Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Medan våldtäktsanmälningar läggs på hög ägnar sig polisen åt att åsiktsfostra folket

av | 19 aug, 2019 | Yttrandefrihet

Lästid: 7 minuter

Samtidigt som Sverige brottas med allvarliga samhällsproblem där en bidragande orsak till laglösheten är bristen på poliser, används samtidigt stora resurser för att jaga folk för att de skriver olämpliga kommentarer på Facebook. 22 våldtäktsförsök eller våldtäkter anmäls varje dag i Sverige men de flesta utredningar läggs ner. När det gäller tankebrott med rubriken ”Hets mot folkgrupp” och ”Hat” tycks det dock finnas gott om tid och kraft. Inget ord är för litet och förfluget för att inte den självutnämnda Åsiktsjägaren ”Näthatsgranskaren”, den dömde djurplågaren tillika sparkade Örebropolisen Tomas Åberg, ska kunna dammsuga upp det på sociala medier och därefter göra en anmälan, som absolut inte läggs ner, till skillnad från många andra brott.

Jag väljer att publicera delar av ett förhör där polisen som förhör den misstänkta personen försöker fostra i fråga om mediekonsumtion. Bilda dig gärna en egen uppfattning, men nog verkar det handla mer om att människor inte ska läsa alternativmedier än att de ska uttrycka sig artigt? I sammanhanget vill jag påpeka att jag anser det vara onödigt att kasta ur sig svordomar och nedsättande uttryck, men jag anser också att det måste finnas proportioner i hur polis och rättsväsende lägger ner tid och hur man bedömer vilka brott som ska utredas. Jag kan också nämna att jag själv blivit utsatt för kränkande tillmälen på sociala medier men att man där valt att lägga ner min anmälan trots att bevis fanns och trots att den som skrivit aggressivt själv var polis.

Den pågående förundersökningen gäller en kvinna som blivit anmäld av Näthatsgranskaren för brottet Hets mot folkgrupp och brottet var en spontan, arg kommentar som absolut kan beskrivas som hatisk mot mörkhyade.

Det är ett gediget utredningsarbete som lagts ner på fallet, ett av flera tusen som Näthatsgranskaren anmält. Bland annat har man gått igenom kvinnans Facebook och dokumenterar bilder på möjliga barn och barnbarn för att fastställa kvinnans identitet. Det måste vara rätt om man ska gå till botten med vem som skrev ”jävla n-pack”! Medan jag går igenom materialet slås jag av hur absurt det är att se en leende lintott som bevis i en polisutredning. Magkänslan skriker DDR.

Kvinnan hade kommenterat ett inlägg i Facebookgruppen ”Vi stödjer polisen” och skrev ”Jävla niggerpack” som kommentar till ett reportage om tre afrikanska män som grovt våldtagit en tonårsflicka, men som nu slipper utvisning. I förundersökningen påstår dock förhörsledaren att artikeln i Fria Tider inte är sann, hon avslutar sen förhöret med uppmaningen att den misstänkta kvinnan ska vara källkritisk och att tänka på vad hon skriver på nätet. Polisen blandar sedan ihop Fria Tider med Nya Tider och uppmanar kvinnan att fundera på källan. Förhörsledaren påstår även under förhöret att tidningen Fria Tider är en alternativmediasida med kopplingar till Sverigedemokraterna samt partier som är starkt invandringskritiska. Tonen är mästrande och fostrande mot den misstänkta kvinnan och liknar mer åsiktsmanipulation än ett regelrätt förhör. Förhörsledaren hävdar dessutom att den aktuella artikel inte är sann och undrar om den misstänkta kvinnan upplever att människor som begår brott inte straffas.

Här nedan följer utdrag ur polisförhöret:

Förstår du innebörden av misstanken och det brott du delgivits?
Ja.

Berätta vad du kommer ihåg av händelsen.
Ja jag kommer ihåg, man läser så mycket om våldtäkter, jag blir så frustrerad. Jag är inte
rasist jag har till och med en svärdotter som är muslim, eller ja hennes föräldrar är muslimer.

Varför skrev du kommentaren?
Jag blir så frustrerad ibland, om det typ varit någon våldtäkt eller något sånt, jag kan inte
hjälpa det och då blir jag arg. Det är så när man blir arg, då kan man säga sånt man inte
menar, det är inte färgen i sig men man blir liksom nästan hatisk, jag har blivit upplärt hemma
att jag ska kunna lägga plånboken och gå på toaletten och plånboken ligger kvar. Om man
sitter på baksidan av trädgården, måste man låsa dörren, nu har jag fått installera larm. Förr
när jag jobbade på bruket, och jobbade skift, hade jag alltid fönstret på vädring när jag var
borta men nu vågar man ingenting.

Är du medveten om att folk kan uppfatta dig som rasistiskt när du skriver sådana
uttalanden på offentliga forum?
Ja jag egentligen vet jag det men jag tänker inte på det i stunden, men jag är inte rasist, när
jag jobbade på Melleruds kommun träffade jag många syrier och det gick väldigt bra och min
svärdotter är syrier och hennes mamma kan jag gå och fika med. Om man läser om ett inbrott
till exempel så spelar det ingen roll vilken hudfärg personen har, då kan jag skriva jäkla
tjuvpack.

Skriver du liknande saker som kan uppfattas som rasistiska på fler ställen än i denna
grupp?
Vilken grupp är detta?

Gruppen heter ”Vi stöjder polisen”.
Ja jag har säkert skrivit några fler gånger, men det vågar jag inte svara på faktiskt.

Denna kommentar, som du är här för idag, är skriven i en grupp vid namn ”Vi stödjer
polisen”, artikeln du kommenterat på är från en sida som kallas Fria Tider, vad vet du
om denna sida?

Jag är inkompetent när det gäller datorer, jag tänker inte på om det är aftonbladet eller Fria
Tider.

Känner du till Fria Tider?
Nej

Det är en sk. ”alternativmediasida” med kopplingar till Sverigedemokraterna och
partier som är starkt invandringskritiska. Kommer du ihåg vad artikeln handlade om?
Nej

Läste du artikeln?
Nej det tror jag inte, jag skrev bara när jag såg den. Ibland kan man trycka ”gilla” det är inte
ofta jag kommenterar någonting.

Vet du var källkritik är för någonting?
Det vet jag inte.

Har du funderat på artikeln i sig är sann?
Nej så tänker jag inte, man tror väl på allt… Jag tycker om Jimmie Åkesson, han säger vad han tycker och han kan prata, jag röstar inte i Sverige då jag är XXX medborgare. När man kommer från länder där man har flytt ifrån och så lever man så gott här uppe och så behandlar man då särskilt svenska tjejer på ett sådant sätt (nickar mot artikeln)….

Vilka är det du tänker som kommer från de här länderna?
Det är ju det man läser, somalier, man har ju läst till och med i Mellerud om en som jagar
tjejer. Det spelar ingen roll om man är muslim eller buddist, man får ta seden dit man
kommer. Om jag hade åkt ner dit, så får jag acceptera att man inte går i bikini…

Kan du förstå att det uppfattas som generaliserande mot somalier?
Ja när du förklarar så förstår jag, men när man sitter där och läser tänker man inte så, då blir
man allmänt arg.

Ser du några problem med att man sitter och läser och blir arg över en artikel som inte är sann?

Så tänker jag inte när man sitter där och blir arg, det är ju först nu när man får det svart på vitt
(hänvisar till sin kallelse som misstänkt har utskriven med sig).

Skulle du kunna tänka dig att förändra ditt beteende på nätet?
Ja ja man kan hålla sina tankar för sig själv och inte skriva.

Det är inte förbjudet att skriva och inte heller att vara arg, det är när man skriver
något som ”niggerpack” som det blir ett brott, förstår du?
Ja.

Upplever du att de människor som begår brott inte straffas?
Ja, men inte bara invandrare, ta till exempel han som mördade Engla, ibland önskar man att
det fanns dödstraff. Han Breivik, där sitter han och ska ha rättigheter, skicka han till Sibirien
till ett ryskt fängelse. Om man bråkar med sin man eller sambo, och säger ”jag hatar dig” så
menar man kanske det i stunden men sen går det lika fort över.

Erkänner eller förnekar du brottet du blivit delgiven?
Jag erkänner, det står ju tydligt och jag har inte ens tänkt på det och i stundens hetta, det är ju
ingenting jag menade.

Men du förstår att det du skrivit är ett brott?
Ja men det visste jag faktiskt inte, jag hade inte skrivit det då.

Men det viktigaste du kan ta med dig härifrån är att vara källkritisk och att tänka på
vad du skriver. Denna artikel kommer från Nya Tider, fundera på källan.
Ja jag ska tänka på det. Men det viktigaste jag tycker är att ta seden dit man kommer. Jag
upplever det så otryggt i dagens samhälle.

Frågan är hur lämpligt det är att en förhörsledaren försöker påverka en misstänkt person politiskt? För mig låter det som ett värdegrundsförhör som klippt och skuret från en polisstat, där medborgarna ska fås till att lydas till varje pris och som ska rätta in sig i åsiktsledet. Var gränsen går för denna typ av indoktrinering och påverkan av medborgarnas åsikter är svårt att svara på.

En dag kommer vi förhoppningsvis se tillbaka på den här tiden som en absurd parentes i svensk historia, då bilar brann, potentiella terrorister utvisades inte utan levde rövare i Sverige, flickor våldtogs på löpande band och politikerna levde i total förnekelse och oförmåga att hjälpa landets lidande medborgare och få ordning på eländet. Bland annat valde man att beordra polisen att satsa resurser på att nagelfara vem som fått ett hatiskt utbrott i två ord på Facebook.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer