenska: Om lagförslaget går igen ska staten kunna ta din mark utan att betala dig en enda krona. Lagförslaget innebär nämligen att tidigare exproprieringsvillkor, att fastighetsägare kompenseras med 125 procent av marknadsvärdet, upphör.

Du kan förlora allt. Din gård, din skog, din trädgård. Låter det galet? Det ÄR galet. Det är sjukt. Men det är så det ser ut i kommunistiska länder där den lilla människan inte har något att sätta emot en enväldig stat. I kommunistiska länder är individen noll värd och privat egendom existerar inte som begrepp. Individens skydd mot staten är extremt svagt, för att inte säga obefintligt. Du kan fundera på vad detta innebär för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter…

Jag har skrivit om expropriering förut, eftersom jag har genom min släkt erfarenhet av hur det kan vara när staten går in och beslagtar gods, gårdar, till och med mindre plättar mark. För det var så det gick till i mitt gamla hemland Tjeckoslovakien när staten förstatligade jordbruken i en reform (JZD) som visade sig vara förödande för landet. Den började 1948 och utspelade sig i tre etapper: den första var frivillig (man kunde ge ifrån sig sitt jordbruk lugnt och stilla) den andra mer reglerad och den tredje handlade om rent tvång, där staten gick in och helt sonika beslagtog ägorna och djuren. Tragedier följde i reformens fotspår, människor tog livet av sig i förtvivlan och många mänskliga liv slogs i spillror. Min egen släkt blev på det här sättet av med den bondgård och det slakteri man drev på landet… För att inte tala om hur illa det gick med hela jordbruksnäringen som i åratal mådde fruktansvärt dåligt och drogs med usel produktivitet. Kollektiviseringen slog inte väl ut och när kommunismen föll slopades reformen och jordbruken återgick i privat ägo.

Regeringen vill ge staten rätt att konfiskera mark

En namninsamling som handlar om att slänga ut människor från deras hem, som snabbt tas ner från nätet, kan tyckas harmlös. Men stora, förödande idéer börjar alltid som små embryon, till synes ofarliga.Att inbilla sig att de inte betyder något är att vara naiv.

Ja, naivitet är lite av en politisk gren i Sverige. Absolut. Men just därför bör alla dess metastaser skärskådas och synas i sömmarna. Att en riksdagsledamot ens tänker tanken att slänga ut människor från deras hem är fasansfullt. Det bör upp i ljuset, det bör inte få stå oemotsagt och utan att sådana tankegångar möter kraftfullt motstånd.

 

EDIT 15/11: Riksdagsledamoten Maria Ferm (MP) har på Twitter dementerat att det är hon som startat namninsamlingen. Det hon dementerar är alltså bara det faktum att hon inte startat namninsamlingen, hon skriver att hon inte heter Ferm-Svensson utan enbart Ferm och att det inte finns någon avdelning inom MP som heter MP Högalid. MEN, och det är det intressanta: Hon dementerar INTE själva sakfrågan. Att Miljöpartiet inte skulle ha några problem med att kommuner får ta folks bostäder för att dela ut till ”nyanlända”. Eller att kommuner köper bostadsrätter och hyr hotellrum åt flyktingar. Det har bland annat skett i Nacka och nu i Lomma. Man har i Stockholm också slängt ut gamla människor för att göra om äldreboende till flyktingboende. Som Vintertullen på Södermalm.

Sedan jag publicerat den här artikeln har jag fått mejl från bl and annat Gävle och Örebro där människor berättar om hur de blivit kontaktade av kommuner som velat åt deras bostäder, för att dela ut dessa till flyktingar. Jag publicerar ett av mejlen här nedan:

År 2015 blev jag uppringd av en person från migrationsverket, hon frågade om det fans möjlighet att jag kunde inhysa en familj från Syrien.Jag frågade hur hon kunde tro detta. Då svarade hon att de hade gått i genom ett fastighetsregister där det bodde 1-2 personer i hushållet.
Ja men svarade jag vad ska jag få för ett boende, fick till svar att du får väl ställa dig i bostads kö som alla andra.
Ställde en fråga till henne vem ska betala för lånet på fastigheten den får du stå för.
Tur att hon presenterade sig med både för och efternamn som jag skrev upp.
Ringde sedan upp migrationsverket i den stad hon satt (Gävle) och frågade efter hennes chef, Och frågade om det var sant eller inte.
Till min förvåning så var det sant.
Efter detta så sålde jag fastigheten till mitt företag.
Sedan är jag hyresgäst i min egen fastighet.Så den vägen kan man gå.
XXX

********

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer