Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Medan politikerna bråkar om SD växer folkets missnöje

av | 30 jun, 2018 | Val 2018

Lästid: 5 minuter

Det utspelar sig just nu en rad patetiska politiska fadäser framför våra ögon. De sittande rödgröna politikerna och dess så kallade opposition, nämligen Alliansen, har nu helt upphört att låtsas att de bryr sig om Sveriges folk och att de har ambitioner att lösa den djupa kris som vårt land befinner sig i. Nu faller deras masker och det är tydligt att allt de säger och gör handlar om ren och skär desperation eftersom de känner doften av sin egen förlust. Det är 71 dagar kvar till valet och medan politikerna bråkar om SD växer folkets missnöje.

Medan politikerna bråkar om SD biter Karin, 43, av en tand på självaste midsommardagen. Karin har inte särskilt gott ställt, men skadan tar illa och tandflisan är vass mot tungan. Karin måste ringa en tandläkare akut och får veta att det kommer att kosta henne minst 7500 kronor för den provisoriska lagningen, för att hon överhuvudtaget ska kunna äta. Sedan kommer den ordinarie lagningen kosta henne minst 25000. Karin har inte de pengarna och inte heller några rika släktingar som kan låna henne pengar till tandläkarräkningen. Karin läser samtidigt om tandvård för 50-lappen för de så kallade papperslösa. Om en papperslös biter av en tand får denne akut tandvård, tandvård för en löjligt låg kostnad. Varför ska Karin inte få det, i det land där hon är medborgare och där hon betalat skatt sedan hon 17 år gammal började arbeta som cafébiträde på en servering vid ett friluftsbad?

Medan politikerna bråkar om SD ligger Sigrid, 93, förlamad efter en stroke, ensam i sin lägenhet. Sigrid är förvirrad och rädd, Sigrid har ont, Sigrids enda son mår psykiskt dåligt och kan inte vara ett stöd åt sin gamla mor. Sigrid är utelämnad åt hemtjänsten. En bekant till Sigrid har flera gånger ansökt om att Sigrid ska få komma in på ett äldreboende men fått avslag. Sigrid har ångest och äter dåligt, kanske också för att maten i de svarta plastlådorna är knappt tjänlig som människoföda. Sigrid vet inte heller vilka som tar hand om henne, det är många nya ansikten de åtta gånger om dagen hemtjänsten kommer. Ibland kommer de inte. Ibland pratar de ett främmande språk över Sigrids huvud. Sigrid är blyg men nu blir hon tvättad och får blöjorna bytta av män från världens alla hörn. När Sigrid gråter finns det ingen som kan trösta.

Medan politikerna bråkar om SD sitter en femtioårig kvinna på ett bad utomhus, hon har på sig baddräkt och tänker att det är skönt att sola när solen värmer. Men snart kommer ett gäng unga män som skriker att hon är en hora, att hon måste klä på sig, att de tänker våldta henne (de använder andra, grövre ord). Kvinnan blir livrädd, hon har läst om gängen och den skeva synen på kvinnor men att det ska hända här? Vid hennes hittills lugna insjö någonstans i Sverige? Dagen därpå vågar hon inte lägga sig på sin solfilt. Solen gassar men hon sitter inomhus, och undrar hur det blev så här.

Medan politikerna bråkar om SD sliter ett par småbarnsföräldrar med sitt lilla barn som föddes skadat och som behöver assistans dygnet runt. Nu har kommunen beslutat att assistansen till barnet ska dras in. Föräldrarna kämpar, de älskar sitt barn. De betalar skatt och de har alltid uppfyllt sin del av samhällskontraktet. de har växt upp med tron att bara man är laglydig och skötsam så kommer staten att ställa upp och uppfylla sin del av avtalet. Men nu verkar staten ha checkat ut. Politikerna har höjt sina löner men den här familjens barn kan sluta andas när som helst. Det sker medan politikerna bråkar.

Medan politikerna bråkar om SD föder en ung mamma en baby vid vägkanten eftersom det inte finns en förlossningsavdelning i närheten av staden hon bor i. Medan politikerna bråkar om SD ”ramlar” ännu en ung flicka ner från en balkong. Medan politikerna bråkar om SD blir en tonårskille så illa knivhuggen att han dör. Medan politikerna bråkar om SD blir busskurer sönderslagna för miljoner och åter miljoner. Medan politikerna bråkar om SD visar det sig att kriminella får bidrag av staten, de skattepengar som småbarnsföräldrarna, Karin och Sigrid betalat in till samhället för att få bra vård, skolor och omsorg. Medan politikerna bråkar om SD radikaliseras allt fler våldsbejakande individer i det tidigare fredliga lugna landet Sverige och allt folket får är fakta på bordet, fakta utan åtgärdsprogram annat än att man lovar att slänga ut nya miljarder på oklara projekt som historiskt ändå inte visat ge något resultat i den så kallade ”integrationen”.

Medan politikerna bråkar om SD finns det nu områden i landet som inte längre går att kallas svenska, där demokrati och mänskliga rättigheter satts ur spel, där kvinnor och barn förtrycks och misshandlas, där kriminaliteten inte längre går att stävja, där våldsbejakande ideologier trycker tillbaka svensk lag.

Medan politikerna bråkar om SD känner fler och fler att dessa politiker inte är mogna att leda ett land i kris. Krisen har de orskata själva genom ansvarslös politik och istället för att försöka bete sig vuxet regredierar de mer och mer. De är avskärmade från verkligheten, från de medborgare som gett dem mandat att styra, och därför vänder sig människor, helt logiskt, till andra alternativ. Kanske är dessa alternativ inte perfekta, det är oklart hur de kommer att fungera, men desperationen har nu nått en sådan nivå att man struntar i vad alternativet är, man vill bara ha en förändring, och man vill tydligt visa att det som varit har varit illa. Människor är inte dumma, människor ser när de blir idiotförklarade och avfärdade, de ser när politiker skor sig och missbrukar sin makt, de ser hur världsfrånvända och elitistiska de är där de sitter fjärran från de fattiga pensionärerna, de bortglömda barnfamiljerna, de mördade flickorna och de misshandlade tonårskillarna. Trots att det svenska folket är tåligt och tillitsfullt så finns det en gräns även för dessa individer, de som ger och försöker leva hederligt men som behandlas illa och illojalt tillbaka.

Medan politikerna bråkar om SD växer ilskan. Besvikelsen. Sorgen. Men också oron och rädslan. Vi vågar inte bli sjuka. Vi skaffar skottsäkra fönster och förstärker våra lås och larm (de som har råd). Vi flyttar, så länge det finns något ställe att flytta till. Vi pratar med varandra, vi uttrycker våra tankar allt mer fritt för det går inte längre att hålla tyst. Vi orkar inte längre bry oss om huruvida vi blir kallade än det ena, än det andra. Våra problem är större än eventuell smutskastning, än fula nedsättande ord.

Medan politikerna bråkar om SD faller Sverige sönder mer och mer. Och svaret blir, för allt fler, att detta måste få ett slut. Risken finns att det sker med en tsunami av missnöje, mentala högafflar, i värsta fall mer än så. Partier har fallit förr, tyranner har avsatts, politiker har jagats bort. Historien är inte nådig mot lismande svikare som bryr sig mer om sitt ego än om sitt eget folk.

 

*******

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min allra nyaste bok ”Budbärarinnan” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer