Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Medan polis bjuder kriminella på pizza svävar en ung kvinna mellan liv och död efter brutalt överfall

av | 14 nov, 2019 | Det nya Sverige

Lästid: 6 minuter

Kritiken växer nu mot Malmöpolisens tilltag att bjuda tungt kriminella på pizza, samtidigt som otryggheten i staden är fortsatt stor. Många ifrågasätter också mainstreammediernas prioriteringar då man publicerar snyfthistorior om kriminella män men väljer att tysta ner den farliga situation som unga kvinnor måste leva i. Ett skräckexempel är den unga kvinnan i Malmö som angreps besinningslöst av en hemlös utländsk man med psykisk sjukdom och drogproblem. Kvinnan ligger nu på sjukhus med livshotande skador efter våldsdådet, uppger Region Skåne.

Polis och ambulans larmades om en misshandel i Persborg i Malmö natten mot söndagen. Kvinnan angreps med en grov planka och fick livshotande skador. Enligt personer på plats ska hon bland annat ha omfattande ansiktsskador. Blodspår syntes på marken och på bänken vid en busskur som polisen spärrat av. Personer på plats beskriver att det var väldigt stora avspärrningar och många tekniker på plats.
Vad vet vi om kvinnan?
Hon är enligt uppgift i 25-årsåldern. De flesta rykten säger att hon är svensk. I övrigt har endast uppgifter om mannen kommit ut till allmänheten. Vi vet också att mannen och den unga kvinnan inte kände varandra.
En uppgiftslämnare har berättat att hon varken är död eller hjärndöd. Hon vårdas på sjukhus och läget är fortsatt kritiskt.
Enligt mannens advokat ska den unga kvinnan ha suttit med hörlurar på sig när hon plötsligt attackerades. Händelsen ska alltså inte ha föregåtts av någon kontakt dem emellan. Enligt uppgift har mannen erkänt.
På måndagseftermiddagen hålls häktningsförhandling mot den 21-årig mannen. I nuläget föreligger därför förundersökningssekretess. Det gör att mycket lite information om fallet kommer ut till allmänheten.
Hur ska man beskriva platsen där det hände?
Det hände vid en busshållplats utanför Lönngatan 60, mittemot Augustenborg i Persborg. Platsen beskrivs som ett mycket otäckt ställe nattetid.
Vad är brottsplatsen för ett typ av område?
Personer som har kännedom om platsen beskriver den på följande sätt: Platsen ligger nära Norra Grängesbergsgatan som är känd som en av Malmös värsta problemgator, men också en mötesplats för unga.

Ungefär 50 meter från brottsplatsen ligger ett kommunalägt hus som drivs av socialen. Stället heter Lönngården och är ett kommunalt boende för äldre alkoholister. Numera är det bara män som bor där. Det finns ett motsvarande boende för kvinnor på Hasselgatan. Det bor inte allmänt hemlösa människor där. Där finns vakt dygnet runt som öppnar dörren. De jag har pratat med utesluter att den misstänkta gärningsmannen bor på Lönngården. 

Det finns enligt uppgiftslämnarna mängder med olagliga lägenheter på och runt Norra Grängesbergsgatan, det vill säga lokaler som inte är avsedda för att vara bostad. Det finns för övrigt mängder med olagligheter där överlag.

Hela området runt Norra Grängesbergsgatan är i det närmaste som ett parallellt samhälle, säger vår uppgiftslämnare. Där finns en träffpunkt för nyktra och drogfria människor som sköts av kommunen som är öppet dagtid men resten av verksamheterna är privata firmor och ljusskygga ”bolag”.

Det ligger ett tältläger som närmast kan betecknas som en brädgård vid en park ungefär hundra meter därifrån.

Vem är den misstänkta gärningsmannen?

Den misstänkta gärningsmannens namn har gått ut på en mängd ställen, bland annat på sociala medier. Han heter Ibrahim Ramadan är född 1989 i Sverige och har turkiskt och libanesiskt ursprung. Han är skriven på Bennets väg i Rosengård tillsammans med sin två år äldre bror. Av Förvaltningsrättens dom angående tvångsvården av honom 2018 beskrivs hans situation och då framkommer det att han inte kan bo där och han får betecknas som hemlös. 

Mannen har varit våldsam mot anhöriga.

Den 5 juni 2018 togs Ramadan in med stöd av LPT (förklaring, se nedan) Han har haft kontakt med NIP-teamet (ett team som startade i Malmö 2007 för nyinsjuknade psykospatienter) sedan år 2016. Han lider av en psykossjukdom och har tidigare försämrats vid drogintag. När Överläkaren beskriver hans situation i domen om tvångsvård av honom 2018 framkommer att Ramadan tidigare inte velat ta sin medicin och han har avvikit när han varit inlagd på en annan avdelning. De bytte medicin till honom till ett depotpreparat som gav viss effekt men han uppvisar fortfarande symptom på sin sjukdom. Beslut om tvångsvård enligt LPT är daterat 2018-10-03 och gäller som längst i sex månader om Överläkaren inte ansöker om ny förlängning hos Förvaltningsdomstolen.  

Vad innebär tvångsvård?

Det finns två typer av tvångsvård. Den ena formen är inte ett straff, utan en form av vård där vissa tvångsmedel får tas för patientens och omgivningens skull. Denna lag heter Lagen om psykriatisk tvångsvård, LPT. Lagen används om en person anses vara en fara för sig själv eller någon annan. Beslutet att tillämpa lagen tas av Chefsöverläkare. Om tvångsvård bedöms behövas efter fyra veckor krävs att Överläkaren lämnar in en ansökan om det till Förvaltningsrätten.

Sluten psykiatrisk tvångsvård brukar främst ske vid psykoser. Det är inte tänkt att långvarig vård ska ske på det viset. Så snart man anser att öppen psykiatrisk tvångsvård kan ske så ska man besluta om det. Man ställer då upp krav som patienten ska fullfölja för att vården ska kunna ske i öppen regi. Följer man inte reglerna kan nytt beslut om sluten psykiatrisk tvångsvård tas. LPT ska upphöra så snart personen inte uppfyller kriterierna för LPT.

Det finns en annan form av tvångsvård Lagen om rättspsykiatrisk vård (LRV) som är ett alternativ till fängelse och utdömes av en domstol. I det fallet finns också särskild utskrivningsprövning och denna beslutas av Förvaltningsrätten.

Uttrycket ”sluten psykiatrisk tvångsvård” har sannolikt utformats för att lugna allmänheten. Det finns ju annars en risk att folk inte skulle acceptera att till exempel mördare på detta sätt i praktiken slipper straff. Uttrycket frammanar snarast en bild av att någon sitter inlåst med tvångströja samtidigt som denne behandlas av psykologer eller hålls neddrogade med psykofarmaka, vilket är långt ifrån en sann bild av sluten psykriatisk tvångsvård.

Varför är vår psykiatri så ansträngd? Det kommer många signaler om att den inte fungerar särskilt bra. 

”Enligt en rapport från Socialstyrelsen 2015 beräknas ungefär 20 – 30 procent av asylsökande flyktingar i Sverige lida av någon form av psykisk ohälsa. Det är svårt att säga vilken den vanligaste diagnosen är. De forskningsstudier som finns har endast undersökt delar av gruppen och fokuserat på vissa diagnoser, till exempel posttraumatisk stress syndrom (PTSD), depression eller ångesttillstånd. Enligt Röda Korsets Högskolas undersökning från 2016 så rapporterade mer än en tredjedel av flyktingar som kom från Syrien tydliga problem med ångest och/eller depression. Samtidigt uppvisade 30 procent av de syriska flyktingarna symtom på PTSD.”

Varför blir informationen om den unga kvinnan så nedtystad? Reaktionerna i sociala media handlar både om omtanken om den unga kvinnan och upprördhet över hur ointresserade statsstyrd media är av att rapportera om henne. De skriver att det är mer nyhetsrapportering om en skjuten kriminell 15 – 16-åring, än en oprovocerad överfall på en ung kvinna.

Som en användare på social medier skrev : Om gärningsmannen hade varit svensk så hade det säkerligen blossat upp i statsstyrd media med stora manifestationer. En stor del av allmänheten upplever att media tycker mer synd om en kriminell än en oskyldig offer.

JONAS PERSSON

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min kommande bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Beställ den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok ”Bilden av Verkligheten” finns att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” finns nu i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer