Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Medlemmar i #jagärhär driver hatgrupp på Facebook

av | 14 nov, 2017 | Samhälle

Lästid: 3 minuter

Det finns tyvärr anledning att skriva mer om det beryktade nätverket #jagärhär, då det ständigt uppdagas nya saker om gruppen och dess medlemmar. I somras blev jag uppmärksammad på att det finns en hatgrupp med mitt namn på. Jag har anmält gruppen, och vet att andra gjort detsamma, men Facebook har valt att ha kvar den. Jag gissar att det bidrar till ett bättre samtalsklimat och mindre polarisering att erbjuda plats åt en sluten grupp som heter ”Åt helvete med Katerina Janouch”…som består till hälften av #jagärhär-medlemmar. Kanske finns den i terapeutiskt syfte?

Det är ju ingen jättestor grupp med hundratusentals medlemmar. Tvärtom, naggande god är denna lilla gruppering. Jag skulle inte behöva bry mig, om det inte kom till min kännedom att tre av dessa sex medlemmar, det vill säga 50% av gruppen är medlemmar i – ja, gissa! – #Jagärhär.

Det som är anmärkningsvärt är att #Jagärhär säger sig arbeta för ett bättre och snällare samtalsklimat på nätet, och att nätverket även stöttas av regeringen. #Jagärhär används som exempel när man ska visa hur en god kraft arbetar för att stävja hatet på internet. Jag skulle gärna vilja ha svar på hur man åstadkommer mindre hat när man attackerar en enskild person och dessutom i så pass hotfulla och otäcka ordalag? Mina Dennert och vännerna i #Jagärhär får gärna förklara, för jag förstår faktiskt inte riktigt. Även kulturminister Alice Bah Kuhnke som stöttar #Jagärhär, får gärna ge sin syn på saken.

Själv går jag inte till attack mot enskilda personer genom att kalla dem nedsättande saker, önska livet ur dem eller skriva elakt om deras utseende, hudfärg, kropp, personlighet eller andra yttre attribut. Visst kan jag vara raljant och yvig, ibland inte helt rakt igenom diplomatisk, men jag ber om ursäkt när jag sårat någon eller när jag blir medveten om att jag gjort fel. Ja, jag går över gränsen ibland och driver även med sånt man inte ”får”, men jag driver aldrig riktade hatkampanjer mot privatpersoner och individer. Jag blir chockad och illa berörd när jag hör hur människor och deras anhöriga hotas för att de deltar i det offentliga samtalet. Oavsett hur mycket dumt man än vräker ur sig så ska man aldrig bli hotad och förföljd. Politiker får tåla att både granskas och drivas med, sakfrågor måste belysas, individer kan kritiseras för vad de gör och står för, men bortsett från det önskar jag verkligen vi hade ett bättre, mindre polariserat samtalsklimat, och mer glimt i ögat än detta tröttsamma hatande och hotande. Sverige har nog med problem ändå. Tack för ordet.

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto SE-Banken 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer