Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Miljöpartiets kulturpolitiske talesperson Niclas Malmberg pekar ut politiska motståndare som ”extremhöger”

av | 18 jul, 2018 | Val 2018

Lästid: 3 minuter

Häromdagen fick Leif Berglund, som är en socialdemokratisk kommunpolitiker i Upplands Väsby, lämna sin post efter att ha kallat bland annat Medborgerlig Samlings Robert Pettersson för nazist. Berglund smygfilmades när han försökte övertyga en kvinna om att Väsbypolitikerna Ismo Salmi (KD) och Robert Pettersson var nynazister, och nazister. Dialogen återges delvis av Mitt-i, där Berglund verkligen kämpar för att svartmåla sina politiska motståndare för en kvinna som säger emot honom. Taktiken med smutskastning verkar utbredd på den rödgröna sidan. Igår kallade Miljöpartiets kultur- och mediepolitiske talesperson Niclas mig samt skribenten Rebecka Widmo Uvell ”extremhöger”. Absurt är när sådant får pågå oemotsagt – av representanter för den politiska eliten.

Det är inte bra när kraftfulla uttryck som dessa devalveras och politiska motståndare stämplas som extremister, samtidigt som inga konkreta bevis på detta presenteras. I Sverige jagas privatpersoner med blåslampa för att de uttryckt sig olämpligt på Facebook, men vissa andra välavlönade politiker får visst säga och skriva lite vad som helst utan att någon instans rycker in. Berglund har fått gå, och det är bra, för man ska inte falskeligen kalla människor nazist, men Niclas Malmgren i Miljöpartiet verkar sitta kvar på sin post som kultur- och mediepolitisk talesperson. Detta är en människa som alltså har inflytande i kulturfrågor och vars skeva åsikter haft, och fortfarande har, inflytande i kulturpolitiken. Han jobbar ju under kulturminister Alice Bah Khunke… som tidigare sagt att skyddet för journalister ska stärkas, då förföljelsen av dessa idag ökar. Jag undrar om alla journalister och opinionsbildare ämnas omfattas av ökat skydd?

Jag vill gärna ha bevis på det som Malmgren ogenerat sprider på sociala medier. På vilket sätt är vi som granskar och kritiserar den sittande makten och dess förfärliga demontering av Sveriges välfärd för ”extremhöger”? Varför ska människor som använder sina demokratiska rättigheter till att ifrågasätta och debattera orättvisor, bedrägerier och övergrepp mot landets medborgare pekas ut med allehanda invektiv? Det är detta som skadar debatten, det är detta som gör att samtalsklimatet försämras och problemen djupnar. Och det är politiker som Malmgren som aktivt bidrar till att ord som rasist, nazist och extremhöger förlorar sin kraft. Som kulturpolitisk talesperson borde han vara aktsam i hur han uttrycker sig. Eftersom han sitter på makten, och eftersom hans slentrianmässiga stämplande av människor han råkar ogilla får allvarliga konsekvenser. Jag själv tycker det är sorgligt att ordet rasist och nazist inte längre betecknar dessa företeelser, utan mest bara används för att stämpla och misstänkliggöra dem som är systemkritiska. Ord och språk är viktigt i samhället, särskilt i dag där vi kommunicerar via det skrivna ordet i allt större utsträckning. Det borde en politiker i den position som Malmberg har vara medveten om. Men det är nog det han är, misstänker jag – och just därför försöker vinna politiska poänger genom denna absurda positionering. Människor som Malmberg är sanna demokratifiender. Och partiet han representerar arbetar aktivt för att sabotera och söndra det offentliga samtalet.

Nu är det val snart och jag hoppas att Miljöpartiet förstört tillräckligt för att få folkets dom i riksdagsvalet i september. Jag hoppas detta farliga och skadliga lilla parti, som fått alldeles för stor makt och som bidragit till att effektivt sabotera ett välfungerande land, stängs ute från all politisk makt framöver.

Leif Berglund (S) ångrar nazist-uttalanden

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

Köp den gärna här.

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer