Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Många gamlas liv i Sverige är ovärdigt – demonstrera mot orättvisorna med ”Vid din sida” i Stockholm den 24:e april!

av | 13 apr, 2019 | Äldrevården

Lästid: 5 minuter

Den här texten handlar om de bortglömda och om organisationen ”Vid din sida”:s kamp för att få hjälp och stöd med att hjälpa dem. Det finns nämligen en lågprioriterad grupp i samhället som de med mäktiga röster och kontakter inte verkar vilja se eller hjälpa. Kändisar, som vanligtvis gillar att synas och ta ställning i massmedierna, vänder dessa utsatta ryggen och skriver inte ens under ett upprop för att uppmärksamma problematiken. Politiker pratar, men rent konkret görs ingenting. Man inte vill se eller hjälpa våra allra fattigaste och mest hjälplösa och utsatta. Det handlar om våra hemlösa pensionärer som lever under existensminimum, som svälter och som tvingas sova på parkbänkarna för att de inte har råd med en bostad på ålderns höst.

De beräknas vara drygt 300.000, dessa gamla, vars lidande borde vara en skamfläck på varje välfärdssamhälles samvete. De lever i en värld kanske bara ett stenkast bort från elitens, kändisarnas och politikernas varma, ombonade och trygga tillvaro och arbete. Men här finns de som hamnat vid sidan av välfärdssystemet och som därför får leva med alla avigsidor som fattigdom innebär: hunger, ensamhet, kyla och sjukdom. Idag präglas också dessa avigsidor av våld och övergrepp. Hänsynslösa kriminella och även tiggargäng drar runt, misshandlar, hotar och rånar. En hjälplös, svag gamling kan inte freda sig, utan riskerar att mista inte bara sina få pensionsslantar, utan i värsta fall också livet.

Våra hemlösa pensionärer lever i hemlöshet därför att samhällsekonomin slösas på annat, men också för att varken kändisar, PK-eliten eller våra politiker orkar bry sig om gamlingar utan röst och kraft. Kanske tycker de inte att våra hemlösa pensionärer lider tillräckligt mycket? Om de tyckte annat hade de liksom vi förfasat sig över hur våra gamla behandlas. De hade inte stillatigande sett på när gamla kvinnor och män, som hade kunnat varit deras egna mor- och farföräldrar, får frysa, svälta, eller dö ensamma.
Kanske anser våra kända personer och de som har makten att problem i andra länder är mycket viktigare och därför har högre prioritet. Och så länge majoriteten av Sveriges befolkning kan ställa mat på sina bord, tanka sin bil även om det börjar bli för dyrt, gå ut på kvällarna även om de inte känner samma trygghet som de en gång gjort, köpa sina påskägg även om dessa inte är klimatsmarta, har inte heller de någon anledning att bry sig om att våra fattiga pensionärerna sover på parkbänkar, bussar och i dragiga portar, efter att de rotat runt i papperskorgar efter burkar att panta för att få råd med en bit bröd.
Jeanette Höglund, grundaren av organisationen ”Vid din sida”, vill försöka få upp de gamlas lidande på agendan. Hon vill inte att vi ska blunda eller ignorera utan kämpar för att vi ska känna solidaritet och medkänsla även mot mot våra hemlösa pensionärer som hamnat vid sidan om i vårt eget land. Människor som många gånger arbetat hårt ett helt liv och gjort uppoffringar som nu är bortglömda och kastade åt sidan. För dem är vår tid en konstig tid. När ”Vid din sida” kämpar för att eliten och våra politiker ska skriva under en namninsamling som kräver att vi inte längre blundar för våra hemlösa pensionärer, minns de sin egen tid. Då handlade allt om solidaritet och plikt. Plikten kom före allt men lika viktig var solidariteten. Man var solidarisk mot sin nästa och mot det välfärdssamhälle man var med och byggde. Det var samma politik då som nu. Skillnaden är att idag har Socialdemokraterna slängt det moraliska och ideologiska kompass som de byggde Sverige efter då, på soptippen. Våra hemlösa pensionärer kan nog inte ens förstå eller knappt tro det, liksom de nog inte ens kan förstå hur andra bara kan kliva över Sveriges gränser för att börja leva ett liv i överflöd.
Nu är de gamla ignorerade. Den sammanhållning de kommer ifrån är borta. I dag vill ingen på Södermalm med sina klimatsmarta lösningar och designmöbler bry sig om att det finns fattiga hemlösa svenska pensionärer som behöver deras hjälp. I dag bryr sig få politiker om att det finns hemlösa pensionärer som är beroende av ”Vid din sida” för att kunna få ett mål mat, kläder tvättade eller till och med sjukvård. Allt detta vänder man sig bort ifrån, och blundar för. För om man brydde sig skulle man ha tagit chansen och visat sitt stöd för ”Vid din sida” som kämpar för att hemlösa pensionärer ska få hjälp.
Varför ska andra ha större rätt att leva än en våra hemlösa pensionärer har? Varför är det ingen som hör deras klagan när de fryser och svälter? De, som inget ont gjort. ”Vid din sida” ställer ingen grupp mot den andra. De klagar på alla politiker som gemensamt – från höger till vänster – faktiskt bara pratar, men där vissa i akt och mening tar från hemlösa pensionärer för att ge till alla andra. De som har bestämt att Sverige ska vara en socialbyrå åt hela världen.
Förutom att kämpa för att ge våra hemlösa pensionärer mat och vila och värme under några få timmar kämpar Jeanette Höglund, grundare av ”Vid din sida”, även för att kunna ge de gamla människorna stabilitet, trygghet och kärlek.
Ställ dig sida vid sida med våra hemlösa pensionärer här: https://www.skrivunder.com/inga_fler_hemlosa_fattiga_pensionarer_i_sverige
Den 24 april klockan 14.00 utgår en demonstration från Humlegården, för att ge de gamla hemlösa ett anständigt liv.Kom med du också! Och sprid gärna information om aktionen, så att fler kan ansluta sig! Tillsammans kan vi visa att vi inte accepterar hur samhället behandlar sina svagaste, de gamla som saknar egen röst att protestera med.
Så här skriver Jeanette Höglund:

”Nu får det vara nog!! Att vara äldre i Sverige eller att bli äldre i Sverige är hemskt, man kan hamna på gatan om ens livskamrat dör på några dagar!! Det finns pensionärer som jobbat hela sitt liv men pengarna räcker inte!! Dom bor utomhus! Sverige ett välfärdssamhälle ! Tak över huvudgaranti finns inte, kommunerna måste ta sitt ansvar och det är regeringens jobb att se till att dom gör det! Så nu tågar vi upp tillsammans till Rosenbad onsdag den 24 april kl. 14.00 med start från Humlegården och gör oss hörda!!! Vi kommer att lämna över namnunderskrifter till regeringen och statminister Stefan Löfven för att få dem att agera och sluta blunda inför det faktum att vi har hemlösa pensionärer som bor på gatan i Sverige. Skriv under du med och gör skillnad – alla underskrifter behövs. Vänliga hälsningar, Jeanette Höglund”

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer