Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Markus Allard, nytt kaxigt politiskt stjärnskott: ”Jag vill ta makten i Sverige!”

av | 1 mar, 2020 | Politik

Lästid: 6 minuter

Markus Allard börjar med två mandat i Örebros kommunfullmäktige men utesluter inte att han kan komma att satsa på riksdagen i framtiden. Problemet ligger snarare i ”hur” än ”om”. För att nå målet vill han använda en egen variant av marxistisk organisationsteori: bygg en stark bas lokalt, sprid organisationen till andra kommuner, rekrytera noggrant, väx långsamt och erövra sedan Stockholm medan borgarklassen halvsover på Dramaten. Möt Sveriges nya politiska stjärnskott.

Markus Allard, tills nyligen relativt okänd journalist, har redan genomfört en mindre revolution i Örebro. När han ska beskriva vad han vill åstadkomma använder också gärna revolutionära liknelser:

– SD är Kerenskij (som ledde Ryssland under några månader innan den kommunistiska Oktoberrevolutionen), vi behöver en Lenin.

– Che Guevara sa att vi behöver tiotusen Vietnam. Jag säger att vi behöver tiotusen ÖP.

Han har kallats kommunist, marxist – och nazist.

– Hela jävla Molotov–Ribbentrop-pakten, konstaterar han.

Själv vill han inte placera sig i något fack, även om han är starkt inspirerad av marxistisk teori och började sin politiska bana för tio år sedan i Ung Vänster (där han sedan uteslöts, formellt på grund av att han inte tog tillräckligt avstånd från vänsterextrema Revolutionära Fronten, enligt honom själv på grund av en intern maktkamp). Allard säger att Örebropartiet varken är vänster eller höger men han tror att om man skulle lägga ut en höger–vänster GAL-TAN– position för varje sakfråga skulle partiet hamna inom vänster-TAN.

– Där finns inget parti i dag, men de flesta svenskar befinner sig där, säger han.

Det betyder en politik som värnar om svensk kultur och svenska traditioner. Det innebär också en skärpt invandringspolitik ”där de som gör rätt för sig belönas och de som missbrukar sin chans från samhället får möta konsekvenser av sina handlingar,” som det står i partiprogrammet.

Örebropartiets integrationspolitik har också assimilering som mål: ”Assimilering innebär att en invandrare till fullo införlivas med sitt nya land genom att anamma de seder och bruk som finns här.”

Partiet ser dock inte assimilering som ett självändamål ”Det svenska välfärdssystemet kräver assimilering för att fungera,” säger partiprogrammet.

Brottsbekämpning är en annan viktig del i partiets budskap. ÖP vill se fler ordningsvakter, fler övervakningskameror, ökade satsningar mor hedersvåld och kamp mot korruption och missbruk av trygghetssystemet.

Populism finns inte definierat på GAL-TAN-skalan, men det är något som Markus Allard tycker behövs för att nå massorna. Bland de förslag som Örebropartiet lagt som kan kallas populistiska finns krav på halverade politikerlöner, sänkta löner för högre chefstjänstemän och direktörer i offentlig sektor, en maxgräns för politikers och tjänstemäns konferenser och representationsresor, ökat tjänstemannaansvar, fler kanaler för direktdemokrati och fler folkomröstningar (även bindande).

– Det är många klassiska gråsossar som känner igen sig i vår politik, men även borgerliga väljare ser oss som ett sunt högeralternativ, säger Markus Allard.

Han kommer från en familj med stark koppling till socialdemokratin. Farfar Henry Allard var socialdemokrat och talman i riksdagen på 1970-talet. I den bästa av alla tänkbara socialdemokratiska världar och enligt svensk politisk tradition skulle han i dag vara aktiv inom Rörelsen. I stället befinner han sig i högljudd opposition mot de lokala socialdemokraterna.

– Bara det att man kan få en position inom socialdemokratin baserat på sitt efternamn visar hur äckligt partiet är, säger han.

2014 misslyckades Örebropartiet att ta sig in i fullmäktige.

– Alla mina sparpengar gick åt till den kampanjen, säger Markus Allard.

Fyra år senare snubblade han och partiet in över treprocentsspärren med tolv röster och fick två mandat. En bragd, särskilt med tanke på att partiorganisationen bestod av högst tio personer och det ofta bara var ett par eller han själv som var ute och kampanjande.

– På valkvällen ringde jag länsstyrelsen så många gånger för att kolla om vi kom in i fullmäktige att de bad mig sluta ringa, säger Markus Allard.

När resultat stod klart beskriver han känslan som ”total lycka”: han var framme, han hade kommit hem till politiken!

Genom ett taktiskt samarbete med SD kunde ÖP få mer makt och pengar och Markus Allard en post som kommunalråd. För att visa att han lever som han lär halverade han sin egen lön på 68 000 kronor innan skatt i månaden och behåller 26 000 kronor efter skatt själv och lägger 17 000 kronor på hög för att senare spendera dessa på projekt som kommer örebroare till gagn.

”Effektsökeri” och…just det: ”populism”, säger de politiska motståndarna.

Själv bryr sig inte Markus Allard. Han medger ju att han är populist. Med hjälp av flygblad har han frågat örebroarna vad de vill att pengarna ska gå till. Pensionärer och hemlösa, svarar de flesta.

Med den här typen av direkt aktion-politik och konfrontativa inlägg i debatterna i fullmäktige har han skaffat sig många kritiker.

I talarstolen påminner Markus Allard mer om Olof Palme på högvarv, Carl Bildt när han läxar upp medelklassjournalister eller Hanif Bali på Twitter. I en debatt om böneutrop i Örebro kallade han motståndarna ”dumnaiva” och tillade:

– Tror ni vi är dumma i huvudet …ni är skyldiga till att islamisterna har flyttat fram positionerna.

Efter den debatten kallades han ”ett eko av Jimmie Åkesson” i en debattartikel i Nerikes Allehanda.

På det senare fullmäktigemötet sa Anders Åhrlin (M): ”Sluta lura Örebroarna, Markus Allard!” Moderaten fortsatte med en syrlig kommentar om Markus Allards ”marxistiska hållning”, kritiserade Allards siffror om kostnaden för inköp av nya bussar och avslutade med ”det här kommer väl inte med på din youtube-kanal?”

– Många i fullmäktige vill hellre ha SD än mig och Springare i fullmäktige, säger Markus Allard.

–De snackar ihop sig och ger sig på oss så ofta de kan. Om de kan så saboterar de vårt arbete. Vår motion om kulturkvarteret hamnade till exempel hos en praktikant och blev liggande i månader.

Vid sin sida i fullmäktige har Markus Allard före detta polisen Peter Springare, som gjorde sig känd när han i februari 2017 gjorde ett inlägg på sin Facebook-sida om att han i sitt arbete på grova brottsroteln menade sig se en överrepresentation av gärningsmän med utländsk bakgrund.

En tredje person i partiorganisationen har en bakgrund i Revolutionära Fronten, ett liv som han lämnat bakom sig.

På ytan helt olika personer, men alla förenade i sin tro på kamp som politisk metod. Och Markus Allard hymlar inte om att han gärna vill gå till handling, utan svensk konsensus och fokusgrupper. Han vill inte bygga ett parti där alla som vill kan vara med. I stället vill han följa leninistiska principer med en sammansvetsad kärntrupp/kader:

– Jag vill ha folk som har drivet och vill jobba hårt.

Därför är han inte heller rädd att ta in människor som andra kan tycka vara extrema i partiet. Markus Allard tror nämligen på den gamla socialdemokratiska paradgrenen repressiv tolerans; att ta in vildhjärnorna och de politiskt extrema och göra goda Örebropartister av dem.

Återstår att se om Markus Allards energi och beslutsamhet räcker för att nå slutmålet:

– Jag vill ta makten i Sverige!

JONAS HÅLLÉN

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer