Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Många svenskar förstår fortfarande inte att verkligheten förändrats”

av | 31 aug, 2017 | Uncategorized, Samhälle

Lästid: 12 minuter

Den svenska säkerhetsbranschen befinner sig i kraftig expansion just nu. Vårt svenska samhälle, som traditionellt varit tryggt och säkert, är i förändring och därför börjar allt fler intressera sig för självförsvarsprodukter. Många som blint förlitat sig på att staten ska skydda individen har fått göra dyrköpta erfarenheter. Jag träffade Björn Hansson som driver företaget Bodyguard, vars självförsvarsspray räddade en kvinna från misshandel förra veckan.

Sedan jag var tonåring har jag alltid tänkt på att jag som tjej är extra utsatt. Kanske är det så jag är uppfostrad, att jag måste vara rädd om mig och att det alltid fanns risk för våldtäkt och andra slags övergrepp. Samtidigt har jag alltid känt att en bra kvinna reder sig själv, att jag måste vara stark och inte mesig. Mina ideal var damer med muskler och förmåga att udela karatesparkar. Män i allmänhet utgjorde ett potentiellt hot, särskilt mörka kvällar i folktomma parker. Jag minns de sena nätterna eller de tidiga gryningarna då jag gick hem ensam genom Stockholm, att jag alltid höll en nyckelknippa med nycklarna utstickande ur den knutna näven som beredskap och vapen mot en eventuell våldtäktsman. Jag gick igenom i huvudet vad som skulle kunna hända, spelade ett slags rollspel för mig själv. Jag kunde se honom framför mig, hur han trodde jag var ett lätt byte, men hur han stötte på patrull. Pang, en spark i skrevet, en rak höger mot tinningen eller mot ögonen med högerhanden, så att de vassa nycklarna orsakade rejäl smärta och förblindade. Ingen jävel skulle få kröka ett hår på mitt huvud! Jag valde också de tryggaste vägarna, och läste av omgivningen. Såg jag någon suspekt försökte jag hålla mig på behörigt avstånd. Så säkerhetstänk är inget nytt för mig, det är snarare en livsstil.

De sista åren har dock enbart en nyckelknippa inte känts tillräcklig. Via en annons upptäckte jag för något år sen självförsvarsspray och personlarm och köpte snabbt på mig ett antal av dessa, som jag delade ut till alla tjejer i min familj, ihop med en föreläsning om hur man bäst ser till att man är trygg. Självförsvarssprayen jag numera alltid bär med mig heter Knock Out och kommer från det svenska företaget Bodyguard (ett namn jag verkligen gillar, förresten). Till slut mailade jag till Bodyguard och skrev att jag gillade deras produkter och berättade att jag till och med skrev om självförsvarssprayen i min senaste roman ”Vapendragerskan”. Jag skrev att jag ville att fler kvinnor skulle börja tänka på sin säkerhet och frågade om Bodyguard var intresserade av ett samarbete, vilket de var. Sedan i somras går det att köpa försvarssprayen via Katerina Magasin, och mina läsare får 10% rabatt. 

Bodyguard håller till i utkanten av Helsingborg så jag passade på att besöka deras kontor och göra en intervju med Björn Hansson, som är VD på företaget, när jag ändå var i krokarna. Det föll sig rätt lämpligt också med tanke på att det bara några dagar tidigare inträffat ett överfall i Helsingborg, som avvärjdes med hjälp av just deras egen försvarsspray. En rådig tjej ingrep när en annan kvinna blev attackerad av två män och sprayade dem röda i ansiktet, så att den anfallna kvinnan räddades. 

Björn bjuder på kaffe och mackor och vi slår oss ner i konferensrummet med utsikt över en öde parkeringsplats där långtradare står och väntar på avfärd. Han berättar om sitt intresse för säkerhetsfrågor och att företaget med självförsvarssprayer funnits sedan 1996, att det initialt fanns i Göteborg och drevs av ett par i medelåldern. Efter ett antal turer köpte han företaget 2014 och att intresset för produkter för självförsvar stadigt ökat sedan dess.

– Personlig säkerhet är ett intressant område, ett sätt att slå tillbaka mot dem som försöker ta något som de inte har rätt att ta, säger han medan han brer en smörgås. Jag har svårt för dem som tar sig friheter på andras bekostnad. Jag gillar ”instant justice”, när någon omedelbart får vad den förtjänar… Jag hatar orättvisor.

Det heter som sagt att Sverige aldrig varit tryggare, ett uttalande som numera låter mer som ett hån än som en beskrivning av verkligheten, i alla fall om man tittar på den senaste statistiken från BRÅ, där två av tre kvinnor säger att de känner sig otrygga och där antalet anmälda brott av alla de slag ökat lavinartat, samtidigt som polisen är underbemannad och hinner inte med. Många anmälningar av våldtäkter och sexuella övergrepp läggs ner, skräcksiffrorna talar om 13 nedlagda fall dagligen. Även misshandel och rån är brott som ökat i antal på senare år.

– Säkerhetsbranschen är en bransch i kraftig expansion, säger Björn. Sverige har tidigare alltid ansetts vara ett väldigt tryggt och säkert land, kanske är det därför som många tänker ”det händer inte mig” och har avfärdat tanken på produkter för självförsvar. Man har också förlitat sig på att samhället ska skydda individen. Något som för många blivit en dyrköpt erfarenhet. I andra länder har vi ett helt andra attityder kring personlig säkerhet. Om man jämför med Tyskland, som är ett land som ändå ligger ganska nära oss, så finns det ett helt annat utbud av produkter. Det är en stor variation av batonger, elpistoler, sprayer…  allt möjligt… USA har också en väl utvecklad marknad för säkerhetsprodukter, liksom Sydafrika. Där är säkerhetsbranschen massiv på grund av en mycket råare verklighet. Privatpersoners säkerhet är i fokus, helt enkelt. Man gör mer saker i större utsträckning för att skydda sig själva, inte bara förlitar sig på att någon annan ska ta ansvar för en, utan man beväpnar sig där det är tillåtet. Får man ha ett vapen, så har man det.

Sverige har ju alltid varit ett väldigt öppet och tillitsfullt samhälle.

– Ja, och det är tråkigt att det inte är så längre. Men det är hit vi har kommit. Vi hade rekordförsäljning av spray i samband med nyårstrakasserierna i Köln, runt slutet av 2015 och början 2016. Övergreppen i Tyskland fick människor att öppna ögonen. Jag pratade med ett företag som tillverkar pepparspray i Tyskland och diskuterade ett samarbete, men det blev inte av, de hade sålt slut på allting. I princip alla butikerna i Tyskland var tömda på pepparspray. Allt hade sålt slut, det var helt galet. Jag märkte precis samma sak i Sverige, jag sålde slut på hela mitt lager av spray.

Bodyguards självförsvarssprayer är tillverkade i Sverige. Björn berättar att han är mån om hög kvalitet på dessa aerosoler.

– Det är ingen produkt jag känner att jag vill tillverka utomlands, eftersom det är viktigt att veta att det är rätt kemikalier i. Jag vill veta hur många procent det är som blandas ihop och att det är exakt samma varje gång. Annars är det stor risk att de plötsligt byter ut ett ämne för att de tycker det har ett som är lika bra men som är billigare… Det är inte ovanligt att sånt händer.

När jag pratar med folk så märker jag att många inte känner till självförsvarssprayen och var de ska köpa den, och att den faktiskt är helt laglig.

– Det är den vanligaste frågan jag får: Är den verkligen laglig? Folk tror inte den är tillåten. De tror detta är en pepparspray, men då förklarar jag att det är helt andra ämnen i. Som lagen ser ut i Sverige är denna 100% laglig, vi har polisintyg på detta.

Fortfarande tycker jag att många tjejer och kvinnor inte verkar förstå att de måste tänka på sin säkerhet, trots att det varit så otroligt många fall av sexuella övergrepp och trakasserier och misshandel. Folk verkar invaggade i nåt slags naiv uppfattning att de inte kan drabbas.

Björn nickar igenkännande.

– Ja, så är det ju. Men jag brukar lägga upp det så här, folk borde fråga sig, har de larm hemma, har de cykelhjälm, har de försäkring, har de bälte när de är ute och kör bil? De sakerna är man helt okej med att förebygga olyckor och brott med, men produkter för personlig säkerhet inbillar man sig att man inte behöver? Det är samma princip, förebyggande syfte. De flesta råkar tack och lov inte ut för en trafikolycka… men nog är det bra att vara förberedd…

Nästa fråga jag ibland stöter på är – kan inte förövaren ta sprayen och använda den mot dig?

– Den har man hört också. Kan och kan, möjligen finns där en mikroskopisk risk. Du tar upp burken, riktar den och sprayar, det ska inte finnas utrymme för att någon ska kunna ta den. Eller att någon ska lyckas ta upp den ur din ficka. Självförsvarssprayen används för att ingen ska kunna komma nära dig. Den här fyra meters räckvidd. Det finns många ologiska resonemang… du har i alla fall inget att förlora på att försvara dig. Vissa säger, men tänk om han blir ännu argare? Vad är svaret då, att du bara ska ge upp, att du ska strunta i att försvara dig? Det är ett helt ologiskt resonemang, plus att en förövare främst vill ha lätta offer. Någon som gör motstånd har mycket större chans att klara sig. Precis som med inbrottstjuvar, finns det larmdekaler så går man till nästa hus. Du går inte på någonting som är svårare än det behöver vara. Allt kan användas på ett felaktigt sätt. Men sprayen är ofarlig på det sätt att den inte kan döda. Slutresultatet är bättre med spray som inte ger bestående skador.Den typen av invändningar är bara struntprat.

Är det bra med kombination av spray och larm?

– Larm är ett bra komplement till spray, men jag skulle alla gånger välja en spray framför ett larm. Ett larm funkar ju så att någon måste höra det för att komma och hjälpa dig… Med en spray är det bara du själv som behövs för att kunna avvärja ett angrepp. Du sprayar och sen är det klart och du tar dig därifrån. Därför rekommenderar jag alla gånger en spray först och främst. Med spray är du inte beroende av någon annan.

Hur länge räcker sprayen?

– Dessa är designade på ett visst sätt med stort utblåshål, jag vill ha en så effektiv spray som möjligt på ett rimligt avstånd. Vad är det rimligaste avståndet när någon anfaller, kanske 1-2 meter. Så det är den optimalaste spridningsvinkeln på det avståndet. Sen räcker den upp till fyra meter, men på just det avståndet så är den spridningen så pass bra att du inte behöver sikta. Du riktar den bara mot ansiktet och trycker av och då kommer det som en raket, allt på en gång. Du tömmer burken på en sekund. Allt dundrar på som en kraftig dusch. Du hör ljudet, du känner rekylen i handen, det är väldigt effektfullt. Det sker också en gelning av innehållet, så att sprayen klibbar fast ordentligt, den är inte så flyktig och påverkas inte av vind. Det är en engångsprodukt så att den ska vara så effektiv som möjligt vid ett försvar.

Om det är flera personer?

– I de allra flesta fallen är det bara en person som anfaller. Det tidsfönstret du har när du blir överfallen är så extremt litet. Du kan inte stå och tänka hur du ska spraya, du kan inte tänka hur du ska sikta, och skulle det vara flera, så har du oavsett ändå bara en chans. Står de bredvid varandra så är där tillräckligt med spridning för att träffa båda. Ut med den, rikta, spraya. Fler och fler klarar sig tack vare en sån här spray. Och det är bra, det gör att folk börjar få upp ögonen för att det funkar i praktiken. Inte bara teoretiskt.

Det finns de som säger att man kan hamna i en paniksituation…

– Absolut, men det betyder inte att man inte ska använda sig av de åtgärder man har till sitt förfogande. Och göra det man kan för att försvara sig.

Är det bra att ha ett beredskapstänk?

– Det är väldigt nyttigt att försöka föreställa sig olika scenarior. Det är också bra att gå någon form av självförsvarskurs för att öva sig på farliga situationer. Själv har jag gått en kurs i krav maga. Man ska lära sig att ha koll på omgivningen, fundera på vad som kan hända i lite större utsträckning. Inte vara paranoid hela tiden, men ändå vaksam. Den här personen ser skum ut, jag kanske ska ha koll… se vad man kan utnyttja i närmiljön i ett försvar. Bara att tänka till en extra gång där man går, det är inte jobbigt.

Jag har hört att det är många män i 40-50-års åldern som köper sprayer till sina döttrar och fruar… Men borde inte också killar ha spray? De blir trots allt ännu mer utsatta för rån och misshandel och även sexuella övergrepp…

– Det stämmer att pappor och makar tänker på tjejernas och kvinnornas säkerhet. Jag har tänkt mycket på det, att även killar och män borde ha självförsvarsspray. Mina produkter riktar sig till både kvinnor och män. Det är neutrala och är menade att användas av alla. Jag hoppas att även killar ska börja bära den med sig i större utsträckning. Unga män är mest utsatta för misshandel och våldsbrott. Men även äldre skulle ha nytta av sprayen. Jag tror det är fler och fler som går från att inget kan hända dem och förstår  att det är ganska smart att ha ett övertag.

Ibland får jag en känsla av att vissa personer försöker ge något slags skuld och misstänkliggöra dem som vill försvara sig. Som om det var fel att ta hand om sig, och man skuldbelägger dem som vill ta ansvar för sin säkerhet. Att man försöker hävda att det är hysteriskt och överdrivet att ”vara rädd”.

– Jag tror det rör sig om folk som lever i en jäkligt skyddad verkstad. Som lever tryggt och långt borta från verkligheten i de bästa områdena, som inte utsätter sig för någon fara överhuvudtaget, som inte känner någon otrygghet, som umgås med folk som aldrig drabbats av något. De känner inte att det är några problem, varför ska man då använda säkerhetsprodukter? Men tyvärr kan även de råka illa ut. Kanske är det först när något händer en närstående vän eller familjemedlem som man tänker om. Till exempel ökar nu efterfrågan på skottsäkra västar. Det är ingen produkt vi storsatsar på, men den kan beställas från oss.

Vilka andra produkter finns det, förutom spray, larm och västar?

– Vi har ett ganska smalt produktutbud. Ytterligare en sak som vi har är en variant på den klassiska nyckelknippan, problemet är att man får väldigt ont i handflatan om man slår och man kan skada sin egen hand, så det finns en grej i plast som efterliknar den här principen. Den heter Stinger. Framtagen av en amerikan, den är liten, smidig och väldigt populär. Den kostar 89 kronor. Självförsvarsprodukterna är inte dyra, slå ut dem på ett par år, jämför med en försäkring, det är inte mycket pengar. Vi har dessutom en utbytesgaranti, använder du sprayen och skickar in den ihop med en polisanmälan så skickar vi ny utan kostnad. En aerosol kan hålla väldigt länge men detta är en säkerhetsprodukt som inte får klicka, så två år är en gräns som vi kan garantera. Än så länge har dock alla sprayer fungerat.

Har du fått någon reaktion eller feedback från polisen om att privatpersoner skyddar sig med till exempel självförsvarsspray?

– Polisen är väldigt försiktig till att ha synpunkter att man ska göra grejer på egen hand, att försvara sig. Men vi har ju en lag som heter nödvärnsrätt. När du känner en fara för ditt liv får du försvara dig. Jag har aldrig hört att någon skulle få konsekvenser av att vederbörande försvarat sig med en spray. Däremot vet inte alla inom polisen att dessa produkter finns och är lagliga, så jag känner till fall där polisen faktiskt beslagtagit sprayen för att de trott den inte är tillåten. Då har vi fått höra av oss och förklara. Det är ett bra sätt att stoppa en misshandel på. Uppenbarligen har det fungerat. Kanske fler och fler där börjar inse att det är en effektiv produkt. En del poliser rekommenderar sprayen, tror överlag att fler och fler är positiva.

Vad tror du vi kommer att se för vidareutveckling på säkerhetsmarknaden?

– Just nu jobbar jag på att förbättra avtryckaren på sprayburken. Jag tycker elpistoler är bra, men har svårt att tänka mig att polisen kommer tillåta dessa… man får en elstöt på väldigt hög spänning. Jag har dock svårt att tro dessa kommer tillåtas för privatpersoner, men man vet aldrig.

**********

HÖJ DIN EGEN SÄKERHET:

Ha alltid en försvarsprodukt med dig, håll den gärna i handen när du går ensam.

Håll koll på din omgivning. Lyssna på magkänslan – ser du något misstänkt, så kan det finnas anledning att till exempel välja annan väg.

Ha inte hörlurar på dig när du rör dig i naturen eller på stan.

Välj trygga vägar – upplysta och där det finns andra människor. Undvik ensliga partier och mörker.

Bedöva inte dina sinnen. Berusade och drogpåverkade personer är enklare offer vid rån, misshandel och sexuella övergrepp.

Bekväma skor – om du måste springa.

Se till att berätta var du befinner dig för familj och vänner.

Tänk inte att det inte kan hända dig – spela istället mentala rollspel där du föreställer dig vad som skulle kunna hända. Din trygghet är ditt eget ansvar – precis som att du använder bilbälte när du åker bil..

**********

Stötta mig gärna genom att köpa min senaste bok Vapendragerskan! Det är den tionde delen i romanserien om barnmorskan Cecilia Lund, utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta då Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

Försvarssprayen från Bodyguard köper du med 10% rabatt via mig, jag gillar att samarbeta med företag som har produkter jag tycker är vettiga och viktiga.

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer