Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Med hjälp av DNA går det att ta fram mycket exakta bilder av gärningsmän

av | 2 jan, 2018 | Uncategorized, Samhälle

Lästid: 2 minuter

En läsare mejlade och gjorde mig uppmärksam på att det idag finns bra teknik att generera bilder ur DNA. Man kan inte veta allt och jag erkänner gärna att jag inte hade en aning om vilka möjligheter som finns. Genom tekniken får man fram utseendedrag som bland annat hårfärg, ögonfärg och hudfärg. Bilder man får på detta sätt är mycket exakta och man kan självklart även få ut exakt genetiskt ursprung. Det finns anledning att fråga sig varför polisen inte tar fram bilder av de gängvåldtäktsmän som håller Malmös kvinnor i skräck.

Enligt SvD har det i samtliga tre fall av gängvåldtäkter i Malmö säkrats möjliga dna-spår som skickats till Nationellt forensiskt centrum (NFC). ”Väntetiden hos NFC är ungefär 2 månader när inte skäligen misstänkt person finns, vilket är en utmaning i utredningsarbetet”, säger Mats Karlsson på polisen i Malmö.

Nu undrar jag varför man inte använder sig av tekniken och framställer bilder av det DNA man fått fram från brottsplatserna? Man hävdar att det rör sig om olika gäng, men hur vet man det, om inga signalement finns? Man vädjar till allmänheten om hjälp, men hur ska allmänheten kunna hjälpa? Man känner ju inte igen en gärningsman om man så springer in honom på ICA. Om bilderna däremot finns tapetserade överallt blir det jobbigt för gärningsmännen att lalla runt på stan. Eller är det något jag missar?

Tekniken har i Sverige använts vid till exempel mordet på 21-åriga Ida Johansson, i augusti 2015. Med hjälp av DNA som hittades på brottsplatsen tog polisen fram en gärningsmannaprofilbild på den man som misstänktes ha mördat 21-åringen.

Mer om hur man genererar bilder ur DNA kan du läsa i denna artikel från 2015. 

Just Based on DNA, Scientists Can Construct an Image of Your Face

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto SE-Banken 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer