Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Marginalen bank till attack mot yttrandefriheten: Stryper Swebbtv:s konton

av | 30 maj, 2023 | Bankernas maktmissbruk, Maktmissbruk

Lästid: 5 minuter

Att slå mot meningsmotståndarnas ekonomi är en välkänd metod i diktaturer. De med ekonomisk och politisk makt attackerar det som är mest kännbart, nämligen plånboken och finansieringen. De vänsterextrema lögnarna i den statligt finansierade bloggen Expo har länge fört en veritabel hatkampanj mot Swebbtv för att försöka krossa denna fria och systemkritiska mediekanal. Expo drevade även mot Swebbtv:s vin, men med resultatet att vinet blev en succé. Det är inte långsökt att misstänka att Expo även kan ha påverkat Marginalen bank med samma typ av trakasserier – och Marginalen har räddhågset vikt ner sig genom att stänga ner Swebbtv:s konton och därmed stoppa möjligheten för tittare att via dessa konton donera pengar till verksamheten. Men risken finns att dylika aktioner kan slå tillbaka, då människor är trötta på maktmissbruk och övergrepp. Marginalen bank är i blåsväder sedan tidigare och nu uppmanar Swebbtv:s Mikael Willgert till bojkott mot Marginalen, som redan kritiseras hårt av Finansinspektionen. Ta ut era pengar! Stötta inte de verksamheter och företag som vill strypa vår yttrandefrihet!

 

Swebbtv har fram till för några dagar sedan fått hälften av sina donationer genom Marginalen Bank. Alla stående månadsdonationer och bankgiroinsättningar har kommit den vägen. De donatorer får nu sina inbetalningar stoppade och behöver byta till Swebbtv:s nya bankgiro – 5786-0603 – och/eller bankkonto 9060 022 6751 (månadsgivare). Ett problem är dock att de gamla numren finns i alla videor som ligger på Swebbtv.se.

Jag frågade Swebbtv:s Mikael Willgert om bakgrunden till att Marginalen bank stängt ner Swebbtv:s konton.

– Det började med att banken ställde frågor för att få ”kundkännedom”. Banken har i god tid fått all information de har frågat efter och meddelat från deras kundtjänst att de inte ser några problem. Det är dock att notera att frågorna om kundkännedom, som vi har besvarat, kom efter Expos angrepp på Systembolaget inför starten av vår vinförsäljning. Troligen har Expo attackerat vår bank på samma sätt.

Men det är anmärkningsvärt att en ban agerar politiskt på detta sätt. Vad tänker Swebbtv göra?

– Vi planerar att stämma banken. Vi uppmanar också alla som har insättningar i banken att ta ut sina pengar. Det är en oseriös verksamhet vilket kom fram i en granskning i  Affärsvärlden under 2020. Det visade sig att bankens ägare Eva Glennow ”i allt högre grad använder banken för att finansiera sina egna affärer”.

Ja, vid närmare titt på Marginalen bank framträder en suspekt bild av en bankverksamhet där Eva Glennow med associerade bolag är sannolikt den största låntagaren. Finansinspektionen har vid upprepade tillfällen kritiserat Marginalen bank och menar att Eva Glennows inlåning från allmänheten används för att ”finansiera delvis påtagligt riskfylld affärsverksamhet driven av personer eller företag förknippade med bolaget och dess ägare”.

Marginalen är alltså en bank som riskerar sina insättares pengar. Idag har banken lånat in drygt 20 miljarder från allmänheten. Banken går med förlust.

Om man nu har sina pengar hos Marginalen, vad ska man göra?

– Vi kommer uppmana våra tittare att ta ut sina pengar ifrån Marginalen bank för sin egen säkerhet och för yttrandefriheten, säger Mikael Willgert.

Jag ska erkänna att jag inte var helt insatt i Marginalen banks förehavanden, men har nu haft anledning att kika närmare på vad denna ”marginella” bank sysslar med. Den 8 maj 2020 kom ett reportage i  Affärsvärlden med rubriken ”Marginalen Bank ökar lån till ägare” 

Ur artikeln:
Marginalen Bank ökar utlåningen, men bara till sin egen ägare Ewa Glennows företag. De färska siffrorna visar att Glennow i allt högre grad använder banken för att finansiera sina egna affärer. Lån till bankens eget moderbolag samt Glennows bolag utanför bankkoncernen har ökat med 300 miljoner kronor. Alltså mer än ökningen på 232 miljoner kronor. Det innebär att nettotillväxten i låneportföljen är negativ om man räknar bort krediter till närstående. Lånen till Ewa Glennows bolag utanför bankkoncernen har samtidigt ökat med nära på det dubbla och uppgår nu till 424 miljoner kronor. Det motsvarar 16 procent av kapitalbasen och 25 procent av bankens egna kapital. Lånen till bankens moderbolag, Marginalen AB, har ökat med 107 miljoner till 1,8 miljarder. Det innebär att lån till bankens moderbolag plus krediter till Glennows bolag utanför bankkoncernen, numera motsvarar 85 procent av bankens kapitalbas och 126 procent av bankens egna kapital. Detta är, jämfört med övriga banksverige, extrema siffor. Motsvarande siffror för storbankerna och Resurs Bank (närståendekrediter i relation till eget kapital) ligger på mellan 0 och 1,3 procent. De färska siffrorna visar också att Ewa Glennow i allt högre grad använder banken för att finansiera sina egna affärer. Detta är i linje med Finansinspektionens noteringar från 2009 och 2011. ”Det är svårt att undvika reflektionen att bolaget anskaffat inlåning från allmänheten för att finansiera delvis påtagligt riskfylld affärsverksamhet driven av personer eller företag förknippade med bolaget och dess ägare”.

Det är en lång artikel och du som är intresserad av dessa märkliga affärer bör läsa hela artikeln. Den 9 maj kommer uppföljande artikel i Affärsvärlden med rubriken: ”Marginalen Bank ökar rörelseförlusten” som klargör att Marginalen Bank redovisar minskande intäkter under första kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelseförlusten ökade under perioden.

Varför stötta en bank som lånar ut pengar till sig själv och klandras av Finansinspektionen? Men framför allt, en bank som aktivt motarbetar yttrandefriheten och den fria debatten och bidrar till ett mer totalitärt samhälle där man straffar systemkritiska röster med att kapa deras finansiella förutsättningar? nej, bojkotta Marginalen bank! Ta ut era pengar och visa er konsumentmakt – exakt som i fallet med Burgsvik Family Group och deras Rasta-restauranger, och som med Swebbtv:s eget vin, som blivit en veritabel succé. Nya boxar är förresten på ingång, så snart går det att beställa mer såväl i butik som online!

*******

Katerina Magasin har haft en rad tekniska problem och blivit utsatt för såväl sabotage som andra typer av attacker. Jag hoppas sidan ska kunna fungera som vanligt igen.

Vill du stötta mitt författarskap får du gärna beställa min senaste satirbok, mejla på katjanouch@gmail.com och märk mejlet ”Sveriges lilla röda”, skicka din adress och vem boken ska dedikeras till så skickar jag betalningsuppgifter för att bekräfta din beställning!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 1236749063

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). Bankgiro: 5630-6376

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE8150000000052311121146, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer