Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Milada Horakova avrättades av kommunisterna – 70 år senare frodas fortfarande denna sjuka ideologi

av | 28 jun, 2020 | Utrikes

Lästid: 7 minuter

Tidigt i gryningen, den 27 juni 1950, avrättades den tjeckiska frihetskämpen, advokaten och politikern Milada Horakova, 48 år gammal, tillsammans med tre andra medåtalade i Pankracfängelset i Prag. Dödsdomen har kallats en av den moderna tidens värsta justitiemord mot vilken bland annat Albert Einstein och Eleonor Roosevelt protesterade – förgäves. Avrättningen var dessutom ingen vanlig hängning, utan en 14 minuter lång strypning, där Horakova placerades i en snara som långsamt drogs åt av bödeln, för att döden skulle bli så plågsam som möjligt. Under tiden Horakova långsamt ströps till döds kontrollerade en läkare huruvida hennes hjärta fortfarande slog… Hon greps i september 1949 och anklagades för att leda ett kuppförsök mot den kommunistiska regimen, något hon aldrig erkände trots tortyr. Rättegången sändes i statliga televisionen och var mest ett avskräckande spel för gallerierna för att skrämma människor från att våga protestera mot kommunismens förtryck. Först 1989 fick Horakova upprättelse och då offentliggjordes även de brev som hon skrev till sin familj i dödscellen i fängelset där hon tillbringade sin sista tid i livet. I synnerhet det sista brevet är väldigt berörande och jag har gråtit mycket medan jag översatte det. En mamma som sitter i den vackraste sommargryningen och skriver en avskedshälsning till sin älskade dotter och sin gravida syster – samtidigt som hon hör fåglarna sjunga in en ny dag och vet att den kommer att bli hennes sista, att hon bara har några korta timmar kvar att leva… Det är overkligt, allting, skriver Milada. Man kan riktigt höra hennes ord och känna hennes smärta. Men samtidigt stolthet i att ha varit sann mot sig själv. Än i dag vet man inte riktigt vad det blev av med kvarlevorna av Horakova. Politiska fångar som avrättades fick ingen begravning, utan deras aska spreds på vägarna. I dag har dock Horakova en viloplats på kyrkogården vid Vysehrad i Prag. Sociala medier i Tjeckien och Slovakien har de senaste dagarna fyllts av svartvita foton av denna stridbara kvinna och kampanjen ”Mördad av kommunismen” pågår i hela landet för att uppmärksamma att det gått 70 år sedan Horakova avrättades. Kommunisternas mord på Horakova och de andra tre frihetskämparna är värt att uppmärksamma även i Sverige. För Horakova slogs mot den sjuka ideologin kommunism – och för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Att det i dag fortfarande finns så många som tillerkänner sig till kommunism är häpnadsväckande. Hennes sista brev publicerar jag för att hedra Milada Horakovas minne – och för att vi aldrig ska glömma kommunismens brott mot mänskliga rättigheter. Läs hennes brev. Låt hennes ord leva vidare.

Prag – Pankrácfängelset, 27 juni 1950, klockan 02.30

Mina käraste, här kommer ytterligare några ord. Vårt möte innebar en enorm lättnad för mig. Bara Věruška tynger mitt hjärta, och den framtid där mitt liv byts mot ett annat. För det är en konstig slump: När Jana skulle födas, gav vår mor henne sin plats på jorden. Nu sker ett sådant byte av liv igen. Min käraste, älskade syster, du ska bli mamma, och någon ny, som snart ska se världens ljus, anhåller om sin rätt att få finnas till. Det är bara och endast för det här barnet du ska leva nu. Låt inte dess arvedel bli tungsinne och mörker, nerver belastade av sorg och ångest. Sätt en frisk och stark liten människa till jorden. Oavsett om det är en flicka eller en pojke, måste det bli en stridbar unge! Snälla, Věruška, jag ber på mina bara knän, beskydda detta barn, för allas vår och framtidens skull. I dessa mina sista ögonblick ber jag för dig och för den svåra, lyckliga stund som är en mors och som du har framför dig. Du kommer att ha två barn nu. Och ni andra, jag ber er: Gör allt ni kan för det här nya lilla livet. Pepíček, jag litar på dig. Jana, du är en stark och modig tjej – du gör mig så lycklig och stolt – så använd ditt mod för att bygga upp, inte för att riva ner.

Jag är helt lugn och redo. Prästen har varit här, och även om Dr. Kucera inte kunde komma, så var det till stort stöd för mig. Jag bad prästen att ge er allt det stöd ni kommer att behöva. Luta er mot allt som kan stötta och hjälpa er nu. Och framför allt – lev, lev! Ni är en sån vacker trio. Morfar kommer tids nog också att förlora mot smärtan han bär på – se till att vara med honom och ta hand om honom. Mamma kommer att finna tröst i sin tro. Mina töser från Sadská, Věrka, Anička, Boženka, de kommer kommer också att vara med er. Ni är många och kan stötta varandra. Jag är ensam men måste ändå härda ut.Jag tvivlade aldrig på er styrka, men ni överraskade mig ändå. Det kommer att göra ont ett tag, men det kommer att bli bättre över tid, smärtan blir mindre och mindre. Gå ut, till ängarna och skogarna, där hittar ni en bit av mig i blommornas doft, gå till åkrarna och betrakta deras skönhet, där ute och överallt kommer vi alltid att vara tillsammans. Se på människorna omkring er, alla bär de på sitt sätt en skärva av mig. Jag är inte uppbragd och förtvivlad – jag gör mig inte till, jag är verkligen lugn inombords, eftersom mitt samvete är rent.

Kräv att få hela mitt brev, för där finns det jag lämnar efter mig. Det är bara till för er som jag älskar så mycket, åtminstone något i livet som är bara till för er. Allt känns så overkligt nu så här i min sista stund, och ändå räknar jag minuterna nu.Det är inte så farligt – allt handlar om Er nu, inte längre om mig. Var starka! Jag älskar er så mycket och en så stark kärlek kan ju inte bara gå förlorad, lösas upp. Ingenting i världen går förlorat, allt växer liksom vidare och föds på nytt. Välj alltid den väg som är sann mot livet. Håll ihop och luta er mot varandra. Jag säger det igen: Det nya lilla livet som kommer, har fått mig att acceptera det som väntar. – Min föreställning är över och ridån går ner, men en ny akt tar vid där den gamla slutar. Jag hoppas dock att där bara finns en hjälte som avgår med segern – inga fler tragedier! Jag älskar er så, så mycket. Jag kysser er och gåller om er hårt. I tankarna och i mina böner är jag bara hos er. Kanske lyckades jag inte spela spelet tillräckligt väl, men jag hade bara ärligt uppsåt. Jag hoppas att ni tror mig.

Jag är ödmjuk och har överlämnat mig åt Guds vilja. Han ger mig denna prövning och jag tar mig igenom den med en enda önskan: att uppfylla Guds lagar och behålla mitt ärliga, mänskliga namn. Gråt inte – sörj inte för mycket – det är bättre för mig så här, än att långsamt dö i fångenskap. Mitt hjärta klarar ändå inte att leva utan frihet så mycket längre till. På det här sättet brer jag åter ut mina vingar och ger mig av till ängarna och fälten, till sluttningar och sjöar, till låglandet och bergen. Jag kommer att vara utan bojor, i frid och ro. Jag behöver det, för jag har tvingats gå igenom så mycket och vill inte mer. Nu vill jag ge mig av. Låt inte er gråt hindra mig. Nu måste ni leva också för mig. Jag kysser er, jag kysser er. Gå med Gud – jag kommer tillbaka i skepnaden av er son eller dotter. Redan ser jag mig själv, som en ny människa i världen. Gud ger Er styrka så det här barnet kommer tryggt till världen. Janička, min älskade dotter. Věra, min syster, Pepíček, min kära pappa, mormor, flickorna Věrka, Anička, Božka och Du, min vilsekomna, enda, kära, underbara man. Jag känner att ni alla står här vid min sida. Ett fast handslag återstår.

Fåglarna har redan börjat vakna. Det är gryning. Jag går med huvudet högt – man måste även kunna förlora ibland. Det är inte skamligt. Även en fiende kan åtnjuta respekt, om han är ärlig och sann. Strider förloras, och vad är livet annat än en strid? Var hälsade! Jag är er, och bara er.

Milada

Miladas brev i original:

http://www.moderni-dejiny.cz/clanek/dopisy-dr-milady-horakove-z-pankracke-cely-smrti/

Läs mer på engelska om kampanjen Milada 70 år:

https://brnodaily.com/2020/06/26/news/politics/70-years-since-the-execution-of-milada-horakova-icon-of-freedom-and-democracy-in-czechoslovakia/

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer