Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Många verkar inte förstå att det är vår yttrandefrihet och rätten att kritisera makten som står på spel

av | 7 mar, 2021 | Samhälle

Lästid: 5 minuter

Att svensken är ett fredsskadat folk som förlitar sig på att staten vill väl, blir allt tydligare. Fortfarande verkar få förstå hur sköra våra grundläggande mänskliga fri- och rättigheter faktiskt är. Det räcker att politikerna stiftar lagar som kan tolkas på ett sätt som är till vår nackdel, och vips blir det olagligt att säga sin mening. Kanske berörs du inte idag, men fundera på hur det kan bli om just DINA åsikter plötsligt blir misshagliga? Nu förbereds lagen som ska göra det straffbart att avslöja korrupta politiker, med hänvisning till att man då kan skada personens ”integritet”. En kriminells integritet väger alltså tyngre än allmänhetens bästa! Inskränkningar i möjligheter att kritisera maktmissbruk och sådant som inte gynnar den enskilda individen kan också beskäras tydligt. Redan nu ser vi deplatformering och avstängning från sociala medier. Kritiker av det rådande systemet smutskastas och marginaliseras. Debatten är skev och med mediernas hjälp lyckas sittande regering stämpla alla som kritiseras den socialdemokratiska politiken som ”rasister” och ännu värre. Mitt i detta förväntas människor ha förtroende för statens hantering av Coronapandemin – där man cyniskt offrat gamla och sköra människor. Självklart blir vem som helst som har minsta IQ kvar, skeptisk. Inte minst unga människor, som ser sig bli överkörda och misshandlade av systemet.

Jag bevakade delar av gårdagens demonstration i Stockholm som samlade flera tusen människor. Demonstrationen startade klockan 14 på Medborgarplatsen och rörde sig sedan via Götgatan neråt mot city. Jag var inte med på Medborgarplatsen utan kom från Gamla Stan vid 15-tiden då demonstrationståget dök upp vid Slussen. Polisen hade mobiliserat med stort antal piketbussar, ridande poliser, dialogpoliser samt vanlig ingripandepolis. Demonstrationen var spretig, där relevant kritik mot Sveriges regering blandades med allsköns spekulationer, tankar och idéer varav somliga rent stolliga (enligt mig). Självklart utnyttjas alla större rörelser även av dem som vill förstöra eller bara torgföra tokigheter, så har det alltid varit och jag anser att man inte bör fokusera på det.

I annan media har jag läst att sex poliser skadades. Jag såg själv inget större tumult men såg att polisen höll emot och ville inte släppa människor över Skeppsbron. Jag pratade med ett befäl när man väl släppte på och han sa att de fått order om att öppna upp. Flera personer vittnade att polisen använt pepparspray, bland annat mot en äldre kvinna och en pappa med sin pojke. Många barnfamiljer deltog i demonstrationen, men det jag såg föreföll lugnt och fredligt.I Kungsträdgården förde polisen bort demonstranter som gick med utan motstånd. Man manade också till att demonstrationen skulle upplösas med stöd av pandemilagen. De flesta gjorde som tillsagts.

Det fanns flera intressanta faktorer med gårdagens demonstration: Den samlade många människor som annars står ideologiskt långt från varandra. Den visade att även den annars sävlige och accepterande svensken har potential att gå man ur huse om man nått en punkt då man inte längre står ut. Och den visade att många mänga är missnöjda med hur landet Sverige sköts. Plakat med att man skulle sätta Reinfeldt och Löfven i fängelse är enligt mig inte alls irrelevanta. Politiker som skadat sitt land bör få konsekvenser. De bör inte komma undan ansvaret. När blev det betraktat som tokigt att utkräva detta ansvar? Varför skulle det vara så långsökt att vilja ställa dessa destruktiva individer inför rätta?

Jag intervjuade flera demonstranter. En ung man sa att han var trött på mediernas löpssedlar och lögner. På att man ville skrämma människor. Andra var arga på restriktionerna. Demonstrationen har fått kritik för att Sveriges restriktioner är lindriga jämfört med andra länder, men det hör inte hit. Även Sverige har fått en rad negativa konsekvenser av ologiska regler, samtidigt som Folkhälsomyndigheten kommer med motsägelsefulla uppgifter utifrån vilka man fattar ologiska, signalpolitiska beslut. Som att man endast får fika ensam på gallerior… vad är det annat än ett spel för gallerierna?

Många uttryckte även kritik mot planerade vaccinpass och massvaccinering mot Corona. Att denna debatt inte förts på en seriös nivå är enligt mig anmärkningsvärt. Det lämnar ju fältet fritt åt vilda spekulationer, i synnerhet då ALLT ifrågasättande mot vaccin (även på rent medicinska grunder) bannlyses på sociala medier (till exempel på Facebook). Jag är inte förvånad att människor reagerar, då man upplever att politiker inte respekterar frågeställningar som kan uppstå, och även den oro som kan finnas då många har vaccineringen mot svininfluensa i färskt minne bevarat, en vaccinering som förstörde livet för minst 500 barn och unga då de drabbades av narkolepsi som en följd av svininfluensavaccinet. Frågor om vilka garantier som finns för att nuvarande coronavaccinering verkligen är säker viftas bort och klumpas ihop till ”konspirationsteorier”. Det är enligt mig djupt oseriöst. Detta leder till att det bildas falanger av grupptänkande och rena sekteristiska rörelser som inte längre ser till folkhälsan utan som använder sig av pandemin som ett politiskt slagträ. Också det är en farlig utveckling som hotar vår demokrati.

Protester sker just nu överallt i Europa. Den 20:e mars blir det nya demonstrationer överallt i världen. Missnöjet är brett och handlar både om regeringars maktmissbruk men också om destruktiv politik rent allmänt, om strypt yttrandefrihet, om beskuren frihet. Dessa allmängiltiga frågor är långt större än Corona, större än enskilda sakfrågor. Det handlar om vilket samhälle vi vill ha, om respekt för individen, i slutänden om vår demokrati och frihet.


*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

 

Swish: 0733289122

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer