Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Medan allt fler svenska hemlösa svälter fortsätter Sverige betala miljoner till kriminella afghaner

av | 1 dec, 2018 | Skatteslöseriet

Lästid: 6 minuter

Sveriges ekonomiska realiteter hårdnar. Grupp ställs nu öppet mot grupp. Medan många lider, ger man andra resurser som för hungriga gamla svenskar låter som rena fantasier. Men sådant är det svenska samhället 2018. Kriminella unga män från Afghanistan skäms bort av kommunerna – medan 231 barn blev hemlösa i Sverige under första halvan av 2018. Antalet hemlösa totalt beräknas vara 33 000 (mörkertalet är antagligen högre). Välfärdssamhället håller på att krackelera, konstaterar Lotta Säfström, vd för Göteborgs kyrkliga stadsmission i en artikel i Expresen igår. Men ingen ställer relevanta frågor om hur det kan komma sig att vissa i Sverige tillåts ha det tryggt och bra medan de som byggt landet tvingas svälta i förnedring. Efterforskningar visar till exempel att Göteborgs stad, samtidigt som man avskedar sjukvårdspersonal och säger sig inte ha råd med snöröjning, betalar 450.000 kronor i månaden till ett enda hvb-hem som ger boende åt sex afghaner, varav minst en är kriminellt belastad och så sent som förra veckan knivhögg en annan afghan i magen i Nordstan.

Det är inte på något sätt olagligt, utan helt korrekt enligt de lagar vi har i Sverige, det som sker på det aktuella hemmet och andra liknande inrättningar runt om i Sverige. Men jag har skärskådat just detta hem i Göteborgstrakten och dess ägare. Här bor sex unga afghaner, av vilka minst ett par inte är under 18 år som uppgetts enligt källor med insyn. En av dessa unga män har nyligen varit inblandad i en incident i Nordstan där han knivhögg en annan ung afghan. Trots att man på ytan ger sken av att ta hand om de unga männen begår de brott i det svenska samhället. Detta belastar givetvis såväl polis som socialtjänst och det är personer ur dessa yrkeskategorier som hört av sig till Katerina Magasin för att vädra sin bestörtning.

– Detta är ju fullt lagligt, men det är ändå helt absurt, säger en av källorna som av förståeliga skäl vill vara anonym. Detta hem får 2.500 per dag, per person. Då ingår inte extra kostnader för utflykter och annat. Jag trodde först att jag hörde fel, jag tänkte, det är väl 2.500 per dag för alla sex? Men nej. 2.500 kronor per person och dag. Det är 15.000 kronor per dag. Varje dag.

2.500 per man och dag, är mycket riktigt 15.000 per dag. Det blir 450.000 i månaden. På två månader blir det 900.000. På ett år 5,4 miljoner. Vinstamarginalen för företaget är, enligt siffror på allabolag.se, 40%. Det betyder att en ansenlig del av pengarna går rakt ner i den ensamma ägarens ficka.

Samtidigt, på Sveriges gator: Luggslitna, hungriga, ensamma, lidande människor. Vintern är på gång och förutspås bli kall och jävlig. Råttorna har gnagt sönder rullvagnen. Gamlingar som sover på bussar. De köar till frivilligorganisationernas matudelningar. De är sjuka. De har inte råd att laga sina tänder. Många av dessa utsatta är tidigare skattebetalare som nu inte har någonstans att sova i landet de hjälpt till att bygga.

(FAKSIMIL: EXPRESSEN 30/11 2018)

https://www.expressen.se/nyheter/qs/akut-hemloshet-okar-stort-varje-dag-blir-ett-barn-hemlost/

Jag läser på hvb-hemmets hemsida:

XX-hemmet HVB är ett litet och familjärt boende i ett tryggt villaområde med bemanning dygnet runt. Det finns plats för 6 ungdomar, både flickor och pojkar, i åldrarna 15-18 år. Boendet ligger centralt och har goda kommunikationsmöjligheter. I närheten finns skola, fritidsgård och badhus. Vi tillsätter extra resurser för de ungdomar som kräver mer stöd och omsorg. För att minskar risken för sammanbrott arbetar vi med individanpassade lösningar så som ökad vuxenkontakt, mer aktivitet och samtalsstöd.För att främja en positiv och allsidig utveckling gör kontaktpersonen en individuell planering tillsammans med ungdomen. Kontaktpersonen är nära knuten till ungdomen och varje vecka avsätts tid för enskilda samtal, uppföljning och planering. Vi uppmuntrar även ungdomarna att skapa en meningsfull och aktiv vardag. Personalen hjälper till att hitta en fritidsaktivitet enligt den enskildes önskemål. XX-hemmet bekostar valfri aktivitet, kort på badhuset samt simskola för de som inte kan simma. Utöver detta engageras ungdomarna i gemensamma aktiviteter tillsammans med personal på boendet.

Det är som en annan planet, detta. Samtidigt: De akut hemlösa har på sex år ökat med mer än 30 procent – och matköer har blivit ett allt vanligare inslag i det svenska samhället. Enligt Boverket uppgår bara kostnaden för tillfälliga boenden, som kommunerna tvingas upphandla, till sammanlagt 5,3 miljarder kronor årligen – det motsvarar 240 000 kronor per hemlös och år.

– Som sagt, detta är inte olagligt, det är Sverige som godkänt detta… men vi har de moraliska aspekterna kring saken, säger min källa. Häromdagen stod det i GP att Göteborgs stad har råd med två snöfall – sedan är pengarna slut.

Ur SvD: ”Göteborg har bara kvar pengar för två snöfall till i år, skriver Göteborgs-Posten. Jämfört med budget ligger avdelningen på park- och naturförvaltningen sex miljoner kronor back. ”Vi har budgeterat med två snöfall innan jul och blir det mycket mer än så så påverkar det vår ekonomi. Det är en del av park och naturs utmaning att vi är väderberoende”, säger Morgan Davidsson, avdelningschefen för renhållning och vinterväghållning, till tidningen.

Men Göteborgs stad anser sig ha råd att lägga 5,4 miljoner på afghanska män… Kostnaden för hvb-hemmet på ett år är nästan hela park- och naturförvaltningen sex miljoner kronor underskott. Notera då att 5,4 miljoner är endast grundkostnaden för hvb-hemmet.

Och: Sahlgrenska universitetssjukhuset tampas med budgetproblem. Hittills i år har 80 tjänster dragits in och ytterligare 250 måste bort, skriver Göteborgs-Posten. Det rör sig inte om varsel, men en del tjänster och vikariat ska inte återbesättas, bland annat läkartjänster, kan Aftonbladet berätta.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/p62r21/sahlgrenska-skar-ner–250-tjanster-bort

– Hur kan detta vara försvarbart, säger min källa, och fortsätter: Detta är bara ett av alla dessa hvb-hem. Hur många fler liknande finns det i Sverige? Grattis, säger jag bara. Hur kan Sverige som land ha råd med detta? Kommunens har skyldighet att ge dessa killar, eller unga män, skola, tandvård, preventivmedel etc… Som sagt, en av killarna högg en annan afghan i magen i Nordstan förra veckan. Och trots de enorma kostnaderna är det ändå billigare för kommunen att göra på detta sätt, det blir billigare än att sätta dem på ett hotellrum… Och då pratar vi inte om alla de som går under radarn och dröjer sig kvar i Sverige illegalt. Fast de inte har rätt att vara kvar i Sverige har de ändå rätt till en massa saker, som vård och tandvård…

– Självklart har Göteborgs stad inte har råd att ploga gatorna och säger upp massa personal på Sahlgrenska när vansinne äter upp resurserna.

Det framkom nyligen att Stockholms stad betalade upp till 8000 kronor per dygn för bostäder åt nyanlända, rapporterar SVT Stockholm. Hösten 2015 kom 5500 ”ensamkommande barn” till Stockholm – och den pressade situationen gjorde att företag kunde ta rejält betalt för boende. ”Inte ett enda barn i Stockholm ska stå utan tak över huvudet”, säger Åsa Lindhagen (MP), som var socialborgarråd i Stockholms stad under den här tiden, till SVT. Men samtidigt vräks barnfamiljer från sina hem i Sverige, medan det visar sig att många av dem som utgav sig för att vara just barn var vuxna män utan asylskäl, precis som många systemkritiker påpekade (bland annat jag själv, något jag fick sona dyrt i mainstreammedierna).

I samband med flyktingsituationen hösten 2015 ökade behovet av boende för ensamkommande barn och unga i kommunerna på mycket kort tid. Konkurrensverket har i rapporten Marknaden för hem för vård eller boende för ensamkommande och andra barn och unga312 visat att kommunerna köpte platser på privatägda HVB för mer än 4 miljarder kronor år 2015.

Sverige har på kort tid utvecklats till ett land som sviker de egna medborgarna och i stället lägger pengar på människor som inte har rätt att vistas i landet och som i många fall utnyttjar det generösa bidragssystemet. Samma sak gör naturligtvis entreprenörer som tjänar pengar på samhällets naivitet. Slöseriet är flagrant och hanteringen är ansvarslös. Något är allvarligt fel i landet Sverige.

********

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer