Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Lucia har återvänt till hemlandet på grund av otryggheten i Sverige: ”Jag älskade min uppväxt i Hagsätra men vågar knappt ta bilen hit ut längre”

av | 22 jan, 2018 | Familjeliv

Lästid: 4 minuter

Lucia Svobodas familj flydde från dåvarande Tjeckoslovakien när hon var liten. Hon beskriver sin uppväxt i Stockholms förorter som lycklig. Men sedan sex år bor hon åter i Tjeckien och tänker inte återvända till Sverige. ”Det är inte längre tryggt här för mina barn”, skriver hon på Katerina Magasin.

”Jag kom till Sverige som fyraåring, en bilflykting från ett förtryckt och politiskt enväldigt Tjeckoslovakien. Här skulle vi starta vårt nya liv och vara fria. Jag älskade min uppväxt i Stockholmsförorten Hagsätra. Även om allt inte var idylliskt, så var det i alla fall inte farligt. Som stockholmare har jag under mina unga år flyttat runt i förorterna. I Rinkeby hade jag min första etta och jag gick Tensta gymnasium. Även Botkyrka kommun har varit mitt hem. Områden som idag är rent ut sagt livsfarliga.

Jag har växt upp med människor från hela världen och vi har alltid skojat om skillnader och likheter mellan oss, ätit av varandras mat och fått en glimt av varandras högtider. Men något ont har verkligen eskalerat de senaste fem–sex åren. Min mamma bor kvar i Hagsätra och jag känner mig nervös för att åka och besöka henne med bil, då de bränner bilar av tristess där, ungdomarna. Vi bor i Tjeckien sen sex år tillbaka, med fem barn är bilen ett måste…

Jag har fyra döttrar och även om vi skulle vilja bo i Sverige så har jag insett att det är säkrare för dem att växa upp här i Tjeckien. Svenska skolan är ingen trygg plats längre. Jag är till och med orolig när min äldsta dotter på elva år ska besöka familjen över sommarlovet och har nu bett dem att ta det lungt med folkfyllda evenemang och platser där det kan tänkas vara läge för terrorister eller våldäktsmän att slå till.

Jag har ett syskon som är transperson och hoppas innerligt att ingen extrem ska träffa på hen någon dag, för jag vet vad de skulle göra om de visste. Jag har faktiskt insett i samtal med människor här i Tjeckien att vi har flytt från Sverige för att få ett bättre liv.

Helt ofattbart och sorgligt att jag som kom till detta fantastiska land som barn och beundrade allt från hur man levde till var man bodde nu måste inse att jag inte kommer bo i Sverige något mer.

Sorgligt! Jag trodde aldrig att den sjukvård, utbildning, och möjlighet att arbeta och bo skulle dala så snabbt. Trodde aldrig jag skulle vara rädd att gå på min barndoms gator eller känna oro för min familjs säkerhet. Svenskar som alltid velat rädda världen av humanitära skäl har nu plötsligt fått tredje världens samhällsproblem i knät.

Hur kunde detta få ske och vad kommer hända? Nu vet jag att många kommer tycka att min oro är överdriven, men jag är realistisk, och har alltid varit. De som drabbats av brott och andra konsekvenser av dagens oansvariga politik och mjäkande vet vad jag talar om.

Inte ens det fria ordet och demokrati kan vi ta för givet i Sverige 2018. Det är både sorgligt och beklagligt. Tänk att man censurerar i Sverige idag, sa jag till bibliotekarien på mitt tjeckiska bibliotek när jag lånade barnböcker senast. Tänk att man inte offentligt kan föra en öppen och saklig debatt. Här i Tjeckien är det helt naturligt att man får yttra sig och använda sig av sunt förnuft. Här minns människor hur det är att inte få yttra sig och de vill inte bli tystade igen. Aldrig mer! Frihet är dyrbar och något man fått kämpa hårt för, det vet folket här. Varför är det inte likadant i Sverige? Man har haft det för bra för länge antar jag. Människor har inte haft anledning att känna sig hotade i Sverige. För Sverige har alltid varit tryggt och säkert.

Nu är det inte längre så. På många håll är det totalt kaos, men det får man knappt säga högt. Hur fasiken ska man då kunna få igenom politiska förslag och förändringar? Inser folket i Sverige att de lever i en odemokratisk, farlig, anarkistisk, handlingsförlamad, censurerande, förfallande och sjunkande stat? Det är förfärligt att se hur befolkningen misshandlas. Snart finns inte pengar till välfärden, som är en grundsten i samhället. Jag önskar att människorna krävde en ändring. Ett samhälle måste ha regler för att inte falla samman. Men nu går utvecklingen åt fel håll och jag blir förtvivlad att se det Sverige som räddade mig när jag var barn försämras allt mer.”

LUCIA SVOBODA

https://www.myzenmarket.com

Lucia Svoboda driver ett företag som hjälper små företagare att synliggöra sig på nätet www.myzenmarket.com @myzen2018 och hennes fascination för det mänskliga beteendet har fått henne att nu öppna en sida på svenska också, ”Myzen hälsa” @onlinekompis. Hennes dröm är att alla människor ska hitta lyckan i sin vardag, ”något som i dagens Sverige blir allt svårare då självaste grundfunktionerna i samhället har raserats”, som hon själv beskriver det.

(Texten har tidigare publicerats som ett inlägg på Facebook).

******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto SE-Banken 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer