Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Märkligt att lilla Sverige verkar oförmöget att genomföra en folkräkning – när det går fint i miljardländer som Indien och Kina

av | 18 okt, 2021 | Politik

Lästid: 5 minuter

Hur många är vi egentligen i Sverige? Snart ska det kartläggas hur många katter, hundar och höns som finns i landet. Men att räkna vårt folkglesa lands mänskliga invånare förefaller stört omöjligt. Tio miljoner, elva eller kanske till och med tolv? Politiker verkar märkligt oangelägna att ta reda på fakta. Man undrar ju vad det beror på. För de kan väl knappast skylla på att de saknar möjligheter? Världens mest folkrika länder som Indien, Kina och USA lyckas uppenbart räkna sina medborgare. Menar svenska myndigheter att Sverige saknar resurser att räkna antalet invånare? Eller ligger det andra skäl bakom, som politiker och ansvariga tjänstemän inte vill kännas vid? Så länge man lever i förnekelse behöver man nämligen inte ta itu med de problem som framväxande skuggsamhällen innebär.

Det kan tyckas mer komplicerat att räkna antalet hönor och katter i Sverige, men uppenbarligen är det vad politiker tycker är viktigt. Själv tycker jag det vore värdefullt att få svart på vitt hur många människor som bor här. Från år 1960 har räkningarna i Sverige samordnats i så kallade folk- och bostadsräkningar. Den senaste folk- och bostadsräkningen i Sverige genomfördes 1990. Då gjordes den med hjälp av frågeblanketter till hela befolkningen i kombination med uppgifter inhämtade från olika register. Det är 31 år sedan. Sedan dess har Sverige proportionellt sett växt lavinartat, ökat med en miljon människor på tio år. Man hade estimerat att befolkningsmängden skulle bli 11 miljoner först 2027, men detta skedde tio år tidigare, redan 2017. Och nej, landets resurser har inte riktigt räckt till. Främst märks den snabba befolkningsökningen på bristen på bostäder, vård, polis, samt bristande integration, där allt fler människor inte försörjer sig själva utan lever på bidrag.

 

Parallellsamhällena växer sig allt större i svenska städer. Vissa områden är inte längre ”svenska” genom snabba demografiska förändringar. Segregationen blir allt mer kännbar. Tunga socialdemokrater kräver nu att deras parti öppnar för folkräkning – en fråga som särskilt SD och M har drivit.

Det växande skuggsamhället är givetvis även ett problem för Socialdemokraterna, trots att det främst är i de ”utsatta” områdena deras väljare bor i. Ändå måste man ta reda på fakta. Det tycker ledande socialdemokrater i landets andra och femte största kommuner och uppmanar höstens partikongress som äger rum i november, att ställa sig bakom en ny folkräkning.

– Det finns ett skuggsamhälle som vi måste orka se, säger S-ledaren i Göteborg Jonas Attenius till Svenska Dagbladet.

Vad är det då som hindrar en ny folkräkning? Låt oss kika lite kort på världens tre största länder, Kina, Indien och USA, som regelbundet genomför folkräkningar av sina mångmiljonbefolkningar.

I Indien sker folkräkning var tionde år. Indiens regering anslog motsvarande elva miljarder kronor för att genomföra en folkräkning 2021, därtill kom motsvarande fem miljarder kronor för att uppdatera folkbokföringsregistret NPR. Målet är att samla data om befolkning, näringsverksamhet, sociala och kulturella aspekter, migration och demografi. NPR är tänkt att bli en allomfattande databas över alla bofasta i Indien.

I november 2020 inleddes en nationell folkräkning i Kina, världens folkrikaste land. Över 1,4 miljarder människor räknades. Också Kina genomför en nationell folkräkning vart tionde år.

Myndigheterna mobiliserar sju miljoner särskilda folkräknare som samlar in information om varje person som bor i Kina. Det handlar till exempel om ålder, kön, utbildningsnivå, hur man bor och var man jobbar. Att räkna 1,4 miljard människor tar en månad.

I USA räknar man också folket var tionde år. United States Census heter folkräkningen och grundas på USA:s konstitution. Genom denna räknar man bland annat ut antalet ledamöter i USA:s representanthus som olika delstater skall få och för beräkningar av statsbidrag.

Nigeria genomförde en folkräkning 2006 och man räknade Afrikas mest folkrika nations invånare på fem dagar.

Men i Sverige, ett land med mellan 11-12 miljoner invånare, verkar det stört omöjligt att räkna folket. Vilka fakta är man rädd för att upptäcka? Att det finns gott om illegala migranter vet vi redan. Enligt Anders Ygeman skulle 80.000 utvisas efter massinvandringsvågen 2015. Vad hände med dem? Människor med multipla identiteter begår bidragsbedrägerier och utarmar välfärdssystemet. Jag är förundrad över att svenska myndigheter vill fortsätta leva i ovisshet och på det sätt möjliggöra skuggsamhällenas och kriminalitetens fortsatta framväxt. En folkräkning som ger oss en tydligare bild om vilka som finns i Sverige vore en ansvarsfull början för att försöka ta itu med problemen.

*******

Eftersom jag såg det komma har jag en sprillans ny bok. Med Löfven och hans anhang på väg till soptippen. Där de tyvärr ännu inte är. Men du kan bli flockimmun mot det svenska tillståndet! Vill du köpa en signerad bok av mig så mailar du till katjanouch@gmail.com – märk mailet ”Helt Oacceptabelt”.

 

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

 

Swish: 1236749063

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). Bankgiro: 5630-6376

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE8150000000052311121146, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste boken ”Helt oacceptabelt” köper du här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921334/helt-oacceptabelt-anvisningar-for-att-uppna-mental-flockimmunitet-mot-det-svenska-tillstandet

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här! Del 2, Ingen kvinnas land, kommer hösten 2021.

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer