Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Man har lyckats utomordentligt väl med hjärntvätten av Sveriges befolkning

av | 6 jan, 2020 | Samhälle

Lästid: 5 minuter

Det talas mycket om ”värdegrund” och enligt allt fler är denna flummiga term något som bidragit till att såväl strypa yttrandefriheten som att polarisera och slå sönder Sverige. Vi ser konsekvenserna av detta hjärnsläpp i form av att vi till exempel har en feministisk regering som inte vill kännas vid diktaturländers diskriminering av kvinnor och icke heteronormativa personer. Där håller vår ”feministiska regering” käften. Men hur kommer det sig att denna ”värdegrund” fått ta så stor plats? Kerstin Hofgren, själv före detta organisations- och ledarskapskonsult, analyserar här den svenska värdegrundens utveckling sedan 1980-talet – och dess förödande inflytande på vårt samhälle.

I mitten av 1980-talet började det pratas om värdebaserat ledarskap bland organisations- och ledarskapskonsulterna. Jag har ingen aning hur termen ursprungligen dök upp. Under den tiden jobbade jag aktivt med organisations- och ledarskapsfrågor och det var då värdegrundens intåg började så smått. Alla som ville hålla sig framme och vara ”up to date” pratade om värderingsbaserade organisationer och värdebaserat ledarskap.

Jag kom ihåg att jag inte tänkte mer på det då, annat än att det lät bra. Bra på det sättet att man började diskutera värden och värderingar som en del i organisationers och företags varande och utveckling. Det hade ju alltid varit så självklart, i alla fall bland oss ”medvetna”, att värderingar är en stor påverkansfaktor i våra liv. Då, i början och mitten av 1980-talet var det självklart med ”svenska värderingar” för majoriteten av svenskarna.

Det var för oss självklart med jämställdhet, självklart att alla människor behöver få sina behov tillfredsställda. Behov som att bli sedda och bli hörda både som arbetstagare och människa. Alltså var det ingen ”big deal” att börja prata om värderingar. Snarare såg många det som en naturlig utveckling. Sen var det ju så att många ledarskapskonsulter gärna ville uppfinna hjulet en gång till. Bara för att antingen få kredibilitet eller för att kunna sälja ”nya” ledarskapsmodeller och kurser. Inte undra på att hela ”ledarskapskonsultsverige” gick igång på detta nya: Värderingsbaserat ledarskap.

Det gick några år och sedan exploderade det. Hela 1990-talet och början av 2000-talet handlade det om värdegrundsbaserade organisationer, värdegrundsbaserat ledarskap. Alla ville vara med på tåget. Alla ville vara med, alla ville vara moderna och medvetna. Alla ledare (främst inom offentlig sektor som inte har några lönsamhetskrav) ville framhävda sitt moderna ledarskap där värderingar var det som var det viktiga, det centrala. I många, många offentliga verksamheter blev det obligatoriskt med värdegrundsutbildningar. Så många kommuner som slagit sig för bröstet och sagt: ”Vi har värdegrundsutbildningar för ALLA anställda!”

Fyra (4) timmars utbildningar för ALLA anställda om värderingar. En halvdag för alla anställda där kommunens värderingar diskuterades och fastställdes. Bra, eller hur? Som aktiv ledarskapskonsult fick jag naturligtvis förfrågningar om jag kunde hålla ”värdegrundsutbildningar” för kommuners anställda. Alltså förfrågningar om jag kunde tänka mig att leda förutbestämda workshops för grupper av anställda där jag skulle få de anställda att ställa upp på värderingar som ”humanistisk människosyn” och ”allas lika värde”. När jag på dessa förfrågningar ställde följdfrågor som:

”Vi måste ju diskutera VAD som menas med humanistisk människosyn?”. Vi måste ju diskutera VAD det innebär i det dagliga livet på arbetsplatsen?”

Allt det där är ju olika för olika människor. Orden har betydelse och vi måste få prata om det. ”Vi måste ju diskutera VAD som menas med allas lika värde? Vi måste ju gå djupare in i detta. Är en mördare ”lika mycket värd” som alla andra till exempel. Hur kan vi applicera detta på vår arbetsplats? Ska vi acceptera vad som helst under parollen ”allas lika värde?”

När jag inte vill ställa upp på ”värdegrundsworkshops” på endast fyra timmar utan ville ha djupare diskussioner och analyser, så hände det som händer alla personer som inte ”köper” den aktuella agendan. Som konsult blev jag utan uppdrag. Själv kände jag mest bara lättnad över att slippa uppdrag inom ”värdegrundsfällan”. Hur mycket var jag villig att dagtinga med mitt samvete? Svaret på den frågan var/är: inte alls. Jag vägrade tramsa med och det var skönt att slippa dessa meningslösa workshops om värdegrunden. Jag ville definitivt inte ställa upp på vilka vansinnigheter som helst. Jag fortsatte därefter mitt liv utanför ”ledarskapskonsultsverige”.

Det vi nu alla kan se nu, är konsekvenserna av alla dessa floskelrapande ledarskapskonsulters ”värdegrundsworkshops”. Hela Sveriges befolkning är hjärntvättad med begrepp som ”värdegrund”, ”humanistisk människosyn” och ”allas lika värde” men har ingen aning om, eller kan argumentera för VAD det innebär egentligen.

Vi ser konsekvenserna av detta hjärnsläpp i form av att vi till exempel har en feministisk regering som inte vill kännas vid diktaturländers diskriminering av kvinnor och icke heteronormativa personer. Där håller vår ”feministiska regering” käften. Död medels stening eller hängning i lyftkranar? Vår feministiska regering uttalar inte ens ett fördömande. Inte heller uttalar regeringen något fördömande mot andra allehanda direkta kvinnofientliga agerande som sker av en politisk ideologi som hävdar totalitära lydnad av vissa regler som etablerades för 1400 år sedan. Där håller vår regering helt tyst. Regeringen stöds också till fullo av dess lakejer: statsfinansierad media.

Vi ser konsekvenserna av allt detta genom att många svenskar upprepar mantrat ”allas lika värde” men som inte har förmågan att se kvinnorasismen/kvinnodiskriminering i fenomenet att kvinnor tvingas täcka sina kroppar för att inte väcka mäns sexuella lustar. Det blundar man helt enkelt för. Jag kan inte tänka mig att det handlar om intellektuell oförmåga att dra slutsatser, så dumma kan inte folk helt enkelt inte vara!

Det måste helt enkelt att det handlar om hjärntvätt av Sveriges befolkning. Något man lyckats utomordentlig väl med.

KERSTIN HOFGREN

Kerstin Hofgren är fd organisations- och ledarskapskonsult

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min kommande bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Beställ den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok ”Bilden av Verkligheten” finns att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” finns nu i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer