Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Mer om självförsvar

av | 7 jul, 2017 | Hälsa

Lästid: 4 minuter

Förr i tiden brukade jag gå hem med en nyckelknippa i handen, med nycklar utstickande mellan fingrarna, och spelade upp scenen framför mig hur jag drog till en eventuell angripare rätt i ögonen eller över tinningen. En spark i skrevet är också bra. Numera går jag med en försvarsspray i handen. Och det är kul att läsa att det funkar.

Blev på riktigt gott humör när jag läser om killen i Göteborg som sprayade sig fri och blev kvitt rånarna som försökte stjäla hans klocka. Någon sitter hemma och gömmer sig nu med röd färg i synen. Jag tror det kommer bli mer och mer vanligt att de här försvarssprejerna kommer komma till användning. Kanske sitter du själv på ett intressant vittnesmål? Bara mejla hit och berätta i så fall! Vi behöver fler peppande berättelser där starka tjejer och kvinnor och även män lyckats slå tillbaka. Behöver ju inte bara var en historia om försvarsspray…

Jag får en hel del frågor om hur man kan försvara sig mot övergrepp och överfall, ämnet är verkligen högaktuellt, i synnerhet nu på sommaren då många av oss försvarslösa människor är villebråd för rånare och sexförbrytare. Inte bara tjejer och kvinnor! Pojkar och män är även de i högsta grad brottsoffer, de rånas, misshandlas och våldtas de också. Och så har vi gamla människor, som är enkla byten. Sånt gör mig så rasande. Det finns en särskild plats i helvetet för avskum som ger sig på värnlösa pensionärer som går med hjälp av rollator och kanske har på sig en gammal guldkedja de ärvt från sin mamma och så kommer det en förövare och rycker den från deras hals…

Nåväl, det har ju funnits flera anledningar att se om sitt eget säkerhetsläge med ökande överfall och otrygghet generellt och såklart har jag tänkt på de här sakerna, så pass mycket att jag lät en del av handlingen i den tionde boken om Cecilia Lund, Vapendragerskan, handla om kvinnors självförsvar. Redan i höstas såg jag en annons för färgspray och köpte då en hel drös som jag gav bort till sönernas flickvänner, till min egen dotter och en behöll jag själv. Sen kompletterade jag med larm också. Förr i tiden brukade jag gå hem med en nyckelknippa i nypan och spelade upp scenen framför mig hur jag drog till en eventuell angripare rätt i ögonen eller över tinningen. En spark i skrevet är också bra. Men bäst är ändå om man aldrig låter angriparen komma inpå kroppen. Därför är det inte att rekommendera att gå med hörlurar! Hörseln varnar om någon närmar sig bakifrån. Helst ska man ju undvika farliga situationer så gott man kan. Gå inte ensam mörka stigar, åk (legal) taxi, sov hellre över hos en vän än gå hem själv mitt i natten. Undvik områden med dåligt rykte (Stockholms Central till exempel är en vidrig plats nattetid!). Låt bli att tänka ”jag ska inte behöva ändra mitt liv”. Nej, det behöver du såklart inte om din hälsa inte är dig kär. Men själv har jag ingen lust att experimentera med min trygghet.

Jag kan berätta att vanlig så kallad pepparspray är olaglig i Sverige. Lagen är utformad så att själva pepparextraktet är olagligt i sprayform. Men just Bodyguard använder andra ämnen i sina sprayer och därför är de godkända av polisen för användning av privatpersoner, utan att man behöver någon licens. Precis som larmet. De är alltså lagliga men ändå betraktas de som ett slags vapen, så att ha inte med sprayen i handbagaget på planet om du flyger, det hade jag och blev av med min spray på Helsingfors flygplats. Har nu skaffat en ny…

Jag gillar tanken på att angriparen får finna sig i att bli röd i synen, att det syns att personen gjort något olagligt som inneburit en konsekvens! Min väninnas dotter testade sprayen på en fest och lyckades förstöra hela badrummet. Gör inte om det. Färgen är väldigt svår att få bort. Kul för våldtäktsmannen att gå till ICA rödmarkerad! Alla kan ana att det personen pysslat med inte varit helt korrekt. Rätt åt vederbörande! Ursäkta om jag blir förbannad, men det värsta jag vet är dessa typer som går till attack mot sina medmänniskor och slår sönder inte bara enskilda individers liv utan tilliten i hela samhället… Det har tydligen kommit en ny försvarsspray också, som heter, Knock Out v2 och som innehåller både mentol som irriterar ögonen väldigt mycket, och dessutom rödfärg, så kanske förövaren inte kan stirra på tjejer i flera dagar framöver, plus att färgen sätter sig i huden i flera dagar och går inte att tvätta bort.

Det går inte att spraya i fickan av misstag. Lockets konstruktion är utformat för att undvika oavsiktlig sprayning i till exempel en väska eller i fickan. Dessutom är den tillverkad så att den sprayar i rätt riktning vid skarpt läge. Råkar man illa ut och gör en polisanmälan och har använt försvarssprayen för att skydda sig får man via Bodyguards unika utbytesgaranti en ny när man visar upp sin anmälan. Tex fick denna tjej en ny.

**********

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swisch på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnumret). Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer