Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Låt oss slippa religiösa påbud som kväver den kvinnliga sexualiteten

av | 8 mar, 2018 | Uncategorized, Debatt

Lästid: 4 minuter

Hej kära syster. Idag är det den åttonde mars, internationella kvinnodagen. Behövs det en särskild kvinnodag, frågar sig en del. Jag skulle vilja säga att det 2018 behövs mer än någonsin. Framför allt för att belysa att de fri- och rättigheter som många av oss kvinnor tagit för givet, nu är hotade. Varför? Enkelt svar: Därför att det finns krafter som ansätter det sekulära samhället på ett sätt ingen av oss kunde drömma om för säg bara fem-tio år sedan. Religioner, i synnerhet de abrahamitiska, har nämligen aldrig varit kvinnors bundsförvanter, men brer nu ut sig, och vi riskerar att förlora de rättigheter och den självklara frihet som våra mor- och farmödrar slogs för.

Jag pratar om sexualitet och friheten att välja vilket liv en flicka eller en kvinna vill leva, utan en massa religiösa regler och påbud. Jag har sagt det förut och jag säger det igen, religionerna verkar främst ha tillkommit för att hålla den kvinnliga sexualiteten i schack. En gudsfruktig kvinna är enligt religionens anhängare, ingen ”slampa”, ingen ”sköka”, ingen partypingla, ingen utsvävande brutta som bejakar sin kropps begär. En gudsfruktig kvinna är kysk, blygsam, tiger i församlingen, skyler sig, håller inte på att bete sig som om hon har djävulen i kroppen. Hon ska helst bara föda barn och vara fastkedjad vid spisen. Jag tycker mig ha noterat att det varit mindre prat om den vilda, livsbejakande, kåta kvinnliga sexualiteten på sistone. Istället pratar vi barnäktenskap, hedersvåld, könsstympning, sharia-lagar och flickor som misshandlas med baseballträn om de vägrar ha slöja på sig. Ja, det har varit mycket fokus på hur framför allt utländska flickor och kvinnor far illa i Sverige. Och det är fruktansvärt. Religionen islam har varit och är på allas läppar, men det finns även kristna och judiska samfund som förtrycker och beskär kvinnors sexuella frihet, även om dessa inte varit lika synliga. Det finns en unken moralism inbyggd i religionerna, en patriarkal och manlig norm där kvinnan fortfarande anses göra bäst i att tiga i församlingen. Faktiskt är alla dessa religiösa påbud hot mot yttrandefrihet, kreativitet, liberala värderingar och som sagt – sexualitet. Eller har du hört talas om någon moské som anordnat orgasmskolor? Om kyrkor som hyllat tantrasex? Om församlingar där man pratat om mångsexualitet och lust? Nej, just det. Istället smyger det sig in en mossig sexfientlighet i det offentliga samtalet. Vi förväntas vara pryda, tillknäppta, monogama på livstid oavsett om vi vill det eller inte.

I helgen anordnar Myndigheten för stöd till trossamfund, SST, en ambitiös konferens om ”religionens plats i framtidens Sverige”. I sin inbjudan beskriver SST bakgrunden till konferensen: religionen är på väg tillbaka och blir allt viktigare i allt fler människors liv. Man talar också om sin huvudmotståndare, ”den moderna sekularismen” – eller som den också kallas av SST: ”aggressiv sekularism”.

På den internationella kvinnodagen vill jag därför slå ett slag för lite mer aggressiv sekularism. Jag är inte så intresserad av att religionen ska komma tillbaka, därför att det mest bara blir elände av det. Jag vill tvärtom lyfta upp det faktum att ingen i Sverige 2018 behöver leva efter medeltida sagor och mossiga gubbar som kanske aldrig fått en kvinna att komma. Jag vill istället värna och hylla vår frihet, vår rätt att välja hur vi vill leva, vår rätt att klä oss som vi vill, ligga hur vi vill, vara kåta, vara störiga, inte behöva lyda en enda karl, inte behöva ha en manlig partner om vi inte vill. Jag vill säga, var slampa! Var en ”dålig” flicka! Det är härligt och kul och du har bara ett enda liv! Jag vill betona möjligheterna att slippa inorda oss i system som förtrycker och som inte passar. Jag vill lyfta det faktum att vi kan förkasta allt det där religiösa dravlet, att det inte finns någon livsstil som leder till himlen eller till helvetet. Jag vill hylla respektlösheten för alla dessa tvingande religiösa dogmer. Jag vill framhäva att ingen tjej eller kvinna ska behöva lyda mäns order bara för att han är en man och hon inte är det, och han försöker slå i henne att det är nån påhittad figurs påbud som ger honom rätten att tvinga henne att göra som han vill.

Hur kan de kvinnor som kallar sig socialister och vänster, inte arbeta hårdare för att religioner ska sluta förtrycka kvinnor och tvinga in dem i ohälsosam anpassning? Kvinnodagen tillkom ursprungligen 1910 på initiativ av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen, efter en idé av den tyska kommunisten Clara Zetkin. Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar. I och med FN:s ”erkännande” kan man säga att den internationella kvinnodagen ändrades från att ha varit en socialistisk kampdag till en snarare opolitisk högtidsdag. Men vad hade Clara Zetkin tyckt om de hukande, kuvade nutidsfeministerna, som inte kan säga ifrån när tjejer och kvinnor far illa i ett samhälle som håller på att svika sina sekulära, demokratiska ideal? Vad hade Zetkin tyckt om den falska, förljugna feminismen, som hyllar kvinnoförtryck och förnekar religioners menliga inverkan på kvinnors frihet?

Kära syster. Jag hoppas du knyter näven och säger ifrån när du ser att dina rättigheter hotas och din frihet stryps. Jag hoppas du aldrig accepterar att din sekulära livsstil och din sexualitet tas ifrån dig. Vill du inte anpassa dig till religionen, så gör inte det! Om du är som jag, en västerländs kvinna, en Europas dotter, eller mor, och vill förbli fri – protestera! Vägra acceptera att klockan vrids tillbaka. Kanske måste vi upp på barrikaderna igen.

*******

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer