Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Ledningscentralen är nerringd av livrädda människor – vi har att göra med en militärt uppbyggd organisation”

av | 25 aug, 2020 | Kriminalitet

Lästid: 5 minuter

Jag blev ikväll kontaktad av en person som arbetar som polis i nordöstra Göteborg. Poliskällan ville berätta mer ingående om de senaste dagarnas eskalerande utveckling, där klankriminella i Angered upprättat vägspärrar som ett led i den upptrappade konflikten mellan olika kriminella grupperingar. Det handlar inte bara om vägspärrar utan även om annan sorts bevakning av området, med hjälp av avancerad militär utrustning, bland annat kommunikationsradio samt nattkikare. ”De placerar ut spanare på höga höjder, som kullar, hustak och parkeringshus för att varna för oss poliser samt för sina motståndare” berättar poliskällan som av hänsyn till sin egen säkerhet måste vara anonym. ”De vill sätta sig i respekt hos boende i området och ha kontroll över vilka som kommer in. De är svartklädda och maskerade och människor är livrädda. Det är ju främst invandrare som bor där och de är jättetrötta på det som pågår. ”Det håller på att gå riktigt snett i nordöstra Göteborg”.

Polisen kontaktar mig eftersom vederbörande själv är trött på situationen, kanke främst på den politiska förlamningen som skapar möjlighet för kriminella nätverk och gäng att kriga mot varandra.

Orden är lågmälda, men djupt bekymrade.

– Skjutningen i Biskop, natten till söndag, tolkas som ytterligare en varning, typ ”I am here”. Då sköts det in i en förskola, symbolvärde: ”Tar vi inte er så tar vi era barn”, säger poliskällan. Det är många år sen det varit så här jävligt som nu. Detta är en stor konflikt och det handlar om droger, knarkrevir och skulder. Polisen står på tå med de resurser som finns. Konflikten eskalerar nu och vi kan förvänta oss fler dåd i närtid. Det är det som är rätt läge. Grönt läge betyder att det är lugnt, gult att det börjar bli oroligt, och rött, ja, det är att patienten kommer att avlida, det förväntas ske dåd i närtid. Kanske redan ikväll eller i natt.

De grupperingar det rör sig om är dels klanen Ali Khan, dels det så kallade Backagänget. Klanen Khans heder har blivit kränkt som följd av den senaste tidens skjutningar och hämnd utlovas då en önskad kompensation om tio miljoner inte betalats ut av rivalerna.

Polisen berättar att ledningscentralen senaste tidens kvällar och nätter är nerringd av livrädda människor som känner sig otrygga mitt i de kriminellas våldsamma uppgörelser. Insatserna mot de kriminella är inte tillräckliga, det som görs hjälper föga.

– Säg att vi tar in femton personer, enligt polislagen paragraf 13, vi har inte så mycket på dem, så de får sitta sex timmar och sedan släpps de ut igen. Det är till exempel inte olagligt att ha kommunikationsradio och att hålla utkik. Så de släpps ut och kan fortsätta göra området otryggt. Människor vågar inte gå ut.

– Vad man måste förstå är att detta inte bara är en tillfällighet, det vi har att göra med är en organisation, en hierarkisk sådan, uppbyggd som en militär. De styr och ställer med järnhand.

Hur går snacket bland er poliser just nu?

– Alla är fruktansvärt förbannade att vi inte har nåt stabilt att sätta emot! Vi kommer inte åt de som sitter i toppen på hierarkin. Det är många led, springpojkar får göra skitjobben, men vi kommer inte åt högsta hönset. Och ingen vill prata, ingen gör det… De flesta vet vem det är som gör vad men de säger inget av rädsla för sitt och sina familjers liv. Jag förstår dem fullt ut. Att vittna är farligt, det är bättre att titta bort. Jag vill själv inte stå med mitt namn när jag pratar med dig. Ingen går säker i detta.

Vad kommer hända nu?

– I närtid kommer det bli några skjutningar till, högt uppsatta poliser och politiker kommer att säga att det är oacceptabelt. Morgan Johansson kommer att hävda att vi har fler poliser än någonsin och dra någon av sina officiella lögner för att ge sken av att läget är under kontroll. Sen lär det väl pågå till det lugnar sig… innan det sätter igång igen…

Poliskällan vill gärna prata om Danmarks rättssystem.

– Där är det helt annorlunda, det funkar inte att sitta och hålla tyst vid en rättegång, då läggs det en till last. Sverige borde ta intryck och agera enligt den modellen, det borde inte vara omöjligt att genomföra något liknande hos oss. Men politikernas oförmåga är häpnadsväckande. De verkar inte vilja lösa de här problemen, suckar poliskällan uppgivet.

Mellan raderna anar jag att min källa anser att den politiska inkompetensen är värre än gängkonflikterna. Och tyvärr är det så.

(Fotot är en genrebild och har inget samband med texten.)

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer