Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Löfven måste sluta skylla ifrån sig

av | 27 aug, 2017 | Samhälle

Lästid: 2 minuter

Jag önskar ofta att de journalister som ställer frågor på presskonferenser och i nyhetssändningar ska vara pålästa och minnas intervjuer och förhör av makteliten. Det är då man kan referera till tidigare uttalanden och fråga varför dessa inte längre gäller. När ska någon verkligen börja pressa Löfven på sanningsenliga svar? Och fråga honom varför han ansåg sig ytterst ansvarig 2016, men inte 2017…

IT-skandalen rullar vidare. Nu avgår Stefan Löfvens högra hand, statssekreteraren Emma Lennartsson. Orsaken ska vara att hon inte förstått allvaret i haveriet. Ständigt dessa underordnade. MInistrar, generaldirektörer, statssekreterare. Men det finns anledning att fråga sig hur det står till med ansvaret för informationsinhämtningen hos självaste statsminister Stefan Löfven. Jag önskar ofta att de journalister som ställer frågor på presskonferenser och i nyhetssändningar ska vara pålästa och minnas tidigare intervjuer och förhör av makteliten.

Låt oss titta på vad Löfven sa den 29 april 2016 när han frågades ut i riksdagens konstitutionsutskott (KU), bland annat om regeringens beredskap inför och under flyktingkrisen förra året. På frågan om vilka åtgärder han personligen vidtagit svarade han att regeringens ansvar är att vara strategisk och samordnande och se till att de berörda myndigheterna har möjlighet att agera. Men han sa även detta:

– Jag som chef för regeringskansliet har förstås det yttersta ansvaret. En viktig uppgift är att vara informerad. Den viktiga principen vi har i Sverige är den så kallade ansvarsprincipen, det vill säga att den som har ansvar för verksamheten i normala fall också har det i kriser eller ansträngda situationer. Den följer vi och ser till att myndigheterna får det bästa möjliga handlingsutrymmet.

”Jag som chef för regeringskansliet har förstås det yttersta ansvaret”. Så lät det i april 2016.

Men sommaren 2017 var det annat ljud i skällan. Den 24 juli 2017 sa Löfven så här om IT-skandalen, som han hävdar att han fick information om i januari 2017:

– Jag hade gärna velat haft den informationen tidigare. Vi behöver titta igenom det här noggrannare – hur sköts informationshanteringen i regeringskansliet, säger Stefan Löfven. Då hade två av hans ministrar – Anders Ygeman och Peter Hultqvist – känt till Transportstyrelsens hantering i nästan ett år.

Men enligt KU-förhöret från 2016 slår alltså Löfven fast att det är han och ingen annan som har det yttersta ansvaret. Det är hans ansvar att vara informerad. Det ansvaret kan inte läggas på andra runtomkring honom. Ansvaret är hans och ingen annans.

En repetition av Löfvens egna ord:

– Jag som chef för regeringskansliet har förstås det yttersta ansvaret. En viktig uppgift är att vara informerad.

Det är uppenbart att det inte är de underordnade som ska bära skulden för felen som Löfven begått. Det är hans ansvar att se till att vara informerad. Som chef kan han inte skylla på andra och svära sig fri.

När ska han få stå till svars?

*******

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer